• safardia post schurende bovenbenen

Zes tips tegen schurende bovenbenen

August 5th, 2021|0 Comments

Schurende bovenbenen die zorgen voor pijnlijke schaafwondjes zijn een veel voorkomende 'zomerkwaal'. Met deze zes tips bescherm je de huid van je dijen. Vooral als het warm is hebben veel vrouwen last van schurende [...]

  • safardia post urine verlies

6x eten tegen urineverlies

August 4th, 2021|0 Comments

Er is geen dieet dat urineverlies geneest. Maar wat je eet of drinkt, kan het probleem wel verergeren of juist verminderen. Zes keer eten dat helpt tegen urineverlies (en gewoon in je keuken te [...]

  • safardia post watermeloen

Zo gezond is watermeloen

July 14th, 2021|0 Comments

Zo gezond is watermeloen Rijk aan kalium, vitamine C en ijzer Tegenwoordig kun je watermeloenen bijna het hele jaar door kopen, maar het lekkerst blijven ze natuurlijk in de zomer. Wist je dat de [...]

  • safardia post supermarkten

Vervaldata: wanneer moet je voedingsmiddelen weggooien

July 9th, 2021|0 Comments

Er bestaan twee soorten vervaldata op de verpakkingen van voedingsmiddelen: de minimale houdbaarheidsdatum (THT) en de uiterste gebruiksdatum (TGT). Voor een aantal consumenten zorgen deze data voor verwarring en veel voedingsmiddelen die nog perfect [...]

  • safardia post omgaan zacht fruit

Omgaan met zacht fruit

July 8th, 2021|0 Comments

Zacht fruit, heerlijk en ook gezond. Maar hoe houdt u dit kwetsbare fruit lekker en vers? Hier vindt u kooptips en bewaartips, maar ook de waarheid over fruit in blik, pot of diepvries. Kooptips [...]

  • safardia post blauwe_bessen

Waarom je blauwe bessen altijd moet wassen

July 7th, 2021|0 Comments

Blauwe bessen zijn lekker en zitten vol vitamine A, vezels en antioxidanten, wat ze ontzettend gezond maakt. Toch kun je beter oppassen wanneer je ze zo uit het bakje zou willen snacken. Het is [...]

  • safardia post zacht fruit

Zacht fruit: boost voor uw gezondheid

July 6th, 2021|0 Comments

Iedere dag twee stuks fruit, want dat is gezond. Maar waarom? Hier leest u wat steenvruchten (nectarines, perziken, pruimen en abrikozen) en zacht fruit (aardbeien, bessen, bramen en frambozen) doen voor uw gezondheid. Geniet [...]

  • safardia_supermarkt_keuzes

Huismerkmakers supermarkten moeten geheim blijven

June 28th, 2021|0 Comments

Huismerken zijn goedkoper dan A-merken en dat moet zo blijven. Daarom mag niemand weten wie ze maakt, zeker niet als de huismerkproducten bij dezelfde fabrikant worden gemaakt als de A-merken. Het is een regelmatig [...]

  • safardia post tonijn

Geen tonijn op je Subway ‘broodje tonijn’

June 27th, 2021|0 Comments

Een Amerikaanse journalist kocht anderhalve meter aan Subway-tonijnsandwiches en liet de vis analyseren in een gespecialiseerd laboratorium. Wat er ook in zat, het was geen tonijn, aldus The Guardian. "Het is een van de [...]

  • safardia post oertijd eten

Indirect archeologisch bewijs: de oermens at niet paleo

June 25th, 2021|0 Comments

De ideeën over wat de menselijke soort in de oertijd at moeten herzien worden nu uit oude opgravingen nieuwe informatie bovenkomt. Zetmeelrijke voedingsmiddelen, niet alleen vruchten, knollen en planten, maar ook granen, maakten altijd [...]

