Vijf supermarktartikelen zijn door de organisatie foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei, de ‘prijs’ voor het meest misleidende voedselproduct.

Nutella Cups van Ferrero en Appelsientje Vers geperst sinaasappel van Riedel maken kans op de prijs, evenals Be-Kind Protein, Philadelphia truffel en Zonnatura Groene thee Açai.

Foodwatch organiseert de uitverkiezing van Het Gouden Windei omdat ze vaak klachten krijgen over claims op verpakkingen die nauwelijks worden waargemaakt. Bovendien onderzoekt de organisatie zelf ook of wat er op een verpakking staat strookt met de werkelijkheid. De producten waarbij dat ver te zoeken is, maken jaarlijks kans genomineerd te worden voor Het Gouden Windei.

Appelsientje Vers geperst wordt volgens Foodwatch gemaakt van sapconcentraat en is maandenlang houdbaar, dus zeker niet vers. Met de proteïnereep Be-Kind suggereert het bedrijf een sportieve en gezonde levensstijl, maar de reep bestaat voor de helft uit vet en suiker, aldus de organisatie. In Philadelphia truffel zit maar 0,07 procent zomertruffel. Dit is tot ruim vijftig keer minder dan andere voedsingsmiddelen met truffel.
Nutella Cups zijn naar verhouding duur en de verpakking is belastend voor het milieu.
In de Zonnatura Groene thee Açai zit slechts 0,5 procent Açai en 40 procent van de goedkopere Aronia-bes.