Op 20 oktober is het Wereld Osteoporose Dag. Dit jaar ligt de focus op preventie, diagnose en behandeling. Ook Bewegen zonder Pijn besteedt op deze dag veel aandacht aan het behoud van een goede botgezondheid. En vergeet het gratis informatieboekje over osteoporose niet te downloaden!
Wereld Osteoporose Dag: geen gebroken botten meer!
Ieder jaar op 20 oktober is het Wereld Osteoporose Dag. Dan wordt wereldwijd aandacht besteed aan het belang van een goede botgezondheid. Het thema van dit jaar is: onderneem actie voor preventie, diagnose en behandeling. Dit met als doel om het aantal gebroken botten als gevolg van deze slopende ziekte de komende jaren sterk terug te dringen. Alleen al in ons land gaat het jaarlijks om 17.000 heupen, 12.000 polsen en 16.000 ruggenwervels.
Onschuldige val
Dat de botten minder stevig worden bij het ouder worden is een normaal verschijnsel. Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen verliezen echter botcellen in een te hoog tempo. Bij osteoporose of botontkalking worden de botten dunner en brozer. De kans op een fractuur neemt daarom toe. Dat kan al gebeuren bij een onschuldige val in huis of op straat. Dat overkomt dagelijks 250 vrouwen én mannen met deze aandoening.
Preventie osteoporose
Osteoporose blijft lang een ‘onzichtbare’ ziekte. U heeft niet in de gaten dat uw skelet brozer en dunner wordt, totdat u een bot breekt. Daarom focust Wereld Osteoporose Dag zich dit jaar op preventie, diagnose en behandeling. Om met preventie te beginnen: daar kunt u na uw 40e levensjaar al actief mee beginnen. Het nemen van extra Calcium is slechts een halve maatregel. Dit mineraal moet ook daar terecht komen waar u het wilt hebben. En dat is in de botten. Daar heeft Calcium de hulp nodig van andere voedingsstoffen. Vitamine D3 is nodig om dit botmineraal vanuit uw darmen in het bloed te krijgen. Vitamine K2 zorgt er vervolgens voor dat de Calcium ook daadwerkelijk in uw botten terecht komt. Maar er spelen nog meer voedingsstoffen een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten. Heel veel informatie kunt u lezen in het boekje: Osteoporose: alles over de stille bottenroof. Dit kunt u hier gratis downloaden of in boekvorm bestellen. In het laatste geval vragen wij wel een bijdrage in de portokosten.
Diagnose en behandeling osteoporose
Naar schatting lijden één miljoen Nederlanders aan osteoporose zonder dat ze het zelf weten. Maak daarom eens een afspraak met uw huisarts voor een osteoporose-onderzoek. Hoe eerder u weet dat uw botten dunner en brozer worden, hoe eerder er gestart kan worden met een gerichte behandeling. Deze is gericht op pijnbestrijding, het voorkomen van botbreuken en het verder verlies aan botweefsel stoppen.
Dossier osteoporose
Inmiddels heeft Bewegen zonder Pijn een groot dossier opgebouwd over osteoporose. Wereld Osteoporose Dag is een goede aanleiding om u eens te verdiepen in uw risico en wat u zelf kunt doen om deze ziekte te voorkomen:
- Osteoporose: Sociale leven kan botten maken of breken
- Osteoporose? Tien tips om een fractuur te voorkomen
- Osteoporose en sterke spieren: Verbeter uw balans en houd uw botten heel
- Vijf signalen die mogelijk kunnen duiden op osteoporose
- Osteoporose bij mannen
- Deze voedingsstoffen helpen kans op osteoporose te verminderen
Bron: https://www.bewegenzonderpijn.com/wereld-osteoporose-dag/