Goede vraag! Zijn voorverpakte bakjes en zakjes fruit die je bij de supermarkt kunt kopen wel gezond?

De groente en fruit afdeling van de supermarkt ligt er vol mee: bakjes en zakjes gesneden vers fruit. Handig, maar is het ook gezond?

Het AD vroeg het Eelke Westra, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. Hij doet daar onderzoek naar de kwaliteit van verse groenten en fruit na de oogst en voor consumptie.

“Zodra er in een appel wordt gesneden, beperkt dat de houdbaarheid. Fruit bestaat uit levende cellen. Op de plek waar je snijdt gaan die stuk, waarna de kapotte cellen ook de omliggende, nog hele cellen aantasten.”, zegt hij op AD.nl.

Verouderingsproces

Dit is ook wat gebeurt bij fruit dat gesneden en verpakt wordt voor de supermarkten. “Het proces wordt vertraagd met kou en een speciale verpakking.”, legt Westra uit. De lucht met een laag zuurstofgehalte en een verhoogde hoeveelheid CO2, zorgt er dan voor dat het fruit langer houdbaar is.

Het is de veroudering die iets doet met het vitaminegehalte, zegt de onderzoeker tegen de krant. En dat is niet veel: het vitaminegehalte in het fruit neemt maar weinig af. “Je zou zelfs bijna kunnen zeggen dat het voorgesneden en verpakte fruit iets meer vitamines bevat dan fruit dat niet gesneden is.” Huh? Hoe kan dat dan? Het antwoord is simpel: om het fruit niet bruin te laten worden, is er citroenzuur aan toegevoegd en dat bevat ook vitamines. Niet veel, maar wel wat.

Dus kortom: voorverpakt, gesneden fruit is net zo gezond als ongesneden fruit.\

Bron: https://www.plusonline.nl/groente-en-fruit/zijn-voorverpakte-bakjes-en-zakjes-fruit-gezond