Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen

Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, wordt vaak gebruikt in frisdranken en bewerkt voedsel. Deze zoetstof zorgt voor veel maagproblemen, van een lekkende darm tot leverkanker.

Volgens onderzoek van de Universiteit van California is fructose een van de grote oorzaken van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en dat is de meestvoorkomende leveraandoening in de westerse wereld. Onbehandelde leververvetting kan leiden tot ontstekingen en uiteindelijk tot levercirrose. Bij levercirrose is een nieuwe lever het enige redmiddel.

Fructose is een van de sterkste smaakversterkers en wordt al sinds de jaren 70 toegevoegd aan bewerkt voedsel en frisdrank. Te veel suiker eten, kan bijdragen aan overgewicht, dat is bekend, maar dat het directe invloed heeft op onze darmen en lever is nieuw.

Het onderzoek van de Universiteit van California richtte zich op de vergelijking van fructose met andere zoetstoffen, zoals glucose. Hieruit bleek dat fructose drie keer meer kans geeft op een vervette lever. Fructose wordt afgebroken door het enzym fructokinase. Dat zorgt ervoor dat de productie van proteïnen die de darm beschermen, vermindert en dit vergroot de kans op een lekkende darm.

Het af en toe consumeren van fructose lijkt geen kwaad te kunnen. Fructose wordt pas schadelijk bij langdurig en veelvoudig gebruik. Het gevaar schuilt volgens de onderzoekers erin dat het in zoveel eten wordt verwerkt dat de consument niet meer kan bijhouden hoeveel fructose hij per dag binnenkrijgt.

De ontdekking biedt wel een sprankje hoop: een therapie die de darmbarrière herstelt, kan ook een tegengif zijn voor NAFLD, aldus de onderzoekers.