De kans is groot dat je nog nooit van een papaja hebt gehoord, laat staan ​​dat je er een hebt geproefd.

Dat komt omdat papaja’s vrij zeldzaam zijn en meestal niet te vinden zijn in supermarkten. Deze moeilijk te vinden vruchten zijn gewild vanwege hun heerlijke, zoete smaak – en ze kunnen ook enkele gezondheidsvoordelen bieden.

In dit artikel wordt alles uitgelegd wat u moet weten over papaja’s, inclusief waar ze groeien, hoe ze smaken en of ze een gezonde aanvulling zijn op uw dieet.

Wat is een papaja?

Pawpaws zijn de vrucht van de Asimina triloba- boom, die inheems is in het oosten van de Verenigde Staten en het zuiden van Canada. Pawpaws zijn het meest noordelijke lid van de Annonaceae- plantenfamilie, die voornamelijk bestaat uit tropische en subtropische planten ( 1 ,2Betrouwbare bron).

Ze worden beschouwd als de grootste eetbare vrucht afkomstig uit Noord-Amerika, met afmetingen van 2-6 inch (5-16 cm) en 1-3 inch breed (3-7 cm) (3Betrouwbare bron).

Volgens historische documentatie is “pawpaw” een Spaanse naam die aan de vrucht is gegeven door leden van de partij van conquistador Hernando de Soto tijdens een kolonisatiepoging in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De Indiaanse term voor de vrucht was assemina(3Betrouwbare bron).

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel het eerste gedocumenteerde rapport van deze vrucht waartoe geleerden toegang hebben, afkomstig is van een Portugese ontdekkingsreiziger in 1541, de inheemse bevolking al lang daarvoor begon met het kweken en eten van papaja ( 1 ).

Inheemse mensen gebruikten de bast van de papajaboom ook om touw en doek te maken.

Bovendien is de brede verspreiding van papaja in het oosten van de Verenigde Staten waarschijnlijk gedeeltelijk te wijten aan het feit dat inheemse mensen het kweken en verhandelen, waardoor de zaden onbedoeld over de regio worden verspreid (3Betrouwbare bron).

Versteende overblijfselen van papaja’s zijn overal in het noordoosten van de Verenigde Staten gevonden, ook langs de rivieren de Mississippi en Ohio en op archeologische vindplaatsen in verschillende staten, waaronder Arkansas, Indiana, Kentucky en Mississippi (3Betrouwbare bron).

SAMENVATTING

Pawpaws zijn de vrucht van de Asimina triloba- boom, die inheems is in het oosten van de Verenigde Staten en het zuiden van Canada. Ze zijn de grootste eetbare vrucht afkomstig uit Noord-Amerika en hebben een zoete, tropische smaak.

Smaak, textuur en uiterlijk

Pawpaws zijn langwerpige groene vruchten met grote, zwarte, limaboonvormige zaden.

Pawpaws worden gewaardeerd om hun smaak, die wordt beschreven als een tropische mix van mango, banaan, bessen en ananas (3Betrouwbare bron, 4 ).

Het is echter belangrijk op te merken dat er verschillende soorten wilde papaja’s zijn, waarvan sommige geen aangename smaak hebben.

Bovendien worden in de Verenigde Staten een aantal commerciële pawpaw-cultivars gekweekt, waaronder Overleese, Taytwo, Mary (Foos) Johnson en Sunflower, die smaakverschillen kunnen hebben ( 4 , 5 , 6 ).

De textuur van rijpe papaja wordt beschreven als romig en vla-achtig.

Rijpe papaja’s hebben een sterk, fruitig en bloemig aroma en voelen zacht aan als een rijpe avocado of perzik ( 5 , 6 ).

Onrijpe pawpaws zijn over het algemeen lichtgroen en de vrucht kan tijdens het rijpen een lichte gelige kleurverandering vertonen. Rijp papajavlees is geel en heeft een gladde, zachte textuur ( 6 ).

Kleurveranderingen zijn echter niet altijd betrouwbare tekenen van rijpheid, dus het kan zijn dat je op andere tekenen moet vertrouwen om te weten wanneer papaja’s klaar zijn om te worden gegeten.

SAMENVATTING

Pawpaws hebben een zoete smaak die wordt beschreven als een mix van mango, banaan, bessen en ananas . Ze hebben zacht vruchtvlees en kunnen een vla-achtige textuur hebben.

Voedingsprofiel van papaja’s

Zoals de meeste vruchten zijn papaja’s voedzaam en rijk aan een aantal vitamines en mineralen.

Volgens het Pawpaw Research Project van de Kentucky State University levert 100 gram rijp papajafruit met schil ( 7 ):

Calorieën : 80
Protein: 1.2 grams
Fat: 1.2 grams
Carbohydrates: 18.8 grams
Fiber: 2.6 grams
Vitamin C: 20% of the recommended Daily Value (DV)
Riboflavin: 7% of the DV
Potassium: 7% of the DV
Magnesium: 27% of the DV
Manganese: 113% of the DV
Iron: 39% of the DV