Een klein maar heel feitelijk Spaans onderzoek onder 20 mannen in de leeftijd van 18 tot 38 wijst uit dat wie veel plantaardige voedsel eet, meer gas vanuit zijn achterste loslaat. Dat komt voornamelijk door de grotere hoeveelheid vezels die een geschikte voedingsbodem bieden voor de bacteriën in onze darmen. Volgens de Australische dieet-celebrity en windjes-expert Rosemary Stanton bestaat dat fenomeen voornamelijk uit de uitstoot van methaan en gasvormige koolstof (CO2).
De Spaanse onderzoekers ontdekten dat een sterk plantaardig dieet op basis van een gangbaar bewerkt Westers menu een veel kleinere hoeveelheid poep oplevert dan een mediterraan plantaardig menu. Het laatste levert een gemiddelde drol van 200 gram op tegen een drol van 100 gram uit een gangbaar, bewerkt dieet met niet zoveel verse vezels. Dat stelden de onderzoekers vast door de respondenten eerst mediterraan en daarna gangbaar te laten eten.
Vleeseters, bleek uit eerder onderzoek, produceren scheten die waterstofsulfide bevatten. Dat zorgt voor stinkende winden waar mensen zich een beetje voor schamen omdat ze naar rotte eieren ruiken.
Veganwindjes kunnen wel knetteren, maar methaan en koolstof in gasvorm ruik je niet of nauwelijks. Bacteriën die goed zijn afgestemd op het verteren van plantaardige vezels zijn mensen goed gezind. Ze maken korte-keten vetzuren vrij die de dikke darm goed in conditie houden en beschermen tegen darmkanker. Tevens helpen die vetzuren tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes II.
Stanton ontdekte extra bacteriesoorten (Agathobaculumand anaerostipes en Agathobaculum butyriciproducens), wat water en onverteerde vezels in de ontlasting van mensen die veel groenten eten.
Stanton wil graag verder onderzoek doen, maar heeft moeite met het vinden van deelnemers omdat er een taboe rust op het laten testen van ontlasting en scheten. Mensen zijn gaan denken dat flatulentie, het chique woord voor winderigheid, duidt op een probleem. Dat is onjuist. Scheten zijn ‘een teken van een gezond dieet en dito dikke darm’, zegt ze.
Boeiend is de grotere afvoer van reststoffen bij het vezelrijke menu die kan helpen om dik en ongezond worden beter te begrijpen. Tevens laat het onderzoek zien dat een vers plantaardig menu de hoeveelheid methaan in de atmosfeer vergroot. Methaan is een krachtig klimaatgas (20-30 maal sterker dan CO2) dat op korte termijn klimaateffecten heeft, maar veel sneller afbreekt dan gasvormige koolstof. Let wel: éénmagigen zoals mensen produceren veel minder methaan dan herkauwers (meermagigen) zoals koeien.
Bron: https://www.foodlog.nl/artikel/vegan-laat-meer-maar-reukloze-en-mogelijk-heel-gezonde-scheten/