Mei is meestal de maand met de meeste zonuren. Ook neemt de kracht van de zon stevig toe in deze periode.

Gemiddeld schijnt de zon in de maand mei over het hele land 223 uur. Dat is 46 procent van de maximaal mogelijke tijd voor de zonneschijnduur! (Bron: KNMI)

In de komende maanden juni en juli schijnt de zon gemiddeld ook relatief veel: respectievelijk 213 en 220 zonuren. (Bron: KNMI)

Daarom een kort bericht over het nut van zonlicht!

Gelukshormoon

In de donkere maanden hebben veel mensen last van negatieve gevoelens, de zogenoemde winterblues. Door een gebrek aan zonlicht maakt het lichaam minder gelukshormoon (serotonine) aan, met alle gevolgen van dien. In het voorjaar voelen veel mensen zich meteen een stuk gelukkiger omdat deze hormoonspiegel weer op peil komt!
Tegelijk is dit een aanmoediging om in de donkere maanden echt elke dag even naar buiten te gaan, om zoveel mogelijk daglicht te zien.

Beter slapen

Met voldoende zonlicht krijgt u overdag meer energie en heeft u meer zin om te bewegen. Het gevolg is dat veel mensen hierdoor ‘s nachts beter gaan slapen.

Minder eten

Op warme dagen hebben we minder zin in eten. Dit heeft ook te maken het het gelukshormoon serotonine: dit onderdrukt tegelijk de eetlust. Goed nieuws dus als u wat kilo’s kunt missen!

Vitamine D

Inmiddels is het wel bekend dat zonlicht onmisbaar is voor het aanmaken van Vitamine D in het lichaam. Vitamine D is ontzettend belangrijk voor een gezond en vitaal leven. Zo helpt het onder meer voor het behoud van gezonde botten, tanden en spieren en voor de goede weerstand.

Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur in de zon te verblijven. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zonkracht het sterkst. In de winter is dit de beste tijd om naar buiten te gaan. In de zomer is het dan mogelijk juist te warm of is de kans op huidverbranding te groot, afhankelijk van uw huidtype. Mensen met een licht huidtype en ook kinderen verbranden soms al na een kwartier. Als u gevoelig bent voor verbranden dan is het dus beter om eerder of later op de dag van de zon te genieten