Bij artrose is het belangrijk om af te vallen om de druk op de knieën en heupen te verminderen. Dit zorgt voor minder pijn en remt de slijtage van het kraakbeen af. Maar eenmaal op het ideale gewicht wordt het een hele uitdaging om daar ook op te blijven. Niet als u kiest voor de ‘Aanpak van kleine veranderingen.’

Het is een feit dat door overgewicht het kraakbeen tussen de gewrichten sneller slijt. Vooral heupen, knieën en voeten zijn daar zeer gevoelig voor, omdat ze al die extra kilo’s moeten dragen. De beste maatregel om artrose te voorkomen of de symptomen van deze gewrichtsaandoening te verminderen, is dan ook streven naar een gezond lichaamsgewicht. Als u dat eenmaal gelukt is, wordt het een hele uitdaging om het resultaat vast te houden. Volgens een recent Amerikaans studie is dat echter helemaal niet zo moeilijk.

Overtollige kilo’s

Volgens de onderzoekers is het minder eten of verbranden van 100 tot 200 calorieën per dag voldoende om langdurig op gewicht te blijven. Dit wordt de ‘aanpak van kleine veranderingen’ genoemd en is in 2004 door de Amerikaanse obesitas-expert James Hill bedacht. Sindsdien is deze methode in meerdere studies onderzocht. Het blijkt effectief te zijn om gewichtstoename te voorkomen, maar er werd niet bewezen dat deze kleine veranderingen ook kunnen helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Dus dat zult u eerst zelf moeten doen. Misschien dat de tips in dit artikel u daarbij kunnen helpen.

Koffie in plaats van cappuccino

In de onderzoeken die zijn bekeken, worden kleine veranderingen genoemd die de deelnemers hielpen om gewichtstoename te voorkomen. Hier zijn enkele voorbeelden van succesvolle technieken die u zelf heel gemakkelijk kunt toepassen.

  • Reist u met de bus of tram? Stap een halte eerder uit en loop de rest te voet. Als u dan tien minuten moet lopen, verbrandt u ongeveer 60 calorieën.
  • Sla de patat-frites als bijgerecht over. Kleine porties bevatten al honderden calorieën. Neem in plaats daarvan een salade of meer groenten als bijgerecht. Dit scheelt al gauw 200 calorieën.
  • Schakel over van gewone frisdrank naar de suikervrije versie. Hoewel het misschien niet hetzelfde smaakt, bespaart u al gauw 145 calorieën. Nog beter is om water te drinken natuurlijk.
  • Drink gewone koffie in plaats van een cappuccino of latte. De melk kan tot 186 calorieën bevatten.
  • Gebruik de helft minder olie of margarine tijdens het koken. Eén eetlepel olijfolie bevat iets meer dan 100 calorieën.
  • Heeft u zin in een zoete lekkernij, zoals een gebakje, gevulde koek of chocoladereep? Eet dan de helft en bewaar de rest tot morgen. Door bijvoorbeeld een halve KitKat te eten, vermindert u de calorie-inname met 102.
  • Heeft u iemand lang aan de telefoon? Ga dan tijdens het gesprek lopen. Zo kunt u 100 extra calorieën verbranden bij een babbel van 30 minuten.
  • Ga met uw hond dagelijks een extra stevige wandeling maken van 30 minuten. Uw viervoeter zal er blij mee zijn en u verbrandt 150 calorieën meer.

Auteur: Eugène Mathijssen
Bron: https://www.bewegenzonderpijn.com/voorkom-gewichtstoename-artrose/