Airfryers worden als zoete broodjes verkocht. Je kan er voedsel in frituren, grillen of bakken. Hoewel niet iedereen dol is op de smaak van frietjes uit de airfryer, zou het een gezond alternatief zijn voor gefrituurd voedsel, dankzij het lagere gehalte aan vet en calorieën. Klopt dat ook?

Een airfryer is in feite een soort convectieoven. Je kan er meer dingen in klaarmaken dan enkel frietjes. Ook groenten en vlees lenen zich perfect voor bereiding in een airfryer. In het toestel circuleert hete lucht rond het voedsel, zodat een krokante buitenkant wordt gevormd. In plaats van het voedsel volledig onder te dompelen in olie, heb je bij een airfryer slechts een eetlepel olie nodig om een vergelijkbare smaak en textuur te krijgen als bij gefrituurd voedsel.

Mogelijke voordelen

    • Het gebruik van een airfryer zou het vetgehalte in je voeding met wel 75% verminderen. Dat komt omdat airfryers aanzienlijk minder vet nodig hebben dan traditionele friteuses: slechts één eetlepel (15 ml) in tegenstelling tot drie kopjes (750 ml). Het eindproduct in een airfryer bevat dus aanzienlijk minder vet, maar een vergelijkbare kleur en vochtgehalte.
      Overschakelen op een airfryer kan helpen bij gewichtsverlies. Gefrituurde producten bevatten namelijk niet alleen meer vet, maar ook meer calorieën, waardoor je toeneemt in gewicht. Met negen calorieën per gram bevat voedingsvet meer dan twee keer zoveel calorieën per gram als andere macronutriënten zoals eiwitten en koolhydraten.
    • Airfryers kunnen de vorming van schadelijke verbindingen verminderen. Tijdens het frituren worden er potentieel gevaarlijke verbindingen zoals acrylamide gevormd, een stof die sinds 2002 door de Wereldgezondheidsorganisatie als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ werd geklasseerd. Door een airfryer te gebruiken in plaats van een friteuse, kan je het acrylamidegehalte tot 90% verlagen.
    • Airfryers zijn ook tijdsefficiënt. Een kipfilet kan je sneller bakken in een airfryer dan in de oven, en het is meestal makkelijker schoon te maken. Je huis zal bovendien niet urenlang naar gefrituurd voedsel ruiken.
    • Een ander voordeel: voor kieskeurige groente-eters is airfryen een gemakkelijke manier om groenten knapperig en lekkerder te maken.

Niet zaligmakend

Al is het in geringere mate, toch wordt er nog een bepaalde hoeveelheid acrylamide gevormd tijdens het verhittingsproces dat plaatsvindt bij airfryen. Ook andere schadelijke verbindingen komen vrij, bijvoorbeeld aldehyden, heterocyclische amines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze stoffen kunnen eveneens je risico op kanker verhogen.

Over het algemeen adviseert men dan ook om niet meer dan één keer per week gefrituurd te eten. Zet de temperatuur bovendien niet te hoog. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide er ontstaat. Probeer zoveel mogelijk te bakken op 120°, en maximaal op 175°. Was ook je aardappelen op voorhand. Hoe minder zetmeel er aan je aardappelen kleeft voor ze gebakken worden, hoe beter. Kies verder zoveel mogelijk voor gezondere bereidingswijzen

Bron:  https://www.gezondheid.be/