Mensen met diabetes type 2 blijken zelf weinig kennis te hebben van hun aandoening, 48 procent is onbekend met het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en meer dan driekwart weet niet dat cholesterol en bloeddruk hierin een rol spelen. De helft van de mensen met diabetes type 2 geeft aan dat de huisarts hen laat of zelfs helemaal niet over de risico’s vertelt of dit kunnen zij zich niet herinneren. Dit blijkt uit onderzoek van Diabetesvereniging Nederland.
Als je diabetes hebt, heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Dit komt door aderverkalking, hoog cholesterol of hoge bloeddruk. De meeste Nederlanders vinden primair huisartsen verantwoordelijk voor het informeren van patiënten over gezondheidsrisico’s van diabetes. Angela de Rooij-Peek van patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland: “We zien dat veel mensen met diabetes type 2 de risico’s van hun aandoening onderschatten en kennis en ondersteuning nodig hebben om een gezonde leefstijl aan te meten. Wij krijgen vanuit verschillende hoeken het signaal dat artsen en praktijkondersteuners hier onvoldoende of zelfs helemaal niets over vertellen. Waarschijnlijk hebben zij al hun handen vol aan het beheersen van diabetes en is er geen tijd om het over andere cruciale zaken te hebben. Hart- en vaatziekten kunnen levensbedreigend zijn. Je kunt bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte krijgen. En dat terwijl het in veel situaties te voorkomen is.”
Nederland beweegt minder sinds corona
Veel Nederlanders weten dat diabetes type 2 vaak voorkomen kan worden door gezond te leven. “Het klinkt voor de hand liggend, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: als je eenmaal diabetes hebt, is een gezonde leefstijl aanmeten essentieel om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen”, aldus Angela de Rooij-Peek. Toch blijkt een gezonde leefstijl voor veel Nederlanders een uitdaging. Sinds de coronapandemie zijn we namelijk vooral minder gaan sporten (32 procent) en bewegen (25 procent).
Top 5 grootste uitdaging aanpassen leefstijl volgens mensen met diabetes type 2
Meer bewegen (34 procent)
Gezond eten (18 procent)
Meer sporten (13 procent)
Niet roken (12 procent)
Betere nachtrust (8 procent)
Coronakilo’s verliezen? Vraag om hulp
De meeste patiënten vinden een gezonde leefstijl lastig. “Zitten is het nieuwe roken, zeggen ze weleens. Sinds corona doen we dat nog veel meer. We begrijpen dat patronen veranderen heel lastig is. Probeer daarom je omgeving te betrekken om je te motiveren en vraag vooral ook hulp aan je arts. Hij of zij kan je verder helpen en eventueel doorverwijzen voor extra ondersteuning”, aldus Angela de Rooij-Peek. Sinds corona zegt 32 procent van de Nederlanders minder snel contact op te nemen met huisarts. “Door corona heerst wellicht het idee dat de huisarts het al druk genoeg heeft. Deze aanname mag niet ten koste gaan van iemands gezondheid. Probeer gezonder te eten, stoppen met roken en meer te bewegen. Lukt dit niet of ervaar je klachten? Wacht dan niet om contact op te nemen met je huisarts.”
De risicocheck
Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en naar schatting zit nog eens 1 miljoen in een voorfase van deze ziekte. Daarom lanceert Diabetesvereniging Nederland een campagne om Nederland bewust te maken van het verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij deze aandoening. Met hun risicocheck weet je in 2 minuten of je signalen hebt die kunnen wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij diabetes type 2.
Bron: https://www.plusonline.nl/diabetes/helft-mensen-met-diabetes-2-kent-gezondheidsrisicos-niet