Ingrediënten

  • 115 g ongezouten boter, in kleine stukjes
  • 180 g witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 5 g dubbelkoolzure soda (of baking soda)*
  • 200 g patent bloem, gezeefd
  • 50 g Zeeuwse bloem, gezeefd
  • 1 eetlepel speculaaskruiden

Bereidingswijze

  • Meng de boter met de basterdsuiker in een beslagkom
  • Voeg de karnemelk toe
  • Zeef de dubbelkoolzure soda met de bloem plus de speculaaskruiden in een kom en voeg dit mengsel toe aan het botermengsel
  • Kneed het deeg snel met een koele hand tot een samenhangende bal
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 24 uur in de koelkast rusten zodat alle kruiden en smaakstoffen zich goed kunnen vermengen
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 4 mm en steek er met een uitsteekvormpje figuurtjes uit
  • Leg de koekjes naast elkaar op een bakplaat
  • Vorm van de deegresten een bal, rol deze uit tot een lap en steek er op dezelfde manier koekjes uit. Ga zo door tot al het deeg is gebruikt
  • Bak de koekjes bruin en gaar in 10- 11 minuten

Let op: het deeg voor deze koekjes kun je het beste een dag van tevoren maken, dan worden de koekjes het lekkerst.

* Dubbelkoolzure soda is te koop in de toko en de Zeeuwse bloem bij de bakker. Zeeuwse bloem is iets fijner van structuur en beter geschikt voor koekjes. Eventueel kun je het vervangen door patent bloem.

Bron: nierstichting.nl/speculaaskoekjes