Ons lichaam heeft een afweersysteem en dat staat dagelijks bloot aan “vijandige micro-organisme” die we m.b.v. macrofagen(grote vreet cellen), killer-T cellen en B-lymfocyten, afweren.
Als het afweer vermogen verzwakt is of als het immuunsysteem over belast is wordt het lichaam gevoelig voor ziekten. Dreigingen van buiten zijn meestal infecties die veroorzaakt worden door binnendringende bacteriën, virussen en schimmels.

Als het immuunsysteem zo geweldig is waarom worden we dan ziek?
De simpelste verklaring is dat er vaak tijd zit tussen de invasie van een vreemd organisme en de uiteindelijke overwinning van het immuunsysteem.
Hoe ziek u wordt hangt voor een groot deel af van de slagvaardigheid van uw immuunsysteem! Infectie, kanker en andere ziekten zullen zich des te sterker ontwikkelen naarmate het immuunsysteem meer stress veroorzakende factoren te verwerken krijgt zoals: virussen en andere indringers, SLECHTE VOEDING en gevolgen van ouder worden.

Gezonde voeding en correcte voedingsschema

De juiste voeding en voedingsschema, met de juiste bouwstenen, die antistoffen en andere afweerstoffen aanmaken, is voorwaarde voor een sterk immuunsysteem. Het perfecte dieet en voedingsschema bestaat helaas niet. Dit is vaak zeer persoonlijk en kan op maat worden gemaakt en heeft te maken met o.a. leeftijd, geslacht, lichamelijk fitheid, gebruik van persoonlijke medicijnen om een paar te noemen. Heeft u vragen hierover neem dan contact met ons op. Hieronder bespreken we een aantal belangrijk bouwstenen, vitaminen en mineralen die niet mogen ontbreken in uw dagelijkse voeding.

EIWITTEN

aminozuren uit eiwitten zijn essentieel voor een goed werkend immuunsysteem.
OMEGA-3 Vetzuren
Komen o.a veel voor in vette vis. De vetzuren activeren delen van het immuunsysteem die aanvalscellen afremmen wanneer ze hun taak volbracht hebben.

VITAMINE E

Stimuleert T-cellen, o.a uit oliën, noten en zaden, margarine en avocado’s kan T-celactiviteit en de aanmaak van antistoffen verhogen.

VITAMINE C

Ter versterking en helpt bij de bouw en instandhouding van slijmvliezen en collageen, en versterkt bloedvaatwanden. Werking van afweercellen verhogen. Minimaal 200 mg dagelijks nodig om de hoeveelheid antistoffen te vergroten. In veel groenten en fruit zoals rode paprika’s en kiwi’s zijn heel rijk aan deze vitamine.

VITAMINE A

Verlaagt de frequentie en ernst van infectieziekten, respons van antistoffen en de aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen. Beta caroteen wordt omgezet in Vitamine A.
In o.a lever, vis, melk, kaas en eieren.

ZINK

is een spoorelement dat veel belangrijke functies heeft, waaronder ondersteuning van de afweer.
De beste voedselbronnen zijn o.a vlees, gevogelte, lever, eieren, melk, bonen, noten, en volkoren graanproducten.
Een teveel aan zink(zinksupplementen) kan het immuunsysteem ook schaden.

SELENIUM

Is een spoorelement dat essentieel is voor een sterk immuunsysteem.
De beste voedselbronnen zijn o.a zeevis, paranoten, sommige vlees en vissoorten, tarwezemelen, tarwe kiemen, havervlokken en zilvervliesrijst.

IJzer

Is een mineraal en absoluut noodzakelijk voor de aanmaak van B-T-cellen, en zorgt dat de lichaamscellen voldoende zuurstof krijgen voor een normaal functioneren en weerstand tegen ziekte.
De beste ijzer voedselbronnen zijn o.a roodvlees, peulvruchten, groene blad groente, tofoe, eieren en gedroogde vruchten.

ANTIOXIDANTEN

Beschermen de immuun cellen tegen schadelijke vrije radicalen(moleculen die cellen en hun DNA kunnen beschadigen)
Carotenoïden, zoals lycopeen in tomaten en tomaten producten, en bèta caroteen in vooral rood, geel en oranje plantaardig voedsel, wortelen, zoete aardappelen.
Flavonoïden, die immuun cellen versterken en ervoor zorgen dat ziektekiemen die zo beschadigd zijn dat ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen
De beste voedselbronnen zijn o.a granaatappel, volkoren producten.

NOG MEER STIMULANTIA VOOR DE AFWEER MET VOEDING

Knoflook, ui, probiotica, bosbessen, bramen en druiven,bepaalde eiwitten in wei, shiitakes,etc.

VIJANDEN VAN HET IMMUUNSYSTEEM

Er zijn veel factoren die een nadelig effect hebben op het immuunsysteem: te veel alcohol en cafeine, zware metalen via voedsel of ademhaling, tabaksrook en andere vormen van luchtverontreiniging.

Gifstoffen verminderen de effectiviteit van mineralen en vitamines in het voedsel, daarom worden ze ook wel anti-nutriënten genoemd.

Meer geleerd over jou immuunsysteem verbeteren? Deel deze informatie!