Handenwassen bestrijdt corona maar kan op termijn immuniteit aantasten

Handen wassen, handen wassen, handen wassen: een hygiënemaatregel die nu misschien wel belangrijker is dan ooit. Toch zit er ook een keerzijde aan, volgens de hygiënetheorie. Leidt dit schrobben, boenen en desinfecteren ter bescherming tegen Covid-19 niet juist tot een verstoring in onze immuniteit? Knack zocht het uit.

Immunoloog Bart Lambrecht van de Universiteit in Gent: “We wassen onze handen inderdaad ietsje meer dan normaal, maar dat is nog altijd niet voldoende om zogezegd onze immuniteit aan te tasten. […] Het is wel zo dat het vele gebruik van zeep en alcoholgels de huidbarrière aantast waardoor de allergenen die aanwezig zijn in de omgeving, zoals huisstofmijt, door de barrière heen penetreren en een tijdelijke eczeemopstoot kunnen veroorzaken.”

Vooralsnog hoeven we ons geen zorgen te maken om de effecten van de te stricte hygiëne. Lambrecht: “De huidige maatregelen zijn te kortstondig om een impact te hebben en het is vooral het eerste levensjaar dat cruciaal is voor een goede ontwikkeling van de immuniteit. Maar duurt deze situatie 2 jaar of langer? Dan zou je weleens een effect kunnen gaan zien.”

Bron: www.foodlog.nl