Culinair ontdekt: dagoeblad
Duur en veel food miles voor smakeloos gestoofd Chinees gras. Nick Trachet stuurt je liever de berm in. Voor het eerst sinds lang terug naar de Chinese supermarkt. Er is er maar één meer [...]
Healthwashing: claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Van ‘bron van vezels’ op zoete koek tot ‘rijk aan vitamine C’ op frisdrank. Daardoor lijken ze gezonder. Trap er niet in, want zulke producten blijven [...]
Plastic verpakkingen en datumlabels vergroten verspilling vers voedsel
Verpakken houdt verse producten langer goed. Die gedachte kan volgens de Engelse organisatie Wrap de prullenbak in. Samen met de 'tenminste houdbaar tot' (THT)-datum werken plastic wegwerpverpakkingen om groente en fruit juist voedselverspilling in [...]
Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen
Mannen en vrouwen van 31 tot en met 50 jaar in het noorden van Nederland kregen in 2020/2021 ongeveer 13 procent minder zout binnen dan in 2006/2007. Ondanks de daling is dit nog steeds [...]
Herkomst voeding regelmatig raadselachtig
De herkomst informatie over producten in de supermarkt laat nog veel te wensen over. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond. Regelmatig ontbreekt de verplichte informatie of is die te vaag. Fruit en [...]
Eiwitten in ons bloed zeggen hoe oud we echt zijn en hoe lang we zullen leven gezondheid
In een druppel bloedplasma zitten duizenden verschillende eiwitten. Het identificeren daarvan en het combineren met genetische en andere fysieke gegevens van grote groepen proefpersonen opent nieuwe horizonten op gezondheid en levensverwachting. Misschien zijn er [...]
Europees verbod op additief E171
Witte kleurstof E171 potentieel kankerverwekkend Alle Europese lidstaten willen eindelijk een verbod op het additief 'titaniumdioxide' of E171 in voedingsmiddelen. Ze keurden het voorstel van de Europese Commissie om E171 vanaf 2022 te verbannen [...]
Hoe kleine aanpassingen van onze eetgewoonten de planeet helpen
Het goede nieuws is dat deze keuzes ons ook nog gezonder maken (en dan gaat het niet alleen om het eten van minder rood vlees). Het voedsel dat we dagelijks eten, houdt ons in [...]
5 problemen met zelftesten… en de oplossingen
Zelftesten is volgens de overheid nu belangrijker dan ooit. Maar er kleven wat nadelen aan de blauwwitte doosjes met vloeistof en een staafje. We zetten ze op een rij. 1 Niet te krijgen Veel [...]
Zo voorkomt u gewichtstoename bij artrose
Bij artrose is het belangrijk om af te vallen om de druk op de knieën en heupen te verminderen. Dit zorgt voor minder pijn en remt de slijtage van het kraakbeen af. Maar eenmaal [...]
Walnoten verlagen risico op hart- en vaatziekten
Met succes uw cholesterol verminderen? De Amerikaanse hartstichting raadt u dan aan om elke dag een handvol walnoten te eten. Een onderzoek heeft aangetoond, dat na twee jaar de ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed [...]
De brug tussen voeding en medicijnen
Na een omvangrijke literatuurstudie stelden Utrechtse farmacologen een lijst van celreceptoren op die zowel werken met bepaalde medicijnen als met voedingsstoffen. Dat lijkt even logisch als nuttig, maar gek genoeg bestond zoiets nog niet. [...]
Hoe gezond is een airfryer?
Airfryers worden als zoete broodjes verkocht. Je kan er voedsel in frituren, grillen of bakken. Hoewel niet iedereen dol is op de smaak van frietjes uit de airfryer, zou het een gezond alternatief zijn [...]
Winkelwagentjes met twee handvatten stimuleren ‘koopspieren’
Heb je ze al gezien, die nieuwe winkelkarretjes met twee handgrepen aan weerszijden in plaats van een horizontale duwstang? Binnenkort zul je ze vast nog veel vaker tegenkomen. Uit een nieuw onderzoek is gebleken [...]
Een waas op de thee: is dat wel gezond?
Iedere theedrinker kent het fenomeen: er lijkt een vreemd waas op je thee te drijven. En heb je je thee op, dan blijft er soms zo’n vies bruin laagje achter in je theeglas. Wat [...]
