• safardia_post_reukverlies

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten

January 17th, 2021|0 Comments

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten Elbrich Postma, die op 15 januari promoveert aan de Wageningen University & Research (WUR), zocht uit of je eetpatroon verandert als je je reuk- en smaakvermogen [...]

  • safardia_supermarkt_keuzes

Welke supermarkt maakt gezond de makkelijke keuze?

December 30th, 2020|0 Comments

Supermarkten spreken zonder uitzondering de intentie uit om de gezonde keuze te vergemakkelijken. Bij Lidl, Dirk, Coop en Ekoplaza is die ambitie het best vertaald in beleid en praktijk.Lees hier het hele document [...]

  • safardia post stoelgang

De Bristol Stoelgangschaal

December 22nd, 2020|0 Comments

De Bristol Stoelgangschaal Ontlasting in zeven categorieën De Bristol Stoelgangschaal is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in categorieën wordt verdeeld. Gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten worst te zijn, dus niet [...]

  • safardia post nutri-score

Nutri-Score halverwege 2021 op producten

December 21st, 2020|0 Comments

Nederlandse voedselproducenten mogen naar verwachting halverwege 2021 Nutri-Score als logo gebruiken. Het logo is dan ook geschikt voor online gebruik. Bijvoorbeeld in webwinkels die voedingsmiddelen aanbieden. Gebruik voedselkeuzelogo door producenten Is het voedselkeuzelogo Nutri-Score [...]

  • safardia post corona

Hoe werkt het RNA-vaccin van Pfizer?

December 18th, 2020|0 Comments

De EMA staat op het punt om het RNA-vaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren. Er zijn nog twee RNA-vaccins aangekocht door de overheid. Lees hier alles over dit nieuwe vaccintype, dat ervoor zorgt dat [...]

  • safardia post invriezen

De 8 meestgestelde vragen over invriezen

December 13th, 2020|0 Comments

Gaan bacteriën dood in de vriezer? Onlangs gaven we het antwoord op de goede vraag: 'Mag je ontdooid eten nog een keer invriezen?' Als reactie op dit artikel ontvingen we nogal wat vragen over [...]

  • safardia post Avoedselomgeving

Thema Leefomgeving | Voedselomgeving

December 10th, 2020|0 Comments

Onze voedselomgeving stimuleert ongezond en niet duurzaam eetpatroon De voedselomgeving omvat de beschikbaarheid, informatie, prijs, promotie en zichtbaarheid van voedselverkooppunten en voedingsmiddelen, maar ook de heersende sociale normen en voedselcultuur en voedselrichtlijnen en wetgeving [...]

  • safardia post vaccinaties

Hoe werken vaccinaties?

December 4th, 2020|0 Comments

Hoe voorkomt een vaccin dat je ziek wordt? En waarom vinden sommige mensen het toch nog een eng idee? In deze video legt Internist-infectioloog Meta Roestenberg (Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC) je precies [...]

  • safardia_speculaaskoekjes

Speculaaskoekjes

November 29th, 2020|0 Comments

Ingrediënten 115 g ongezouten boter, in kleine stukjes 180 g witte basterdsuiker 2 eetlepels karnemelk 5 g dubbelkoolzure soda (of baking soda)* 200 g patent bloem, gezeefd 50 g Zeeuwse bloem, gezeefd 1 eetlepel [...]

  • safardia_neppe_product

Het meest ‘neppe’ product van 2020

November 21st, 2020|0 Comments

Vijf supermarktartikelen zijn door de organisatie foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei, de 'prijs' voor het meest misleidende voedselproduct. Nutella Cups van Ferrero en Appelsientje Vers geperst sinaasappel van Riedel maken kans op de [...]

  • safardia post mandarijen

Mandarijn citrusfruit vitamine C vezels

November 11th, 2020|0 Comments

Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 4 kilogram van deze citrusvrucht. Logisch, want ze zijn lekker zoet en ook nog eens een gezonde en slanke snack. Van oktober tot en met februari zijn [...]

  • safardia post fructose maagproblemen

Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen

November 9th, 2020|0 Comments

Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, wordt vaak gebruikt in frisdranken en bewerkt voedsel. Deze zoetstof zorgt voor veel maagproblemen, van een lekkende darm tot leverkanker. Volgens onderzoek van [...]

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

November 8th, 2020|0 Comments

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label [...]