  • safardia post eiwrap_met_ham_en_groentjes_0

Eieren bewaren doe je zo

June 11th, 2021|0 Comments

Moeten eieren in de koelkast bewaard worden? Hoelang kan je eieren bewaren? En eieren invriezen, mag dat? In deze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart. Eieren bewaren in de koelkast: wel [...]

  • safardia post pillen nieuws

Verbod op levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171)

June 7th, 2021|0 Comments

Uit een nieuw onderzoek van EFSA, de Europese Voedselveiligheidsautoriteit, blijkt dat het levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171) mogelijk niet veilig is. Er zijn onzekerheden over de genotoxiciteit van de stof. Op basis van het EFSA-advies, [...]

  • safardia post 7 ziekten

7 ziekten waarbij je hart gevaar loopt

June 6th, 2021|0 Comments

Een ongeluk komt nooit alleen, en dit geldt ook voor sommige aandoeningen. Bepaalde ziekten kunnen een bedreiging zijn voor hart en bloedvaten. Reden om er extra alert op te zijn, volgens kaderhuisarts hart- en [...]

  • De indruk bestaat dat steeds meer mensen in Nederland zeewierproducten eten. Sushi is de bekendste vorm, maar zeewier zit in verschillende producten. Er was nog weinig bekend over om hoeveel mensen het gaat. Het RIVM heeft dat nu voor het eerst onderzocht. Daaruit blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking regelmatig producten met zeewier eet.

Zeewierconsumptie in Nederland

June 5th, 2021|0 Comments

Samenvatting De indruk bestaat dat steeds meer mensen in Nederland zeewierproducten eten. Sushi is de bekendste vorm, maar zeewier zit in verschillende producten. Er was nog weinig bekend over om hoeveel mensen het gaat. [...]

  • Valt je haar uit of heb je niet meer zo’n volle bos? Dat kan komen door het ouder worden, maar ook door een ziekte of verkeerde voeding. Dermatoloog in opleiding Tristan van Dongen vertelt wat je kunt doen om je haar in optima forma te houden.

Feiten en fabels over haar

May 26th, 2021|0 Comments

Feiten en fabels over haar Mooi haar voor hem en haar Valt je haar uit of heb je niet meer zo’n volle bos? Dat kan komen door het ouder worden, maar ook door een [...]

  • safardia post sardines

Wekelijks sardines eten helpt type 2-diabetes voorkomen

May 23rd, 2021|0 Comments

Uit een recent gepubliceerde Spaanse studie blijkt dat regelmatige consumptie van sardines helpt om de ontwikkeling van type 2-diabetes te voorkomen. Meerdere nutriënten uit sardines zoals taurine, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D lijken daartoe [...]

  • safardia post keurmerken

De zin en onzin van keurmerken

May 22nd, 2021|0 Comments

Wie duurzaam boodschappen wil doen, krijgt te maken met een oerwoud aan keurmerken. Maar wat betekenen die labels en logo’s op ons voedsel eigenlijk? En welke kletskeurmerken kun je beter negeren? Op voedingsmiddelen kun [...]

  • safardia post zwangerschap

Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes

May 21st, 2021|0 Comments

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 van negenduizend naar ruim twaalfduizend. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken die zijn onderzocht door het NIVEL, in opdracht van het Diabetes [...]

  • safardia post brood

Brood: bruin of wit? Volkoren bevat veel vezels

May 19th, 2021|0 Comments

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel. Ze zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en noten, maar ook brood is een leverancier van voedingsvezels. Welke broodsoort bevat de meeste vezels? Kunt [...]

  • safardia post reisinformatie covid-19

reisinformatie

May 17th, 2021|0 Comments

Bekjik hier laatste reisinformatie mbt Covid-19 . Ga naar https://www.skyscanner.nl/reisbeperkingen

  • safardia post zalm

Culinair ontdekt: zalmcontract

May 17th, 2021|0 Comments

Contractueel laten vastleggen dat je maar maximaal drie keer per week zalm voorgezet zult krijgen. Ken je dat vreemde verhaal? Nick Trachet zocht uit hoe het echt zit. Kennen jullie dat verhaal uit lang [...]