Vitamine D in de herfst
Vitamine D in de herfst Het is overduidelijk herfst met vallende blaadjes, meer bewolking, wind en regen. We zien amper zon, wat niet goed is voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. [...]
Wat is een papaja? Alles wat u moet weten over deze unieke vrucht
De kans is groot dat je nog nooit van een papaja hebt gehoord, laat staan dat je er een hebt geproefd. Dat komt omdat papaja's vrij zeldzaam zijn en meestal niet te vinden zijn [...]
(on)bekende citrusvruchten
1. Sinaasappel Al het citrusfruit is rijk aan vitamine C en foliumzuur, maar sinaasappels spannen de kroon. Met één sinaasappel krijg je bijna 90 procent binnen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine [...]
IJzertekort komt vaak voor en is slecht voor het hart
Normaal gesproken levert gezonde voeding voldoende ijzer voor allerlei lichaamsfuncties, maar wat is normaal? Recent onderzoek en een WHO-programma richten zich op ijzertekort bij vooral kinderen en vrouwen in arme landen. Maar ook welvarende [...]
Waar zit meer suiker in: mueslibol of suikerbrood?
Suiker is een energiebron voor het lichaam. Maar krijg je te veel suiker binnen, dan zie je dat terug op de weegschaal. Het vervelende is echter dat het niet altijd duidelijk is of een [...]
Wereld Osteoporose Dag: 20 oktober 2021
Op 20 oktober is het Wereld Osteoporose Dag. Dit jaar ligt de focus op preventie, diagnose en behandeling. Ook Bewegen zonder Pijn besteedt op deze dag veel aandacht aan het behoud van een goede [...]
Supermarkten willen niet rapporteren over wat ze doen aan duurzaamheid
Supermarkten verzetten zich actief tegen de oproep van de Tweede Kamer om jaarlijks te rapporteren over wat ze doen om de voedselketen duurzamer te maken. Die informatie vinden ze “concurrentiegevoelig” en “vertrouwelijk”. Dat blijkt [...]
Is vis met spinazie kankerverwekkend?
In vis zitten zogeheten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan [...]
Welke appel gebruik je in welk gerecht?
De appel komt in vele soorten en maten, en niet iedere appel is geschikt voor hetzelfde gerecht. Van welke appels maak je de beste appelmoes? En welke appel is het beste voor een ouderwetse [...]
Dikke lichamen zuinig met energie, afvallen daarom extra moeilijk
Sorry fanatieke fitnessers: het menselijk lichaam gaat nog efficiënter met energie om dan algemeen werd aangenomen. Door veel te sporten vermindert het energieverbruik van basale metabole functies, waardoor het totale verbruik over een dag [...]
Hoe help ik broodverspilling te voorkomen?
Steeds vaker lees ik over duurzaamheid en initiatieven om verspilling van voedsel tegen te gaan. Wat kan ik daarmee in mijn bakkerijwinkel? “We zien inderdaad dat er meer aandacht komt om zuiniger met ons [...]
Alcoholverslaving wordt geregeld door een paar clustertjes neuronen in de hersenen
De Nederlandse promovenda Esther Visser maakte deel uit van een Zweeds onderzoeksteam dat met moleculaire tools en een getraind virus de hersencellen wist te lokaliseren en manipuleren die bepalen of iemand gevoelig is voor [...]
Low carb strikes back
Zwaargewichten uit de voedingswetenschap staken de koppen bij elkaar en verdedigen de koolhydraat-insuline hypothese die al ten grave leek gedragen. Niets daarvan, vinden ze. De low carbtheorie moet aangescherpt worden en beter onderzocht omdat [...]
De combinatie van een virus en een pesticide kan heel verkeerd uitpakken
Besmettelijke ziekten door virussen zijn altijd al een gevaar voor de volksgezondheid geweest. De coronapandemie, veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, drukt ons wat dat betreft met de neus op de feiten. Maar voor onderzoekers speelt [...]
Vegan laat meer, maar reukloze en mogelijk heel gezonde scheten
Een klein maar heel feitelijk Spaans onderzoek onder 20 mannen in de leeftijd van 18 tot 38 wijst uit dat wie veel plantaardige voedsel eet, meer gas vanuit zijn achterste loslaat. Dat komt voornamelijk [...]
Gezonde voeding vermindert kans op dementie
Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Volgens het onderzoek kan dementie al jaren van tevoren opgespoord worden op hersenscans van [...]
