Iedere theedrinker kent het fenomeen: er lijkt een vreemd waas op je thee te drijven. En heb je je thee op, dan blijft er soms zo’n vies bruin laagje achter in je theeglas. Wat is dat eigenlijk? En is het schadelijk voor je?

Het laagje dat soms op je thee verschijnt, ziet eruit alsof er een druppeltje olie of een andere vettige substantie in je thee terecht is gekomen. De werkelijke verklaring is echter veel simpeler.

Chemische reactie

De olie-achtige waas op je thee is het resultaat van een chemische reactie. De kalk uit het water waarvan je thee zet komt samen met de chemicaliën van de thee. De Engelsen hebben zelfs een naam voor dit verschijnsel: tea scum noemen ze het.

Is het ongezond?

Nee, absoluut niet. Het laagje op je thee is geurloos, smaakloos en 100 procent veilig.

Hoe voorkom je het?

Het laagje dat op de thee drijft, heeft te maken met de hardheid van het water (oftewel het kalkgehalte in het water) waarmee je thee zet. Heb je een waterontharder in huis, dan heb je nauwelijks last van een waas op de thee. Een andere oplossing zou thee van flessenwater kunnen zijn, maar erg milieubewust is dat niet. Als je echt geen laagje op je thee wilt zien drijven, dan kun je ook een paar druppels citroen aan de thee toevoegen. Het zuur van de citroen breekt namelijk kalk af.

Schuim op je thee

Nog zo’n vreemd fenomeen is het schuimlaagje dat soms op de thee verschijnt. Ook dit schuim kan het gevolg zijn van de hardheid van het water. Een andere reden voor schuim op de thee is een te lage watertemperatuur.

Hoe maak ik een vieze theepot weer schoon?

Theebekers, -glazen, theepotten en thermoskannen kunnen er behoorlijk onsmakelijk uitzien. Bruin, vlekkerig – en dat terwijl je ze elke dag wast. De zogeheten theeaanslag is het gevolg van de looistoffen ofwel tannines in de thee. Deze looistoffen zorgen voor het licht stroeve gevoel in de mond bij bepaalde soorten thee. Om theepotten, thermoskannen en theeglazen en -bekers weer schoon te krijgen, kun je ze een nachtje in de week zetten met citroensap en heet water. Een nachtje laten weken met een mengsel van schoonmaakazijn en heet water werkt ook goed, net als weken met baking soda en heet water. In alle gevallen moet je er de volgende ochtend nog wel even met de schuurspons doorheen. Daarna is het een kwestie van goed afwassen en je servieswerk is weer klaar voor gebruik.

Bron:   https://www.plusonline.nl/gezondheid/een-waas-op-de-thee-is-dat-wel-gezond?