Eet je weinig of geen dierlijke producten? Dan mis je bepaalde voedingsstoffen, ondanks dat je waarschijnlijk goed let op wat je eet. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten. Ook ligt het voor de hand dat je minder ijzer binnenkrijgt, omdat deze voedingsstof minder goed uit plantaardige producten kan worden opgenomen. Je kunt deze zogenaamde micronutriënten aanvullen met vegetarische voedingssupplementen. Of vleesvervangers toevoegen aan je maaltijd. Hoe zit het en waar moet je op letten?

Het Voedingscentrum adviseert mensen om minder vlees en meer plantaardig te eten. Vleesvervangers met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12, zoals eieren, peulvruchten, tofu, tempé en noten kun je nemen als vervanging voor je vleesconsumptie. Zuivelproducten, zoals kaas- en melkproducten bevatten weinig ijzer en kunnen daarom vlees niet volledig vervangen. Het gebruik van wieren, algen, insecten en kweekvlees staat nog in de kinderschoenen, maar kan zich wel gaan ontwikkelen tot een volwaardige vleesvervanger.

Wat valt binnen een gezond voedingspatroon?

Het Voedingscentrum vindt vleesvervangers als groentegehakt, groenteburgers, vegetarische spekjes en dergelijke een goede vervanger van vlees als ze aan bepaalde eisen voldoen. Deze producten vallen binnen een gezond voedingspatroon als ze niet teveel zout (≤ 1,1 g/100 g) en niet teveel veel verzadigd vet (≤ 2,5 g/100 g) bevatten. Een goede kant-en-klare vleesvervanger moet bovendien genoeg eiwit (meer dan 20% van de energie), ijzer (meer dan 0,8 milligram per 100 gram), vitamine B1 (meer dan 0,06 milligram per 100 gram), en/of vitamine B12 (0,24 microgram per 100 gram) bevatten.

Zijn vleesvervangers gezond?

Het dagblad Trouw beoordeelde vorig jaar in supermarkten bijna honderd etiketten van verschillende merken en in alle prijsklassen. Slechts zo’n tien procent voldeed aan de opgestelde eisen van het Voedingscentrum. De meesten producenten vielen buiten een gezond voedingspatroon, vaak vanwege teveel zout of vet. Vleesvervangers gemaakt van peulvruchten bevatten vaak voldoende B-vitamines. Ook kan vitamine B12 zijn toegevoegd.

Hoe krijg je voldoende voedingsstoffen binnen?

Wanneer je niet vaak kiest voor een vleesvervanger dan kun je als vegetariër of veganist een voedingssupplement nemen. Je kunt extra vitamine B12, ijzer of een speciale multivitamine nemen om de voedingsstoffen aan te vullen die je te weinig binnenkrijgt met je dagelijkse voeding.

  • Meer weten over vitamine B12?
  • Meer weten over ijzer?
  • Meer weten over een vegetarische multivitamine?

Goede vervanging?

Veel vleesvervangers zijn goede bronnen van vitamine B12, maar niet altijd een gezonde keuze. Het kan product verschillen welke vitamines en mineralen erin zitten. Op het etiket kun je het checken.

Bron: https://www.ivg-info.nl/nieuws/bevatten-vleesvervangers-voldoende-vitamines-en-mineralen/