Fruit: goed voor je (darm)gezondheid
Fruit: goed voor je (darm)gezondheid Dit fruit bevat de meeste vezels Fruit eten is gezond omdat fruit bol staat van de voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Benieuwd wat fruit voor je doet en [...]
Suikers uit frisdranken en suikers uit fruit
Suikers uit frisdranken en suikers uit fruit: verschil op cardiometabole risicofactoren? Het verhogen van de suikerinname bij mensen met overgewicht, in de vorm van toegevoegde suikers in frisdranken of in de vorm van nature [...]
Makkelijke recepten met broccoli die iedereen lust
Gevarieerd koken met broccoli, het is makkelijker dan je denkt. Deze veelzijdige groente is heerlijk bij kip en heel wat soorten vis en vlees. Maar je kan perfect ook vegetarische gerechten met broccoli maken. [...]
Palmolie
Palmolie is een eetbar, plantaardige en goedkope olie met een enorme verscheidenheid aan toepassingen: van koekjes en babyvoeding tot shampoo en biobrandstof. Helaas kan de productie van palmolie ook tot ontbossing, vervuiling en uitbuiting [...]
Is eten volgens de Vegan Schijf gezond?
Eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme vindt de Schijf van Vijf niet goed bruikbaar voor veganisten. Daarom ontwikkelde zij de Vegan Schijf. Helpt deze [...]
Poets je je tanden beter voor of na je ontbijt? Deze tandarts heeft het antwoord
Velen onder ons hebben een ochtendroutine: eerst even langs het toilet, dan een lekker ontbijtje en vervolgens trekken we richting de badkamer om ons klaar te maken voor de dag. Je poetst je tanden, [...]
App helpt patiënten om juist te smeren bij huidziekte
Dermatologen van het UZ Gent hebben een app ontwikkeld die patiënten helpt bij de behandeling van een huidaandoening. De Cream Calculator berekent precies hoeveel je van een voorgeschreven zalf moet smeren. Een oplossing voor [...]
Gewicht van voorverpakte levensmiddelen: 55 % gecontroleerde loten zijn conform
Gewicht van voorverpakte levensmiddelen: 55 % van de gecontroleerde loten voldoet aan de voorschriften De FOD Economie controleerde in 2020 de juistheid van de hoeveelheidsaanduiding van voorverpakte voedingswaren. Daaruit bleek dat iets meer dan [...]
Plantaardige voeding beschermt mogelijk tegen ernstige covid-19
Het internet staat bol van de beweringen over de miraculeuze effecten van voeding bij covid-19. Er is echter heel weinig onderzoek gedaan naar de al dan niet positieve effecten van voeding. Met een nieuwe [...]
Met goede leefstijl hoeft diabetes type 2 geen chronische ziekte meer te zijn
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: 'Ik heb diabetes type 2. Moet ik nu mijn hele leven medicijnen gebruiken?' Huisarts en leefstijldeskundige Jacqui van Kemenade: "Diabetes type 2 [...]
Onderzoek legt misvattingen over o.a. plantaardige voeding bloot
Er bestaan nog veel misvattingen over plantaardig eten, vetten en bewerkte voeding, concludeert Upfield na een studie onder ruim duizend Nederlanders. Het gebrek aan kennis kan leiden tot productkeuzes die milieubelastender en minder gezond [...]
Melatonine: bewaker van uw ritme
Het slaaphormoon Zodra het donker wordt, komt er melatonine vrij in uw lichaam. Wordt het licht, dan stopt de productie. Kortom, melatonine regelt uw dag- en nachtritme. Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, [...]
Komkommer: langwerpige dorstlesser
Het is een van de populairste en meest gegeten groenten in Nederland: de komkommer. En dat is ook niet zo vreemd, want dankzij zijn neutrale smaak kun je komkommer eigenlijk overal bij eten. Veel [...]
Wat je moet weten over de Aziatische tijgermug
Hoe gevaarlijk is de tijgermug? De Aziatische tijgermug wordt steeds vaker in ons land aangetroffen. Oorspronkelijk kwam hij voor in Zuidoost-Azië, maar nu rukt hij op naar andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa [...]
Top 9 mythes over plantaardig eten
Er bestaan in Nederland nog veel misvattingen over plantaardig eten. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Upfield. Zo denken veel Nederlanders ten onrechte dat plantaardige alternatieven voor vlees, vis of zuivel altijd [...]
