Uit een recent gepubliceerde Spaanse studie blijkt dat regelmatige consumptie van sardines helpt om de ontwikkeling van type 2-diabetes te voorkomen. Meerdere nutriënten uit sardines zoals taurine, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D lijken daartoe bij te dragen.

Deelnemers waren 152 patiënten van 65 jaar en ouder uit drie verschillende eerstelijnscentra bij wie prediabetes was vastgesteld (bloedglucosespiegel tussen 100-124 mg /dl). Al deze patiënten kregen een voedingsprogramma om het risico op diabetes te verkleinen, maar alleen de interventiegroep voegde wekelijks 200 gram sardines toe aan hun voeding (twee blikjes sardines in olijfolie). De deelnemers kregen een lijst met recepten mee waarin de sardines verwerkt konden worden. Deelnemers werd geadviseerd om de sardines in zijn geheel (met botjes) te eten, vanwege de calcium.

Van de groep die geen sardines nam, had 27% bij aanvang van de studie een hoog risico op diabetes. Na een jaar was dit gedaald naar 22%. Van de groep die wekelijks sardines at, had 37% bij aanvang een hoog risico op diabetes. Na een jaar liep nog slechts 8% een hoog risico. Verbeteringen werden gezien in diverse belangrijke biochemische parameters, zoals een verlaagde insulineresistentie-index, verhoogd HDL, adiponectine (versnelt glucoseafbraak) en verlaagde triglyceriden en bloeddruk.

De onderzoekers zijn inmiddels gestart met onderzoek naar het mechansime achter dit effect zoals het effect op darmmicrobiota en de expressie van specifieke genen die een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan van type 2-diabetes en verschillende andere ziekten.