Diëtist Ismay Wiggers en wetenschapper Ralf Hartemink zoeken antwoorden op vragen over zoetstoffen.

Zoetstoffen vervangen suiker in ons voedsel. Ze bevatten geen calorieën en verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Fijn bij het afvallen en prettig voor mensen met diabetes. Een win/win situatie zou je denken. Toch zijn er veel vooroordelen over zoetstoffen. Ze zouden slecht voor je gezondheid zijn, je dik maken en je hersenen voor de gek houden. En nu ze steeds meer in producten zitten, krijgen we er dan niet teveel van binnen? Hoe zit het eigenlijk?

Diëtist ontmoet wetenschapper

In deze eerste podcast van het Kenniscentrum Zoetstoffen gaat diëtist Ismay Wiggers op zoek naar antwoorden op vragen over zoetstoffen die ze regelmatig in haar praktijk hoort. Ze stelt ze aan wetenschapper Ralf Hartemink, expert op het gebied van voedselmicrobiologie en voedselveiligheid, werkzaam bij de Universiteit van Wageningen.

Antwoorden op misverstanden

De podcast is geen ode aan zoetstoffen. Voor een gezonde leefstijl is het goed als je je voorkeur voor zoet kunt minderen. Water met of zonder een smaakje, koffie en thee zonder suiker. Maar soms is het lekker om iets zoets te gebruiken. Een glas frisdrank, een plak ontbijtkoek, wat zoets in je yoghurt of kwark. Bij voorkeur zonder de calorieën die suiker met zich meebrengt, als je bijvoorbeeld aan het afvallen bent of als je een gezond gewicht wilt houden. En ook niet met een stijging van de bloedsuikerspiegel als gevolg. En dat kan, want dit zijn eigenschappen van zoetstoffen. Voor deze gebruikers is het prettig om te weten dat ze producten met zoetstoffen zonder gevaar voor hun gezondheid kunnen gebruiken, dat zoetstoffen de meestonderzochte additieven zijn, dat ze veilig zijn. Dat is wat deze podcast beoogt. Antwoorden op misverstanden. Voor consumenten en voedingsprofessionals. De feiten en de fabels.

Beluister hier de podcast

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/