De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft een waarschuwing afgegeven voor de mogelijke toxiciteit van aardappelen met spruitjes of vlekken door de aanwezigheid van solanine. De OCU heeft zijn waarschuwing uitgegeven op basis van de recente evaluatie van het potentiële risico dat dit toxine vormt voor consumenten, uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

Solanine behoort tot de familie van glycoalkaloïden en komt van nature voor in de bladeren, vruchten en knollen van planten uit de familie Solanaceae. De concentratie van deze giftige stof in aardappelen hangt in grote mate af van hun soort, de manier waarop ze worden bewaard of ouder worden. Aardappelen die bijvoorbeeld aan licht worden bewaard, kunnen tot vijf keer meer glycoalkaloïden bevatten.

Bij mensen kunnen de acute toxische effecten van het eten van aardappelglycoalkaloïden gastro-intestinale symptomen van verschillende ernst omvatten, zoals braken, diarree en buikpijn. De meest kwetsbare groep bestaat uit zuigelingen en jonge kinderen. Volwassenen zouden zeer grote hoeveelheden moeten eten om gevaarlijke niveaus te bereiken.

Hoe gifstoffen in aardappelen te verminderen?
De OCU deelde een reeks praktische adviezen om het risico op mogelijke vergiftiging bij het consumeren van aardappelen te verminderen.

Eerste en belangrijkste: kies de juiste aardappelen in de winkel. Kies geen aardappelen met groene vlekken of spruiten, want dit zijn de gebieden waar meer solanine zich ophoopt. Koop bovendien alleen de aardappelen die u over een week of twee gaat consumeren.

Thuis moeten de aardappelen op een koele, goed geventileerde plaats worden bewaard, waar ze niet worden blootgesteld aan direct licht. De koelkast is geen goede optie omdat ze door de kou bederven door het verschijnen van suikers.