De plek van dementie in de hersenen
Dementie wordt veroorzaakt door tientallen verschillende ziekten. Alle ziekten hebben met elkaar gemeen dat ze de hersenen beschadigen. Welke gedeeltes van de hersenen worden beschadigd, verschilt vaak per ziekte. Zeker in het begin van [...]
10 REDENEN WAAROM REIZEN GOED VOOR JE IS
Werkstress, net een pandemie overleefd, kinderen, nergens tijd voor en nood hebben aan een vakantie. Je zal het vast wel herkennen. Dan is het tijd om je vertrouwde omgeving te verlaten en rustigere oorden [...]
Het Chinees-restaurant-syndroom
Over het Chinees-restaurant-syndroom is al veel gezegd en geschreven. Zowel door mensen die in het bestaan er van geloven als door mensen die zeggen dat het onzin is. Toch zijn er veel mensen die [...]
Zijn voorverpakte bakjes en zakjes fruit gezond?
Goede vraag! Zijn voorverpakte bakjes en zakjes fruit die je bij de supermarkt kunt kopen wel gezond? De groente en fruit afdeling van de supermarkt ligt er vol mee: bakjes en zakjes gesneden vers [...]
Helft mensen met diabetes 2 kent gezondheidsrisico’s niet
Mensen met diabetes type 2 blijken zelf weinig kennis te hebben van hun aandoening, 48 procent is onbekend met het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en meer dan driekwart weet niet dat cholesterol [...]
Zo goed ben je beschermd na volledige vaccinatie
Helaas stijgen de coronabesmettingen, ondanks dat er al 18 miljoen vaccins zijn uitgedeeld. Beschermen de vaccins wel goed genoeg? Zoek hier je vaccin op. Volgens deskundigen is het onvermijdelijk – ook al ben je [...]
Zes tips tegen schurende bovenbenen
Schurende bovenbenen die zorgen voor pijnlijke schaafwondjes zijn een veel voorkomende 'zomerkwaal'. Met deze zes tips bescherm je de huid van je dijen. Vooral als het warm is hebben veel vrouwen last van schurende [...]
6x eten tegen urineverlies
Er is geen dieet dat urineverlies geneest. Maar wat je eet of drinkt, kan het probleem wel verergeren of juist verminderen. Zes keer eten dat helpt tegen urineverlies (en gewoon in je keuken te [...]
Zoveel voedsel gooien we weg vooraleer we op vakantie vertrekken
Het is zomer en dat betekent dat de gelukzakken onder ons één dezer dagen op vakantie vertrekken (of ervan terugkeren). Met een tripje gaan ook binnenshuis heel wat voorbereidingen gepaard. Je wil niet terugkeren [...]
Een (halve) pompelmoes per dag houdt de dokter weg
De uitdrukking ‘een appel per dag houdt de dokter weg’ kennen we allemaal en daar blijkt ook enige waarheid in te zitten. Maar appels zijn lang niet het enige fruit dat goed is voor [...]
Zo gezond is watermeloen
Zo gezond is watermeloen Rijk aan kalium, vitamine C en ijzer Tegenwoordig kun je watermeloenen bijna het hele jaar door kopen, maar het lekkerst blijven ze natuurlijk in de zomer. Wist je dat de [...]
Vervaldata: wanneer moet je voedingsmiddelen weggooien
Er bestaan twee soorten vervaldata op de verpakkingen van voedingsmiddelen: de minimale houdbaarheidsdatum (THT) en de uiterste gebruiksdatum (TGT). Voor een aantal consumenten zorgen deze data voor verwarring en veel voedingsmiddelen die nog perfect [...]
Omgaan met zacht fruit
Zacht fruit, heerlijk en ook gezond. Maar hoe houdt u dit kwetsbare fruit lekker en vers? Hier vindt u kooptips en bewaartips, maar ook de waarheid over fruit in blik, pot of diepvries. Kooptips [...]
Waarom je blauwe bessen altijd moet wassen
Blauwe bessen zijn lekker en zitten vol vitamine A, vezels en antioxidanten, wat ze ontzettend gezond maakt. Toch kun je beter oppassen wanneer je ze zo uit het bakje zou willen snacken. Het is [...]
