Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten?

Chilipeper is een van de favoriete voedingsmiddelen van veel consumenten. Voor sommige mensen geldt dat hoe pittiger de chili is, hoe beter hij is; andere mensen geven de voorkeur aan mildere. Thaise wetenschappers hebben een draagbaar apparaat ontwikkeld – grillig gevormd als een chilipeper – om consumenten te helpen weten hoeveel capsaïcine (de verbinding die de pepers hun smaak en intensiteit geeft) een peper heeft op een eenvoudige, nauwkeurige en economische manier, zonder bijt het.
Het apparaat kan ook worden aangesloten op een telefoon om de testresultaten weer te geven.

Hoe het werkt

Het apparaat is uitgerust met een elektrochemische sensor, gebaseerd op papier, en enkele grafeen nanoplaten met stikstofatomen om hun elektrische geleidbaarheid te verbeteren.
Wanneer een druppel verdunde capsaïcine aan de sensor wordt toegevoegd, ondergaat de verbinding oxidatiereductiereacties die een elektrische stroom produceren die het apparaat kan detecteren.
Nadat de sensor was geoptimaliseerd, gebruikten de onderzoekers deze om de capsaïcine-concentraties in zes gedroogde chilipepers te bepalen, waardoor zeer nauwkeurige metingen werden verkregen.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten in ACS Applied Nano Materials .
Naast het geven van een pittige smaak, heeft capsaïcine in chilipepers belangrijke gezondheidsvoordelen, waaronder antioxidanten, kankerbestrijding en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom neemt de vraag naar capsaïcine, als voedingsadditief en farmaceutisch middel, toe.