  • safardia post Etiket-lezen

De ingrediëntenlijst van een voedingssupplement

May 16th, 2021|0 Comments

Op het etiket van een voedingssupplement vind je naast het gebruiksadvies en de aanbevolen dosering ook altijd een ingrediëntenlijst. Deze lijst beschrijft alle ingrediënten die het product bevat. Maar hoe is deze lijst precies [...]

  • safardia post corona bijwerkingen

Zo zit het met de bijwerkingen van coronavaccins

May 14th, 2021|0 Comments

Heb je een coronavaccin gehad? En wat waren de bijwerkingen? Iedereen heeft het erover, maar wat weten we inmiddels over de bijwerkingen van deze nieuwe vaccins? Het bijwerkingencentrum Lareb houdt de meldingen over de vier [...]

  • safardia post additieven-en-e-nummers

Additieven en e-nummers

May 13th, 2021|0 Comments

Wat is er aan de hand? Als je wel eens voedseletiketten leest in de supermarkt, kom je ze ongetwijfeld tegen: E-nummers. Voedselproducenten voegen deze hulpstoffen of additieven toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld [...]

  • safardia post rood-vlees-heet-weer-even-gezond

Rood vlees heet weer even gezond

May 8th, 2021|0 Comments

Is rood vlees nu wel of niet gezond? Het Voedingscentrum adviseert een gematigde inname van 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Voedingswetenschappers ebben liefst wetenschappelijke feiten boven adviezen, maar [...]

  • safardia post ACM start onderzoek naar misleidende claims zuivel

ACM start onderzoek naar misleidende claims zuivel

May 6th, 2021|0 Comments

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start onderzoeken naar misleidende duurzaamheidsclaims in de sector zuivel. De ACM heeft deze sector gekozen omdat zij bij vooronderzoek hier veel mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims zag. Bovendien speelt duurzaamheid [...]

  • safardia post Grondstofprijzen lokken nationalisme uit

Grondstofprijzen lokken nationalisme uit

May 5th, 2021|0 Comments

De flink hogere grondstofprijzen dit jaar gaan voor meer zogenoemd resource nationalism van de grondstofrijke landen zorgen. In goed Nederlands heet dit grondstofnationalisme. De spurt in industriële metaalprijzen en de sterk gestegen olie- en [...]

  • safardia post onbewerkt voedsel

Wat is onbewerkt eten en waarom is het zo gezond?

May 2nd, 2021|0 Comments

Veel diëtisten en artsen geven tegenwoordig het advies om te kiezen voor ‘onbewerkt eten’. Maar wat bedoelen ze daar nou precies mee? En waarom is onbewerkt eten gezonder dan bewerkt eten? Onbewerkt eten betekent [...]

  • safardia post veel zout

Hier zit schokkend veel zout in

April 26th, 2021|0 Comments

Een beetje zout is goed, maar de meeste mensen krijgen te veel zout binnen. Dat is slecht voor je bloeddruk en dus je hart- en bloedvaten, maar ook voor de nieren. Ruim 85 procent [...]

  • safardia post gezond eten

Het is Tijd voor Gezonde Voeding

April 19th, 2021|0 Comments

Eigenlijk weten we het allemaal. De schappen in de supermarkt staan vol met ongezond eten en drinken. Er zit te veel suiker in. Te veel zout. En te veel ongezond vet. En ongezond eten [...]

  • safardia post Waarom-ik-vitamine-C-gebruik

Engelse artsen vragen om vitamine C als Covid-behandeling

April 18th, 2021|0 Comments

Meer dan 5.000 Engelse artsen en 20 medische instituten voeren campagne om toestemming te krijgen voor het gebruik van vitamine C als primaire behandeling voor Covid-19. De campagne, Vitamine C voor Covid (www.vitaminc4covid.com), volgt [...]

