Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 4 kilogram van deze citrusvrucht. Logisch, want ze zijn lekker zoet en ook nog eens een gezonde en slanke snack.
Van oktober tot en met februari zijn er mandarijnen verkrijgbaar. Ze hebben veel zon nodig en groeien dus in warme gebieden. Oorspronkelijk stamt de mandarijnboom uit China, tegenwoordig komen onze mandarijntjes uit bijvoorbeeld Spanje en Marokko. In sommige soorten, zoals de bekende Clementine, zitten weinig tot geen pitjes.
Twee stuks fruit
Het Voedingscentrum adviseert elke dag twee ons groente en twee stuks fruit te eten. Een mandarijn is natuurlijk niet zo groot als een sinaasappel. Daarom tellen twee grote of drie kleine mandarijntjes mee als één stuk fruit.
Er zit iets minder vitamine C in dan in sinaasappels, zo’n 40 milligram per 100 gram. Bij het inblikken gaat de hoeveelheid vitamine C hard achteruit, per 100 gram blijft er dan maar zo’n 15 milligram vitamine C over.
Mandarijnen bevatten wel meer vezels dan sinaasappels. Bovendien zit er betà-caroteen in. Dat zorgt bij mandarijnen, net als bij wortelen en mango’s, voor hun kenmerkende oranje kleur. Uw lichaam zet bèta-caroteen om in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor gezonde ogen, botten en huid, maar ook voor je weerstand.
Negatieve calorieën
Van mandarijnen wordt wel gedacht dat ze zogenaamde negatieve calorieën leveren. Ze zouden zo weinig calorieën bevatten dat het verteren ervan meer energie kost dan erin zit. Helaas is het hele negatieve calorieën-fenomeen een fabeltje.
De vertering van voedsel kost wel wat calorieën, maar echt niet zo veel dat u meteen uw hele mandarijntje weer verbrandt. Toch is een mandarijn een hartstikke slank tussendoortje, één vrucht van 55 gram bevat maar 25 kilocalorieën.
Pas op voor schimmel
Mandarijnen zijn gevoelig voor schimmel, daarom krijgen ze na de oogst meestal een behandeling met een anti-schimmelmiddel. Wilt u de schil raspen, was deze dan eerst grondig, dan is er geen gevaar voor de gezondheid.
Let bij de aankoop op of er toch geen beschimmeld of beschadigd exemplaar verstopt zit in het netje. Schimmels verspreiden zich snel in fruit, dus gooi een mandarijn met een plekje meteen weg. De schil moet mooi glanzen en niet rimpelig zijn en kan variëren van groengelig tot knaloranje. Bewaar mandarijnen buiten de koelkast, maar wel op een koele, donkere plek. Dan blijven ze vijf tot tien dagen goed.
Mandarijnen kunt u makkelijk met de hand pellen en zo uit de hand eten. De zoete partjes smaken ook goed in een (vruchten)salade, in de yoghurt of kwark en uitgeperst in smoothies en sapjes. Of maak eens dit snelle mandarijnentoetje.
Bron(nen): Voedingscentrum Vitamine Informatie Bureau Groenten Fruit Bureau
Trefwoorden: mandarijn citrusfruit vitamine C vezels