Gaan bacteriën dood in de vriezer?
Onlangs gaven we het antwoord op de goede vraag: ‘Mag je ontdooid eten nog een keer invriezen?’ Als reactie op dit artikel ontvingen we nogal wat vragen over invriezen op de redactie. Op de meest gestelde vragen over invriezen, geven we je in dit artikel antwoord.
1. Kan vlees dat ingevroren is geweest en daarna voor een gerecht gebruikt wordt weer ingevroren worden? En zo ja, hoelang?
“Ja, dat kan. Als het vlees op de juiste manier ontdooid is – dus of de avond van tevoren in de koelkast, of kleine stukjes in de magnetron – en het gerecht wederom op de juiste manier afgekoeld en ingevroren, dan is het mogelijk om vlees nogmaals in te vriezen. Het is echter wel zo dat de kwaliteit van het vlees achteruit gaat. Het wordt door de vele stappen vaak wel droger. Je kunt het in zijn algemeenheid dan nog drie maanden bewaren bij -18 graden.”
2. Als je gepureerde tomaten uit de vriezer haalt en daar tomatensoep van maakt, kun je die soep dan weer invriezen?
“Ja, dat kan. Als je de soep op de juiste manier afkoelt, kun je het daarna nog drie maanden bewaren.”
3. Als ik een maaltijd maak en deze in de kelder laat afkoelen en dan in de vriezer doe. Is dat een goede methode?
“De kelder is mogelijk, maar niet te lang. Ons advies is om eten binnen een half uur af te koelen en daarna te plaatsen in de koelkast of vriezer. In ieder geval niet langer dan twee uur buiten de koelkast of vriezer. Dat geldt in het algemeen ook voor de kelder.”
4. Worden de bacteriën door het invriezen niet gedood?
“Nee, bacteriën worden door het invriezen niet gedood. Ze zullen niet gaan uitgroeien, maar het is mogelijk dat als de temperatuur weer warm wordt dat de bacteriën weer gaan groeien. Alleen goed verhitten is de beste manier om bacteriën te doden.”
5. Op welke temperatuur moet ik mijn vriezer instellen?
“Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 °C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriën groeien.”
6. Als een product tegen de houdbaarheidsdatum loopt, kun je het dan alsnog invriezen?
“De meeste producten kun je alsnog invriezen. Ontdooi ze wanneer je ze nodig hebt en eet ze dan binnen 24 uur op.”
7. Hoe vaak moet je je vriezer schoonmaken?
“Ontdooi je vriezer één keer per drie maanden.”
8. Hoelang is iets houdbaar in de vriezer?
“Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruitgaan. De meeste producten kun je ongeveer drie maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Schrijf dan ook op een product de datum van invriezen. Zo weet je precies hoelang iets erin ligt.”
Een aantal producten is geen drie maanden houdbaar in de vriezer. Dit zijn de uitzonderingen:
Brood en slagroomgebak: 1 maand
Rauw rundvlees uit 1 stuk: 9 maanden
Geblancheerde groenten en zacht fruit: 1 jaar
Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
Margarine en boter: 1-2 maanden (halvarine niet invriezen)
Als het om een voorverpakt diepvriesproduct gaat, dan kun je de houdbaarheidsdatum en ontdooi- en bereidingsinstructies op de verpakking aanhouden.
Bron: Wieke van der Vossen-Wijmenga, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum
Bron(nen): Voedingscentrum