  • safardia post bodem bereikt

DE BODEM BEREIKT?!

April 11th, 2021|0 Comments

De kwaliteit van de rurale bodems gaat achteruit. Wat is op de lange termijn nodig om te komen tot duurzaam bodembeheer? Aanleiding en adviesvraag Rurale bodems zijn belangrijk voor meerdere functies. Naast landbouw, bosbouw [...]

  • safardia post kaas

Test: de beste jong belegen kaas

April 11th, 2021|0 Comments

Veel Nederlanders eten bijna dagelijks een boterham met kaas. De laatste jaren is er een trend om de volvette kaas te vervangen door 30+ kaas, die minder verzadigd vet bevat. De lekkerste 30+ jong [...]

  • safardia post groente afspoelen

Groente en fruit: afspoelen of juist niet?

April 7th, 2021|0 Comments

Groente en fruit eten is het hele jaar door gezond. Een lekkere maaltijdsalade op tafel! Maar moet je ze wassen voordat je ze rauw opeet? En hoe zit het met zakjes voorgesneden sla of [...]

  • safardia post eieren

Eieren. Gezond of niet?

April 6th, 2021|0 Comments

Eieren. Gezond of niet? Feiten en fabels op een rij Gebakken, gekookt en gepocheerd: een eitje kan zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij. Eieren zijn [...]

  • safardia post corona zelftesten

7 vragen over corona-zelftesten

April 1st, 2021|0 Comments

In april is het zover: dan kunnen we onszelf testen met een coronatest die we in de supermarkt, bij de drogist of apotheek kopen. Wat zijn dit precies voor testen? En hoe betrouwbaar zijn [...]

  • safardia post insuline

Vaccineren? Informeren, informeren, informeren!

March 29th, 2021|0 Comments

08 Feb, 2021 Door: Karlien Bongers Reikhalzend is ernaar uitgezien: een vaccin tegen Covid-19. Toen in de loop van de herfst het ene vaccin na het andere werd aangekondigd, was de vaccinatiebereidheid groot. Maar [...]

  • safardia post vrouwenhart

Wat is er anders aan het vrouwenhart?

March 28th, 2021|0 Comments

Dagelijks sterven meer vrouwen dan mannen aan een hartziekte. Wat weten we over de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart? Vaten verstopt of verkrampt Normaal gesproken krijgt je hartspier zuurstofrijk bloed via de kransslagaders. [...]

  • safardia post hoe smelt ijs

HOE SNEL SMELT IJS?

March 21st, 2021|0 Comments

Een journalist van een regionaal dagblad vertelde me eens dat hij een enorme ijsliefhebber is en iedere dag wel een ijsje weglikt. Toen de thermometer echter tegen de 40°C aanliep, kon hij het smelten [...]

  • safardia post voedlverspilling

17% van al het voedsel wordt verspild

March 15th, 2021|0 Comments

Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Om precies te [...]

  • safardia post melanine

Let op met servies van bamboe en melamine

March 12th, 2021|0 Comments

Gebruik geen servies gemaakt van melamine met bamboe of mais. Via dit servies kun je mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen. Ander servies van melamine (zonder bamboe of mais) kun je wel veilig gebruiken. Voor kinderen [...]

  • safardia post eiwitten

Voedingsnormen voor eiwitten

March 2nd, 2021|0 Comments

Meer willen weten over eiwitten en voeding. Samenvatting-Voedingsnormen-voor-eiwitten-referentiewaarden-voor-de-inname-van-eiwitten

  • safardia post zoetwatervissen

WWF: Een derde zoetwatervissen met uitsterven bedreigd

March 2nd, 2021|0 Comments

De zoetwatervis heeft het moeilijk. Volgens het 'vergeten vissen'-rapport wordt een derde met uitsterven bedreigd. Dit rapport werd 23 februari gepubliceerd door verschillende natuurorganisaties waaronder het WWF. Volgens het rapport leeft 51 procent van [...]

