DIABETES : ONDERSTEUNEND DOOR FYTOTHERAPIE o.a.

Ashwagandha, Banaba,Blauwe bosbes, Eleutherococus, Fenegriek, Ginseng, Groene thee Kaneel, Knoflook, Mariadistel, Olijfblad, Paardenbloem

Ashwagandha

safardia_ashwagandhaLatijn: Withania somnifera
Nederlands: Winterkers
Fam: Solanaceae
Gebruikt deel: wortels

Is een belangrijk fytotherapeuticum uit India, Zuid-Azie, Centraal-Azie en delen van Afrika. De Sanskriet benaming ashwa (paard) gandha (geur) verwijst naar de typische geur van de verse wortel. Binnen de ayurvedische geneeskunde en andere geneeskundige tradities zoals unani en siddha wordt ashwagandha (met name de wortel) al meer dan 4000 jaar gebruikt in de vorm van thee, siroop, zalf, tinctuur of poeder. Ashwagandha, ook wel ‘Indiase ginseng’ of ‘koninklijk kruid’ genoemd

Glucosestofwisseling

In de ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha geadviseerd bij diabetes mellitus. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs (met name uit dierstudies) dat ashwagandha (pre)diabetes en daarmee samenhangende complicaties gunstig beinvloedt Ashwagandha verlaagt de bloedglucosespiegel en remt hyperinsulinemie, mede door verbetering van de antioxidantstatus en verhoging van de insulinegevoeligheid In een humane studie met 24 volwassenen met milde diabetes type 2 verlaagde ashwagandha (3×1 gram/dag gedurende 30 dagen) de bloedglucosespiegel net zo goed als het orale antidiabeticum glibenclamide en significant beter dan placebo. De bloedglucosespiegel daalde significant met 12%.

Banaba

Latijn:Lagerstroemia speciosa L. ofwel de
Nederlands: Banaba boom
Fam: van de kattenstaart.
Gebruikt deel:bladeren
Herkomst o.a: de Philipijnen en de bladeren werden hier al in de traditionele geneeskunde gebruikt bij diabetes.
Ook wel bekend onder de naam Pride of India, is een tropische boom waarvan de bladeren corosolzuur, ellagitanninen en gallotanninen bevatten. In studies met dieren en mensen een hypoglycemisch effect te hebben. Zo kan corosolzuur binnen een uur de bloedsuikerspiegels bij mensen verlagen.

In een Amerikaanse studie kregen tien type II-diabetespatiënten gedurende twee weken dagelijks 32 mg of 48 mg van een Banaba-extract, gestandaardiseerd op 1% corosolzuur. Na twee weken waren de bloedsuikerspiegels met 20% gedaald. De onderzoekers geven wel aan dat het onduidelijk is of het gevonden effect kan worden toegeschreven aan alleen corosolzuur of aan de combinatie met tanninebestanddelen in het extract.

Contra-indicaties:
Niet gebruiken tijdens zwangerschap en lactatie.
Niet geschikt voor insuline afhankelijke diabetespatiënten.

Interacties:
Met voorzichtigheid gebruiken in combinatie met (orale) bloedsuiker verlagende medicatie, een combinatie van beide kan wellicht een hypoglycemie veroorzaken.

Blauwe Bosbes

safardia_blauwe_bosbes– Botanische naam: Vaccinium Myrtillus
– Familie :Ericaceae
– Herkomst: Noordelijk Halfrond
– Gebruikte delen: Vruchten

Werkzame bestanddelen:
Bioflavonoiden (tenminste 15 verschillende anthocyanosiden = verbindingen van anthocyanidine met glycosiden; w.o. myrtilline); pectine; vitamine C; beta-caroteen; b-complex; tanninen
o.a bij netvliesaandoeningen bij diabetes.