  • safardia post gezondheid 2020

Superlijst gezondheid 2020

November 4th, 2020|0 Comments

Hoe kunnen we mensen helpen gezond te eten? Een supermarkt kan zijn klanten niet gezonder maken. Wel kunnen supermarkten gezond voedsel de makkelijkste keuze te maken. Met Superlijst Gezondheid laten we zien welke supermarkten [...]

  • Safardia post Gewasbescherming

Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel

October 29th, 2020|0 Comments

Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling is aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten [...]

  • safardia post peper

Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten?

October 24th, 2020|0 Comments

Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten? Chilipeper is een van de favoriete voedingsmiddelen van veel consumenten. Voor sommige mensen geldt dat hoe pittiger de chili is, hoe beter hij is; andere mensen geven [...]

  • safardia post oogarts

Hoe vaak moet je naar de oogarts?

October 2nd, 2020|0 Comments

De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je [...]

  • safardia post bijen

Gif van honingbij doodt agressieve borstkankercellen

September 30th, 2020|0 Comments

Honing wordt al eeuwen gebruikt voor wondheling, maar ook het gif van honingbijen heeft geneeskrachtige eigenschappen. De gifcomponent melittine, die zorgt voor het pijnlijke gevoel na een bijensteek, kan namelijk borstkankercellen doden. Het bijengif [...]

  • safardia post sfeer- foto-ismay-wiggers-en-ralf-hartemink-1220x684-001

Zoetstoffen, feiten & fabels

September 24th, 2020|0 Comments

Diëtist Ismay Wiggers en wetenschapper Ralf Hartemink zoeken antwoorden op vragen over zoetstoffen.Zoetstoffen vervangen suiker in ons voedsel. Ze bevatten geen calorieën en verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Fijn bij het afvallen en prettig voor mensen [...]

  • safardia post kip

Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener

September 22nd, 2020|0 Comments

Ziek geworden na het eten van kip? Grote kans dat campylobacter, het onbekendere stiefbroertje van salmonella, de boosdoener is. Goed doorbakken en handen wassen verkleint de kans op een sprintje naar de toiletpot aanzienlijk. [...]

  • safardia post intelligent

Meer over suiker

September 17th, 2020|0 Comments

Lees hier dit artikel van "suiker in perspectief": https://www.kenniscentrumsuiker.nl/suikerinperspectief/49/10/

  • safardia post legionella

Voorkom besmetting met legionella: 5 tips

September 16th, 2020|0 Comments

In de zomer is de kans op besmetting met de legionellabacterie groter, omdat veel mensen op vakantie gaan. Hoe voorkom je dat je besmet raakt? En hoe gevaarlijk is legionella? Gezondheidsnet vroeg het aan Monique [...]

  • safardia post aardappel

Fabel: Aardappelen zijn dikmakers

September 14th, 2020|0 Comments

Net als rijst staan aardappelen bij sommigen bekend als dikmakers. Ten onrechte. Aardappelen bestaan voor maar liefst driekwart uit water en voor slechts eenvijfde uit zetmeel. Hierdoor leveren ze een relatief kleine hoeveelheid calorieën. [...]

  • safardia post aardappel in zeewater koken

Waarom worden aardappels niet gaar in zeewater ?

September 14th, 2020|0 Comments

Aardappels bevatten zetmeel in zogenaamde zetmeelkorrels. Bij het gaar worden gaan die korrels kapot en gaat het zetmeel verstijfselen. Hierdoor wordt het beter toegankelijk en wordt het geheel zacht, gaar dus. De zetmeelkorrels worden [...]

  • safardia post insuline

Insulineresistentie voorspeller

September 10th, 2020|0 Comments

Insulineresistentie voorspeller voor hart- en vaatziekten bij diabetes type 1 Minder gevoelig zijn voor insuline: dat gebeurt niet alleen bij diabetes type 2, maar het overkomt ook mensen met type 1. Italiaanse onderzoekers bekeken de [...]

  • safardia oude perzik

Lidl gaat voedselverspilling tegen

September 8th, 2020|0 Comments

Verspilling tegengaan is goed, maar voedselbanken raken steeds meer in het nauw In de strijd tegen voedselverspilling bieden steeds meer supermarkten hun producten goedkoop aan. Na de stickers met 35 procent korting van Albert [...]