  • safardia post zout

Meer leren over zout

March 2nd, 2021|0 Comments

Lees hier meer over zout uit de gezondheidgids van de consumentenbond. Consumenten gids zout

  • safardia post plassen

Hoe vaak plas jij? En wat is normaal?

February 28th, 2021|0 Comments

Sommigen gaan maar een à twee keer per dag naar de wc, terwijl anderen om het uur een bezoekje aan het toilet brengen. Hoe vaak plas jij gemiddeld en wat is eigenlijk normaal? Genoeg [...]

  • safardia post voedseletiketten

Een optimaal voedseletiket voor allergie-informatie

February 23rd, 2021|0 Comments

Loop een willekeurige supermarkt binnen en je wordt overspoeld door een diversiteit aan producten en etiketten. Voor de meeste mensen is dat geen probleem maar als je rekening moet houden met een voedselallergie wel. [...]

  • safardia post kamala 2 mondkapjes

Ben je beter beschermd met twee mondkapjes?

February 14th, 2021|0 Comments

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Ben je beter beschermd met twee mondkapjes? In Amerika dragen steeds meer mensen twee mondkapjes in plaats [...]

  • safardia post gezonde belgische friet

Nieuwe frituurlijn moet Belgische friet nog beter maken

February 11th, 2021|0 Comments

Duurzame productie van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vraagt heel wat kennis, ontwikkeling en samenwerking door onderzoekers en bedrijven. Daarom neemt Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de voedingsindustrie in Vlaanderen, het voortouw met [...]

  • safardia_post_coronavragen

11 nieuwe vragen over het coronavaccin

February 10th, 2021|0 Comments

Een oproep onder Pluslezers heeft veel vragen opgeleverd over het coronavaccin. In een college voor de Universiteit Utrecht en Tivoli beantwoordt hoogleraar vaccinologie Cécile van Els veel van deze vragen. Lees hier hoe het [...]

  • safardia_post_foodlog

Ons afweersysteem is niet ingesteld op schoon voedsel en nieuwe stofjes

February 9th, 2021|0 Comments

(Te) veilig voedsel kan voedselallergieën veroorzaken. Al langer wordt gedacht dat de afwezigheid van natuurlijke pathogenen (zoals parasieten) ons ingebouwde afweersysteem hypersensitief heeft gemaakt. Daardoor zou het overactief reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Maar die overgevoeligheid [...]

  • safardia_post_ovenschotel_met_wijting_en_winterse_groenten_2

Is visolie even goed als gewone vis?

January 27th, 2021|0 Comments

Is visolie even goed als gewone vis? Een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren eten is een gezonde gewoonte. Vis eten is in verband gebracht met een lager risico op [...]

  • safardia_post_consumentenbond_Artikel_shakes_ongezond

Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond

January 24th, 2021|0 Comments

Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond Veel maaltijdvervangers bevatten weinig eiwit en veel suikers. Deze combinatie maakt de shakes en repen ongezond om mee af te vallen. Dat constateert de Consumentenbond na het bekijken [...]

  • safardia_post_reukverlies

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten

January 17th, 2021|0 Comments

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten Elbrich Postma, die op 15 januari promoveert aan de Wageningen University & Research (WUR), zocht uit of je eetpatroon verandert als je je reuk- en smaakvermogen [...]

  • safardia_supermarkt_keuzes

Welke supermarkt maakt gezond de makkelijke keuze?

December 30th, 2020|0 Comments

Supermarkten spreken zonder uitzondering de intentie uit om de gezonde keuze te vergemakkelijken. Bij Lidl, Dirk, Coop en Ekoplaza is die ambitie het best vertaald in beleid en praktijk.Lees hier het hele document [...]

  • safardia post stoelgang

De Bristol Stoelgangschaal

December 22nd, 2020|0 Comments

De Bristol Stoelgangschaal Ontlasting in zeven categorieën De Bristol Stoelgangschaal is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in categorieën wordt verdeeld. Gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten worst te zijn, dus niet [...]