Eleutherococcus

safardia_Eleutherococcus– Alias: Siberische Ginseng
– Botanische naam: Eleutherococcus Senticosus
– Familie: Araliaceae
– Herkomst: Siberie, Mandsjoerije, Korea, Japan
– Gebruikte delen: Wortel

Werkzame bestanddelen:
Eleutherosiden (A t/m M), coumarinen, etherische olie, vitamine E, beta-caroteen, koffiezuur, beta-sitosterol.
Normaliserend effect op o.a. de bloedsuiker

Fenegriek

safardia_Fenegriek_ zaad– Botanische naam: Trigonella Foenum-Graecum
– Familie: Leguminosae
– Herkomst: Middellandse Zee-gebied, Midden-Oosten
– Gebruikte delen: Zaden

Werkzame bestanddelen:
Slijmstoffen, steroide saponinen, etherische olie, trigonelline, bitterstoffen, niacine, choline, glucokinine, ijzer- en fosforverbindingen, vitamine C, bioflavonoiden (rutine, vitexine, orientine), lignine.

o.a bij suikerziekte

Groene thee

safardia_Groene theeBotanische naam: Camellia sinensis
Gebruikt plantendeel: knop en eerste twee blaadjes van de tak

Met groene thee wordt thee bedoeld die afkomstig is van de theeplant (Camellia Sinensis) en welke geen fermentatie proces heeft ondergaan. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de voor het lichaam waardevolle stoffen dient groene thee bij voorkeur gemaakt te worden van blaadjes die exact drie jaar aan de plant gezeten hebben, alvorens geoogst te zijn. Groene, ongefermenteerde driejaren thee bevat het hoogst mogelijke gehalte werkzame bestanddelen (polyfenolen, catechine) en het laagste gehalte looizuur.
Het extract van groene thee (Camellia sinensis) is rijk aan de flavonoïde epigallocatechinegallaat (EGCG). Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat EGCG langs meerdere wegen een glucoseverlagend effect kan bewerkstelligen. Het vermindert de glucoseproductie door de lever, verbetert de insulinegevoeligheid en vertoont een insulineachtige werking.
Groene thee en groene thee-extracten, rijk aan EGCG, blijken een gunstige invloed op glucosecontrole te hebben.

Ginseng

safardia ginseng– Botanische naam: Panax Ginseng
– Familie: Araliaceae
– Herkomst: Noordoost-China, Korea
– Gebruikte delen: Wortel

Werkzame bestanddelen:
Triterpenoide saponinen (tenminste 13 verschillende ginsenosiden), etherische olie, fytosterolen (beta-sitosterol, daucosterol), polyacetyleenderivaten, polysacchariden, vitaminen (B-complex, vit. C, caroteen), mineralen en spoorelementen, bioflavonoiden, aminozuren, adenosine, enzymen.

Ginseng belangrijk om diabetes te voorkomen of te behandelen
Er is wetenschappelijk aan getoond dat 3 gram Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolium) in staat is om het bloedsuikergehalte met 20 procent te laten dalen. Het opmerkelijke is dat het ginsengextract twee uur voor de maaltijd kan ingenomen worden.

De onderzoekers hadden reeds aangetoond dat ginseng de bloedglucose bij de mens op een adaptogene wijze sterk kon beïnvloeden. Adaptogeen betekent concreet dat ginseng enkel in actie treedt indien de persoon iets eet. Ginseng volgt met andere woorden, moleculair de verschillende levensgewoonten van zijn gebruiker. Dit is een zeer belangrijke eigenschap omdat de klassieke medicijnen, die de bloedglucose moeten normaliseren, tot een suikertekort (hypoglycemie) kunnen leiden, indien de persoon niet of bijna niets eet. Ginseng daarentegen houdt rekening met de verschillende levensgewoonten en wordt pas actief indien dat nodig is In de wetenschappelijke literatuur bestaan er reeds een twintigtal studies die zowel op mensen als op dieren werden uitgevoerd. Ze tonen allemaal aan dat ginseng waardevolle mogelijkheden biedt in het voorkomen en behandelen van suikerziekte.

Kaneel

safardia_kaneel– Wetenschappelijke naam: Cinnamomum zeylanicum ,Cinnamomum verum.
-Nederlandse naam: Nagelbast, Ceylon kaneel
– Familie: Lauraceae
-Verspreidingsgebied:o.a. Molukken

Bevat grote hoeveelheid actieve bestanddelen, waaronder coumarine, eugenol, kaneelzuren, cinnamaldehyden en antioxidanten zoals OPC.

