safardia post zoete aardappel

De zoete aardappel, die er meestal mooi oranjekleurig uitziet, is een bruine vaste plant uit de familie van de Convolvulaceae waartoe ook de winde behoort. Hij is afkomstig uit Centraal-Amerika reeds 5000 jaar geleden de wilde vorm, niet meer bekend, al door de indianen gebruikt. Heeft ondanks zijn naam geen verwantschap met de gewone aardappel of de yam. Is botanisch niet meer met onze aardappel verwant, maar wel op dezelfde manier bereid. De erg voedzame zoete knollen ontlenen hun smaak aan een enzym dat zetmeel omzet in suiker.

De zoete aardappel, soms ook bataat genoemd, is basisvoedsel in Azië en Latijns-Amerika, maar tegenwoordig tref je de zetmeel houdende knol ook aan in de groente- en fruitrayon van elke supermarkt. Hij wordt zeer geapprecieerd vanwege zijn zacht gesuikerde smaak, en ook kinderen zijn er dol op.

Er bestaan meer dan 400 soorten zoete aardappel en de kleur varieert van wit tot violetachtig met alle kleurschakeringen geel en rood daartussenin. Het vruchtvlees is wit of geel, maar meestal oranje. Enkele soorten: de gele bataat uit Malaga, de Afrikaanse grote bataat of de Amerikaanse rode bataat. De twee varianten die het meest gecommercialiseerd worden, zijn deze: een bataat met een vrij donkere schil en wit, melig vruchtvlees dat ietwat naar artisjok smaakt; een bataat met een roze schil en oranjekleurig vruchtvlees, die zoeter en zachter is en naar kastanje smaakt.

De voedingswaarde

Hoewel hij een gesuikerde smaak heeft, bevat de zoete aardappel vrij weinig calorieën (rauw: 86 kcal/100 g), leveren geen vet.safardia post zoete aardappel
Het is een voortreffelijke bron van provitamine A, koper en mangaan. Hoe meer de vrucht gekleurd is, hoe meer provitamine A hij bevat. Die vitamine is noodzakelijk voor een goede gezondheid van onze weefsels en voor het nachtelijk zicht. Bataat bevat ook vitamine B6, C en E, kalium, vezels die goed zijn ter preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

Net als andere felgekleurde oranje-gele groenten zijn zoete aardappelen een uitstekende bron van veel bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in Vitamine A, dat bescherming biedt tegen kanker en het hart en de bloedsomloop jong houdt.

Zoete aardappelen bevatten ook plantenstereolen, die het cholesterol verlagen, en de oplosbare vezel pectine, die ook invloed heeft op de cholesterol.

Ze zijn een uitstekende bron van onoplosbare vezels, die kunnen o.a. helpen obstipatie (verstopping) te voorkomen.

Groot verschil met de aardappel is dat het veel meer koolhydraten, ballaststoffen en bijna tweemaal zoveel vitamine C bevat. Eet dus gerust veel zoete aardappelen!

De kenmerken van een verse bataat

Een verse bataat heeft een stevige en gladde schil, een zuivere kleur en hij vertoont geen bulten of builen. Zo’n vers exemplaar is enkele dagen tot een maand houdbaar op een koele, droge en donkere plaats. Niet in de koelkast!
Ze bederven snel, gooi schimmelige of uitgedroogde exemplaren weg.

Hoe ouder de knol, hoe zoeter, en ook door het koken neemt de zoetheid toe.

Bereiding:

Een zoete aardappel bereid je en verwerk je zoals een gewone aardappel: in puree, gefrituurd, in de oven, in gratin, gebakken, in water gekookt. Je kunt het vruchtvlees ook gebruiken in confituur of in gebak. De smaakt harmonieert perfect met die van wild, rood vlees, gevogelte en gegrilde vis. Gebakken of gefrituurd is hij heerlijk met een vleesragout of met een stukje vlees op de BBQ. Je kunt er ook heerlijke chips van maken, gezouten kruimeltaart of exotische soep.

Meer te weten gekomen over de zoete aardappel? Deel deze informatie van Sarfardia!

RECEPT: ZOETE-AARDAPPELCHIP

U kunt van deze roze zoete aardappelen zoete of hartige chips maken: ze zijn prachtig van kleur en verrassend, bijna fruitig van smaak. Voor 4 personen

Ingrediënten:

-2 grote zoete aardappelen

-plantaardige olie

– zout

1. Was de schillen en daarna schil de aardappelen onder koud stromend water, snijd ze met een scherp mes in 3mm dikke plakken en leg ze in een schaal met licht gezouten koud water.

2. Verhit een laagje olie van 1 cm in een grote koekenpan. Haal de plakken uit het water en dep ze droog met keukenpapier terwijl de olie heet wordt

3. Bak een paar plakjes per keer knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er evt. zout/kruiden over en serveer ze.

Variatie: Voor een zoete versie strooit u kaneel en poedersuiker over de chips als ze nog heet zijn: schud ze door elkaar en laat ze afkoelen. (Yams kunt u op dezelfde manier bereiden)

TIP: Deze zoete-aardappelchips smaken warm heerlijk, maar als u ze niet allemaal opeet, kunt u ze natuurlijk ook als koude snack geven. Geef er een zoete of hartige dipsaus bij.

Lekker recept? Deel dit recept van Safardia!