  • safardia post nutri-score

Nutri-Score halverwege 2021 op producten

December 21st, 2020|0 Comments

Nederlandse voedselproducenten mogen naar verwachting halverwege 2021 Nutri-Score als logo gebruiken. Het logo is dan ook geschikt voor online gebruik. Bijvoorbeeld in webwinkels die voedingsmiddelen aanbieden. Gebruik voedselkeuzelogo door producenten Is het voedselkeuzelogo Nutri-Score [...]

  • safardia post corona

Hoe werkt het RNA-vaccin van Pfizer?

December 18th, 2020|0 Comments

De EMA staat op het punt om het RNA-vaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren. Er zijn nog twee RNA-vaccins aangekocht door de overheid. Lees hier alles over dit nieuwe vaccintype, dat ervoor zorgt dat [...]

  • safardia post invriezen

De 8 meestgestelde vragen over invriezen

December 13th, 2020|0 Comments

Gaan bacteriën dood in de vriezer? Onlangs gaven we het antwoord op de goede vraag: 'Mag je ontdooid eten nog een keer invriezen?' Als reactie op dit artikel ontvingen we nogal wat vragen over [...]

  • safardia post Avoedselomgeving

Thema Leefomgeving | Voedselomgeving

December 10th, 2020|0 Comments

Onze voedselomgeving stimuleert ongezond en niet duurzaam eetpatroon De voedselomgeving omvat de beschikbaarheid, informatie, prijs, promotie en zichtbaarheid van voedselverkooppunten en voedingsmiddelen, maar ook de heersende sociale normen en voedselcultuur en voedselrichtlijnen en wetgeving [...]

  • safardia post vaccinaties

Hoe werken vaccinaties?

December 4th, 2020|0 Comments

Hoe voorkomt een vaccin dat je ziek wordt? En waarom vinden sommige mensen het toch nog een eng idee? In deze video legt Internist-infectioloog Meta Roestenberg (Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC) je precies [...]

  • safardia_speculaaskoekjes

Speculaaskoekjes

November 29th, 2020|0 Comments

Ingrediënten 115 g ongezouten boter, in kleine stukjes 180 g witte basterdsuiker 2 eetlepels karnemelk 5 g dubbelkoolzure soda (of baking soda)* 200 g patent bloem, gezeefd 50 g Zeeuwse bloem, gezeefd 1 eetlepel [...]

  • safardia_neppe_product

Het meest ‘neppe’ product van 2020

November 21st, 2020|0 Comments

Vijf supermarktartikelen zijn door de organisatie foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei, de 'prijs' voor het meest misleidende voedselproduct. Nutella Cups van Ferrero en Appelsientje Vers geperst sinaasappel van Riedel maken kans op de [...]

  • safardia post mandarijen

Mandarijn citrusfruit vitamine C vezels

November 11th, 2020|0 Comments

Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 4 kilogram van deze citrusvrucht. Logisch, want ze zijn lekker zoet en ook nog eens een gezonde en slanke snack. Van oktober tot en met februari zijn [...]

  • safardia post fructose maagproblemen

Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen

November 9th, 2020|0 Comments

Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, wordt vaak gebruikt in frisdranken en bewerkt voedsel. Deze zoetstof zorgt voor veel maagproblemen, van een lekkende darm tot leverkanker. Volgens onderzoek van [...]

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

November 8th, 2020|0 Comments

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label [...]

  • safardia post gezondheid 2020

Superlijst gezondheid 2020

November 4th, 2020|0 Comments

Hoe kunnen we mensen helpen gezond te eten? Een supermarkt kan zijn klanten niet gezonder maken. Wel kunnen supermarkten gezond voedsel de makkelijkste keuze te maken. Met Superlijst Gezondheid laten we zien welke supermarkten [...]