Kaneel (Cinnamomum verum) is een specerij, bestaande uit de binnen bast van de scheuten van de kaneelboom. Van sommige inhoudsstoffen een insulineachtige werking vastgesteld die insulineresistentie, glucoseopname en glycogeensynthese zouden kunnen verbeteren.
Toepassingen: Cinnamon (kaneelbast) het verlagen van de bloedsuikerspiegel

Bloedsuikerspiegel
Een recente studie toonde een daling van het nuchtere bloedglucose met gemiddeld 10% na inname van driemaal daags kaneelextract gedurende 4 maanden .

Opmerking: Raadpleeg vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte (met name diabetes) of medicijngebruik.

Knoflook

safardia_knoflook– Botanische naam: Allium Sativum
-andere namen: Knoflook, Garlic, zwarte knoflook
– Familie: Liliaceae
– Herkomst: Middellandse Zee-gebied
– Gebruikte delen: Bol

Werkzame bestanddelen:
Rijk aan zwavelverbindingen, w.o. allicine, diallyl-disulfide, diallyl-trisulfide, allyl-cysteinesulfoxide (alliine), methyl-cysteinesulfoxide (methylalliine), methylallyltrisulfide, allylpropyldisulfide, allylthiocyanaat.
Rijk aan spoorelementen, w.o. selenium, jodium.
Enzymen, w.o. alliinase, peroxidase, myrosinase.
Vitaminen.
Glucosinolaten, fructosanen.
Fytohormonen met mannelijke en vrouwelijke eigenschappen.
Knoflook kan de bloedglucosespiegel verlagen. Althans dat blijkt uit onderzoek bij dieren. Humane studies zijn minder eenduidig. Mogelijk verbetert knoflook de insuline-afgifte en zorgt het voor een tragere inactivering van insuline.

Gefermenteerde knoflook (zwarte knoflook)
Zwarte knoflook wordt verkregen door verse, witte knoflook bij een specifieke temperatuur en vochtigheid tot 20 maanden te laten fermenteren. Het dankt zijn naam aan de donkere kleur die ontstaat tijdens deze periode. Gedurende het fermentatieproces ontstaan er unieke wateroplosbare zwavelverbindingen . Naast deze wateroplosbare componenten bevat het gefermenteerde knoflookextract de vetoplosbare allicinemetabolieten diallyl sulfide (DAS), diallyl disulfide (DADS), diallyl trisulfide (DATS), and diallyl tetrasulfide, mede verantwoordelijk voor de antioxidatieve effecten.

Hoewel beide soorten knoflook zeer gunstige en vergelijkbare gezondheidseffecten laten zien, wint de zwarte knoflook aan populariteit door enkele substantiële voordelen. Daar waar witte knoflook nog mogelijk bijwerkingen kan veroorzaken is dit nauwelijks nog het geval bij de gefermenteerde vorm en ongewenste effecten als een scherpe smaak en een sterke geur zijn tijdens het rijpingsproces zo goed als verloren gegaan. Bovendien worden er tot op heden geen nadelige interacties waargenomen met andere medicatie en is het niet toxisch in hogere dosering.
Opmerking:

Contra-indicaties
Wees voorzichtig met het gebruik van een allium sativum extract voor en vlak na een operatie en bij het gebruik van antistollingsmedicatie (zoals warfarine, indomethacine en aspirine), aangezien knoflook de bloedstolling vertraagt. Allium sativum extract is gecontra-indiceerd bij een overgevoeligheid voor knoflook en bij het gebruik van proteaseremmers tegen het HIV-virus. Knoflook kan de bloedspiegel van proteaseremmers namelijk aanzienlijk verlagen.

Bijwerkingen
Soms leidt het gebruik van Allium sativum extracten (vooral in hoge doseringen) tot misselijkheid, duizeligheid, maagklachten of irritatie van de slijmvliezen in het maagdarmkanaal. Verlaging van de dosis verhelpt dergelijke klachten in de regel. Een allergische reactie is in principe mogelijk, maar is heel zeldzaam. Gefermenteerde knoflook kent nauwelijks tot geen bijwerkingen.

