Suiker is een energiebron voor het lichaam. Maar krijg je te veel suiker binnen, dan zie je dat terug op de weegschaal. Het vervelende is echter dat het niet altijd duidelijk is of een product veel of weinig suiker bevat.

Suiker is een koolhydraat. Iemand die gezond eet, haalt 40 tot 70 procent van zijn energiebehoefte uit koolhydraten. De exacte energiebehoefte verschilt overigens per persoon en is afhankelijk van onder meer leeftijd en leefstijl. Wel zijn er algemene richtlijnen voor een goede energiebalans en een gezond gewicht.

Mueslibol of suikerbrood?

Dan de vraag waar meer suiker in zit: een mueslibol of een sneetje suikerbrood. Welnu: het juiste antwoord is: de mueslibol! Eén sneetje suikerbrood (45 gram) bevat 12,8 gram suiker en levert 137 kilocalorieën. Eén mueslibol (58 gram) bevat 13,2 gram suiker en levert 168 kilocalorieën.

Weet wat je eet!

Deze verrassende uitkomst maakt duidelijk hoe lastig het is om te bepalen of een product veel of weinig suiker bevat. Op de website van het Voedingscentrum vind je daarom verschillende handige hulpmiddelen. Met de Calorieënchecker kun je per product én per hoeveelheid zien wat er precies in zit. En met de app ‘Kies ik gezond?’ kun je in de supermarkt producten en merken met elkaar vergelijken.

Bron: https://www.plusonline.nl/overgewicht-en-afvallen/waar-zit-meer-suiker-in-mueslibol-of-suikerbroodbrief