  • Safardia post Gewasbescherming

Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel

October 29th, 2020|0 Comments

Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling is aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten [...]

  • safardia post peper

Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten?

October 24th, 2020|0 Comments

Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten? Chilipeper is een van de favoriete voedingsmiddelen van veel consumenten. Voor sommige mensen geldt dat hoe pittiger de chili is, hoe beter hij is; andere mensen geven [...]

  • safardia post oogarts

Hoe vaak moet je naar de oogarts?

October 2nd, 2020|0 Comments

De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je [...]

  • safardia post bijen

Gif van honingbij doodt agressieve borstkankercellen

September 30th, 2020|0 Comments

Honing wordt al eeuwen gebruikt voor wondheling, maar ook het gif van honingbijen heeft geneeskrachtige eigenschappen. De gifcomponent melittine, die zorgt voor het pijnlijke gevoel na een bijensteek, kan namelijk borstkankercellen doden. Het bijengif [...]

  • safardia post sfeer- foto-ismay-wiggers-en-ralf-hartemink-1220x684-001

Zoetstoffen, feiten & fabels

September 24th, 2020|0 Comments

Diëtist Ismay Wiggers en wetenschapper Ralf Hartemink zoeken antwoorden op vragen over zoetstoffen.Zoetstoffen vervangen suiker in ons voedsel. Ze bevatten geen calorieën en verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Fijn bij het afvallen en prettig voor mensen [...]

  • safardia post kip

Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener

September 22nd, 2020|0 Comments

Ziek geworden na het eten van kip? Grote kans dat campylobacter, het onbekendere stiefbroertje van salmonella, de boosdoener is. Goed doorbakken en handen wassen verkleint de kans op een sprintje naar de toiletpot aanzienlijk. [...]

  • safardia post intelligent

Meer over suiker

September 17th, 2020|0 Comments

Lees hier dit artikel van "suiker in perspectief": https://www.kenniscentrumsuiker.nl/suikerinperspectief/49/10/

  • safardia post legionella

Voorkom besmetting met legionella: 5 tips

September 16th, 2020|0 Comments

In de zomer is de kans op besmetting met de legionellabacterie groter, omdat veel mensen op vakantie gaan. Hoe voorkom je dat je besmet raakt? En hoe gevaarlijk is legionella? Gezondheidsnet vroeg het aan Monique [...]

  • safardia post aardappel

Fabel: Aardappelen zijn dikmakers

September 14th, 2020|0 Comments

Net als rijst staan aardappelen bij sommigen bekend als dikmakers. Ten onrechte. Aardappelen bestaan voor maar liefst driekwart uit water en voor slechts eenvijfde uit zetmeel. Hierdoor leveren ze een relatief kleine hoeveelheid calorieën. [...]

  • safardia post aardappel in zeewater koken

Waarom worden aardappels niet gaar in zeewater ?

September 14th, 2020|0 Comments

Aardappels bevatten zetmeel in zogenaamde zetmeelkorrels. Bij het gaar worden gaan die korrels kapot en gaat het zetmeel verstijfselen. Hierdoor wordt het beter toegankelijk en wordt het geheel zacht, gaar dus. De zetmeelkorrels worden [...]

  • safardia post insuline

Insulineresistentie voorspeller

September 10th, 2020|0 Comments

Insulineresistentie voorspeller voor hart- en vaatziekten bij diabetes type 1 Minder gevoelig zijn voor insuline: dat gebeurt niet alleen bij diabetes type 2, maar het overkomt ook mensen met type 1. Italiaanse onderzoekers bekeken de [...]

  • safardia oude perzik

Lidl gaat voedselverspilling tegen

September 8th, 2020|0 Comments

Verspilling tegengaan is goed, maar voedselbanken raken steeds meer in het nauw In de strijd tegen voedselverspilling bieden steeds meer supermarkten hun producten goedkoop aan. Na de stickers met 35 procent korting van Albert [...]