Zacht fruit: boost voor uw gezondheid
Iedere dag twee stuks fruit, want dat is gezond. Maar waarom? Hier leest u wat steenvruchten (nectarines, perziken, pruimen en abrikozen) en zacht fruit (aardbeien, bessen, bramen en frambozen) doen voor uw gezondheid. Geniet [...]
Huismerkmakers supermarkten moeten geheim blijven
Huismerken zijn goedkoper dan A-merken en dat moet zo blijven. Daarom mag niemand weten wie ze maakt, zeker niet als de huismerkproducten bij dezelfde fabrikant worden gemaakt als de A-merken. Het is een regelmatig [...]
Geen tonijn op je Subway ‘broodje tonijn’
Een Amerikaanse journalist kocht anderhalve meter aan Subway-tonijnsandwiches en liet de vis analyseren in een gespecialiseerd laboratorium. Wat er ook in zat, het was geen tonijn, aldus The Guardian. "Het is een van de [...]
Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week
Van 7 tot en met 13 september 2021 is het tijd voor de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Organisator Samen Tegen Voedselverspilling inspireert deze week Nederlanders om thuis minder voedsel te verspillen. Meer [...]
Indirect archeologisch bewijs: de oermens at niet paleo
De ideeën over wat de menselijke soort in de oertijd at moeten herzien worden nu uit oude opgravingen nieuwe informatie bovenkomt. Zetmeelrijke voedingsmiddelen, niet alleen vruchten, knollen en planten, maar ook granen, maakten altijd [...]
Veilig eten kopen: zo doe je dat
https://www.youtube.com/watch?v=M0Bm5Mzigso
Appels en peren zijn goed te vergelijken maar je moet ze niet drinken
Het lijkt een loze mantra inmiddels: fruit moet. Er is veel vruchtbaar onderzoek naar gedaan, en af en toe wordt het ons ingepeperd dat genoeg fruit eten niet alleen moet, maar ook gemakkelijk en [...]
AHA! Met deze zeven tips drink je zonder probleem twee liter water per dag
Iedereen weet dat het belangrijk is om genoeg water te drinken. Maar wie slaagt er in godsnaam in om elke dag die twee liter H2O te consumeren? Met deze zeven tips moet het zonder [...]
Eieren bewaren doe je zo
Moeten eieren in de koelkast bewaard worden? Hoelang kan je eieren bewaren? En eieren invriezen, mag dat? In deze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart. Eieren bewaren in de koelkast: wel [...]
Verbod op levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171)
Uit een nieuw onderzoek van EFSA, de Europese Voedselveiligheidsautoriteit, blijkt dat het levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171) mogelijk niet veilig is. Er zijn onzekerheden over de genotoxiciteit van de stof. Op basis van het EFSA-advies, [...]
7 ziekten waarbij je hart gevaar loopt
Een ongeluk komt nooit alleen, en dit geldt ook voor sommige aandoeningen. Bepaalde ziekten kunnen een bedreiging zijn voor hart en bloedvaten. Reden om er extra alert op te zijn, volgens kaderhuisarts hart- en [...]
Zeewierconsumptie in Nederland
Samenvatting De indruk bestaat dat steeds meer mensen in Nederland zeewierproducten eten. Sushi is de bekendste vorm, maar zeewier zit in verschillende producten. Er was nog weinig bekend over om hoeveel mensen het gaat. [...]
Cognitieve achteruitgang gaat minder snel bij mensen die gezond eten
Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat gepaard met een goede werking en het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en verwerkingssnelheid. Uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt [...]
Witte kleurstof E 171 titaandioxide: nieuwe inzichten over voedselveiligheid
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft opnieuw naar de veiligheid van het additief E 171 gekeken. Reden is dat nieuwe informatie over mogelijke effecten van titaandioxide beschikbaar is gekomen. EFSA concludeert dat niet [...]
Geschatte inname zout en suiker Nederlandse bevolking nog steeds te hoog ondanks afspraken overheid met voedingsindustrie
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) heeft vanaf 2014 afspraken gemaakt met de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout, verzadigd vet en [...]
Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten
De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan rondom de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Er moeten heldere regels komen, net als in Frankrijk, Engeland en Ierland, luidt het [...]
Consumentenbond; regels ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten
Er moeten heldere regels komen voor het gebruik van de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan. Net als in Frankrijk, Groot-Brittannië en [...]
