Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 van negenduizend naar ruim twaalfduizend. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken die zijn onderzocht door het NIVEL, in opdracht van het Diabetes Fonds.

Mogelijke verklaring voor de toename in zwangerschapsdiabetes zijn, volgens de onderzoekers, een betere screening en een stijgend aantal zwangerschappen bij oudere vrouwen.

Vooral vrouwen die zwanger zijn op latere leeftijd hebben meer kans deze vorm van diabetes te krijgen. In 2019 had 6,5% van de zwangere vrouwen in de leeftijd 30-34 jaar zwangerschapsdiabetes, tegenover bijna 20% van de vrouwen tussen de 40-44 jaar.

Zwangerschapsdiabetes kan bij de geboorte tot complicaties leiden. Deze vrouwen krijgen daarna vaker diabetes type 2, en ook hun kinderen hebben hierop een verhoogde kans.

Hoewel het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes de laatste jaren is gestegen, nam het percentage vrouwen dat insuline nodig heeft af. In 2015 kreeg ruim 32% van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes insuline voorgeschreven en in 2019 was dat 21%. Volgens de onderzoekers speelt de betere screening hierbij mogelijk een rol, waardoor ook vrouwen met een mildere vorm van zwangerschapsdiabetes in beeld komen.

Bron: https://www.pw.nl/nieuws/2021/aantal-vrouwen-met-zwangerschapsdiabetes-stijgt