Met succes uw cholesterol verminderen? De Amerikaanse hartstichting raadt u dan aan om elke dag een handvol walnoten te eten. Een onderzoek heeft aangetoond, dat na twee jaar de ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed met maar liefst 6 procent afneemt. Bij mensen met een hoog cholesterol kan dit effect zelfs nog groter zijn.

Een handvol walnoten per dag verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Dat staat in een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association. Het eten van deze noten verlaagt de ‘slechte’ LDL-cholesterol in twee jaar bij gezonde volwassenen. Ook verminderden walnoten het aantal LDL-deeltjes die een voorteken zijn van hart- en vaatziekten.

LDL-deeltjes

Walnoten zijn een rijke bron van omega 3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. “Eerdere studies hebben aangetoond dat noten in het algemeen en walnoten in het bijzonder in verband kunnen worden gebracht met minder hartaanvallen beroertes. Nu weten we ook waarom,” zegt Emilo Ros, directeur van de Hospital Clinic in Barcelona. “Walnoten verbeteren de kwaliteit van de LDL-deeltjes. Deze zijn er in verschillende groottes. Onderzoek heeft al uitgewezen dat kleine en dichte LDL-deeltjes zich ophopen in de slagaders. Deze worden met een dagelijkse consumptie van walnoten met ongeveer zes procent verminderd. Dit betekent dat ook dat de concentratie grotere LDL-deeltjes in het bloed toeneemt. Dit geeft in combinatie met de goede HDL-cholesterol een significante verkleining op het risico van hart- en vaatziekten.”

Cholesterol

Deze studie werd uitgevoerd van 2012 tot 2016 met 708 deelnemers in de leeftijd van 63 tot 79 jaar. Het ging om gezonde volwassenen – 68 procent vrouwen – die in Barcelona en Loma Linda in Californië woonden. Ze werden in twee groepen onderverdeeld. De eerste voegde dagelijks een handvol walnoten aan het dieet toe. De controlegroep onthield zich van het eten van deze noten. Na twee jaar werden de cholesterolwaarden van de deelnemers gecontroleerd. Dagelijkse consumptie van walnoten verminderde het aantal totale LDL-deeltjes met 4,3 procent en kleine LDL-deeltjes met 6,1 procent. Deze veranderingen in de concentratie en samenstelling van LDL-deeltjes worden geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten.
“Personen met een hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen zelfs meer LDL-cholesterol verlagen door het dagelijks eten van walnoten,” aldus Ros. “Elke dag een handvol walnoten eten is een eenvoudige manier om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen. Veel mensen maken zich zorgen over ongewenste gewichtstoename als ze noten in hun dieet opnemen,” zei Ros. “Onze studie wees uit dat de gezonde vetten in walnoten de deelnemers niet in gewicht deden aankomen.”

Auteur: Eugène Mathijssen

Bron: https://www.bewegenzonderpijn.com/walnoten-hart-vaatziekten/