Verpakken houdt verse producten langer goed. Die gedachte kan volgens de Engelse organisatie Wrap de prullenbak in. Samen met de ‘tenminste houdbaar tot’ (THT)-datum werken plastic wegwerpverpakkingen om groente en fruit juist voedselverspilling in de hand. De winst zit ‘m in het bewaaradvies, stelt de Britse NGO Wrap.

Wrap onderzocht in samenwerking met de industrie het verband tussen voedselverspilling thuis en het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen, houdbaarheidsdata en bewaartemperaturen.

Plastic wegwerpverpakking blijken de levensduur van ongesneden producten bij consumenten thuis niet per se te verlengen. Integendeel, voorverpakte producten kunnen consumenten verleiden om meer te kopen dan ze nodig hebben, schrijft The Guardian. Het overschot belandt vaak op de afvalberg. Net als de verpakking waar het in zat. Dat leidt tot dubbele verspilling. Ook THT-labels op ongesneden groente en fruit dragen bij aan de voedselverspilling, zegt het onderzoek, het brengt consumenten alleen maar in verwarring. Volgens de NGO mogen consumenten juist vertrouwen op hun zintuigen. Supermarkten kunnen bijdragen door bewaaradviezen te geven om de houdbaarheid te verlengen. De organisatie testte een in de koelkast bewaarde appel, die gerust een paar maanden later nog gegeten kon worden.

Wrap onderzocht vijf veel en vaak weggegooide artikelen: appels, bananen, broccoli, komkommer en aardappelen. Als alle supermarkten deze producten los verkopen en zonder houdbaarheidsdatum, besparen ze jaarlijks meer dan 10.300 ton plastic en ongeveer 100.000 ton voedsel, berekende de NGO.

Wrap roept grote retailers in het VK op om te heroverwegen hoe ze ongesneden verse producten verkopen. The Grocer weet te melden dat supermarktketens uit het Plastics Pact akkoord zijn met het schrappen van het grootste gedeelte van wegwerpverpakkingen binnen 3 jaar. Ook de consument zal dat waarderen, is de vraag. Wie verse producten verpakt vertoont, oogst meer advertentieclicks, likes, productwaardering en koopbereidheid, schrijft Distrifood.

Bron: https://www.foodlog.nl/artikel/plastic-verpakkingen-en-datumlabels-vergroten-verspilling-vers-voedsel/