Interacties
Let op bij het gebruik van bloedglucoseverlagende medicijnen (sulfonylurea), want in combinatie met knoflook kan de bloedglucosespiegel sterker dalen. Ook kan knoflookextract in theorie de werking van statines (cholesterolverlagende medicatie) en ACE-remmers (medicatie tegen hoge bloeddruk) versterken. Gebruik van hoge doses Allium sativum extract wordt bij het gebruik van genoemde medicatie voor de veiligheid afgeraden. Tot slot is bekend dat Allium sativum extract de werking van antibiotica verlaagt.

Mariadistel

safardia_mariadistel– Botanische naam: Carduus Marianus (syn. Silybum Marianum)
– Familie: Compositae
– Herkomst: Zuid-Europa, Noord-Afrika
– Gebruikte delen: Vruchten

Werkzame bestanddelen:
Silymarine (een mengsel van flavonolignanen, voornamelijk bestaande uit silybine, silydianine en silychristine, plus kleine hoeveelheden silandrine, silyhermine, silymonine en neosilyhermine); Aminozuren (vooral histamine en tyramine); Onverzadigde vetzuren; bitterstoffen; etherische olie.

De naam ‘mariadistel’ stamt vanuit de legende dat de witte vlekken op de bladeren afkomstig
zijn van melk van de Heilige Maagd Maria.

Mariadistel veelbelovend bij diabetes, omdat het de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke
manier verlaagt.

Olijfblad

safardia_olijfblad– Botanische naam: Olea Europaea
– Familie: Oleaceae
– Herkomst: Middellandse Zee-gebied
– Gebruikte delen: Bladeren van de olijfboom

Werkzame bestanddelen:
Oleuropeine, oleuropeoside, oleoside, oleosterol, oleanol, flavonolen (o.a. luteoline, olivine), triterpenen,
cinchonidine, carotenoiden, choline, anthocyanen, enzymen.

De olijfboom is een grillig gevormde boom, die eeuwen oud kan worden. Deze boom is vooral bekend vanwege haar vruchten: olijven. De voedingswaarde van deze delicatesse, olijfolie, is algemeen bekend,
De gezondheidbevorderende eigenschappen van de olijfboom beperken zich echter niet tot de olijven, ook
in de bladeren van de olijfboom zijn een aantal stoffen aangetroffen die eveneens beschermende eigenschappen hebben o.a bij diabetes

Opmerking: Raadpleeg vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik

Paardebloem

safardia_paardebloem– Botanische naam: Taraxacum Officinale
– Familie: Compositae
– Herkomst: Europa, Noord-Azie
– Gebruikte delen: Wortel

Werkzame bestanddelen:
Taraxine, taraxasterol, saponinen, inuline, lanoline, lactupicrine, enzymen, bioflavonoiden, rijk aan mineralen
en spoorelementen.

o.a bij diabetes

Meer informatie over dit onderwerp, kunt u zich wenden tot Sherida Moniz-Buyne, Orthomoleculair therapeut.
Volgend onderwerp, bij diabetici voorbeelden, aanbevolen voedingsmiddelen.

Meer geleerd over diabetes! Deel dit artikel

Mexicaanse couscoussalade, Lunch, Vegetarisch, Suikervrij, voor 4 personen

safardia mexicaanse coucous salade

Bereiding • Bereidingstijd: 15 minuten,
Doe de couscous samen met de koriander, cayennepeper en komijn in een kom en giet hier kokend water overheen. Laat de couscous wellen.
Snijd ondertussen de paprika’s in blokjes.
Spoel de maïs en kidneybonen af en laat goed uitlekken.
Meng in een grote kom de veldsla met de couscous met de paprika, mais en kidneybonen.
Breng de salade op smaak met het sap van de limoen.
Ingrediënten
• 200 g volkoren couscous
• 2 theelepels gedroogde koriander
• 2 theelepels cayennepeper
• 1 theelepel komijn
• 2 rode paprika’s
• 130 g maïs
• 130 g kidneybonen
• 100 g veldsla
• 1 limoen

Voedingswaarden per persoon: Koolhydraten 45,1 g , waarvan suikers 5,3g, Vet 2,0 g
g waarvan verzadigd 0,4g, Eiwit 10,5 g, Vezels 9,5g, Groente 130 g, Kcal 260, Zout 0,27 g

Lekker recept? Deel dit recept!