Ziekte van Parkinson vertoont mogelijk vroege tekenen in de neus
Tekenen van de ziekte van Parkinson kun je opsporen in de neus, jaren voordat mensen duidelijkere symptomen van de aandoening ontwikkelen, blijkt uit nieuw onderzoek. Een simpele test kan mogelijk een vroege diagnose stellen. [...]
Feiten en fabels over haar
Feiten en fabels over haar Mooi haar voor hem en haar Valt je haar uit of heb je niet meer zo’n volle bos? Dat kan komen door het ouder worden, maar ook door een [...]
Een kleurtje beter, dat is de winst van een voedselkeuzelogo
In de negende en laatste aflevering van haar serie over voedselkeuzelogo's komt Annet Roodenburg tot de conclusie dat de kracht van zo'n logo vooral zit in het effect ervan op het aanbod. De klant [...]
Wekelijks sardines eten helpt type 2-diabetes voorkomen
Uit een recent gepubliceerde Spaanse studie blijkt dat regelmatige consumptie van sardines helpt om de ontwikkeling van type 2-diabetes te voorkomen. Meerdere nutriënten uit sardines zoals taurine, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D lijken daartoe [...]
De zin en onzin van keurmerken
Wie duurzaam boodschappen wil doen, krijgt te maken met een oerwoud aan keurmerken. Maar wat betekenen die labels en logo’s op ons voedsel eigenlijk? En welke kletskeurmerken kun je beter negeren? Op voedingsmiddelen kun [...]
Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes
Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 van negenduizend naar ruim twaalfduizend. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken die zijn onderzocht door het NIVEL, in opdracht van het Diabetes [...]
Brood: bruin of wit? Volkoren bevat veel vezels
Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel. Ze zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en noten, maar ook brood is een leverancier van voedingsvezels. Welke broodsoort bevat de meeste vezels? Kunt [...]
Leefstijl jong kind maakt een flink verschil voor BMI
Een gezonde eetstijl in de vroege kindertijd lijkt tot een gezondere BMI te leiden. Hoeveel televisie jonge kinderen (en hun ouders) kijken, hoeveel ze buiten spelen, het eetgedrag en de BMI van de moeder [...]
reisinformatie
Bekjik hier laatste reisinformatie mbt Covid-19 . Ga naar https://www.skyscanner.nl/reisbeperkingen
Culinair ontdekt: zalmcontract
Contractueel laten vastleggen dat je maar maximaal drie keer per week zalm voorgezet zult krijgen. Ken je dat vreemde verhaal? Nick Trachet zocht uit hoe het echt zit. Kennen jullie dat verhaal uit lang [...]
De ingrediëntenlijst van een voedingssupplement
Op het etiket van een voedingssupplement vind je naast het gebruiksadvies en de aanbevolen dosering ook altijd een ingrediëntenlijst. Deze lijst beschrijft alle ingrediënten die het product bevat. Maar hoe is deze lijst precies [...]
Bevatten vleesvervangers voldoende vitamines en mineralen?
Eet je weinig of geen dierlijke producten? Dan mis je bepaalde voedingsstoffen, ondanks dat je waarschijnlijk goed let op wat je eet. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten. Ook ligt het voor de [...]
Zo zit het met de bijwerkingen van coronavaccins
Heb je een coronavaccin gehad? En wat waren de bijwerkingen? Iedereen heeft het erover, maar wat weten we inmiddels over de bijwerkingen van deze nieuwe vaccins? Het bijwerkingencentrum Lareb houdt de meldingen over de vier [...]
Additieven en e-nummers
Wat is er aan de hand? Als je wel eens voedseletiketten leest in de supermarkt, kom je ze ongetwijfeld tegen: E-nummers. Voedselproducenten voegen deze hulpstoffen of additieven toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld [...]
Rood vlees heet weer even gezond
Is rood vlees nu wel of niet gezond? Het Voedingscentrum adviseert een gematigde inname van 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Voedingswetenschappers ebben liefst wetenschappelijke feiten boven adviezen, maar [...]
We zullen ons afvragen waarom bederfelijke waren ooit vaste prijzen hadden
'Dynamische' schapprijzen verminderen voedselverspilling in supermarkten. Hoe dichter bij de vervaldatum, hoe lager de prijs, zodat klanten gemakkelijker producten kopen die binnenkort vervallen. Simpel voor de klant, nuttig voor de producent en margeverhogend voor [...]
ACM start onderzoek naar misleidende claims zuivel
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start onderzoeken naar misleidende duurzaamheidsclaims in de sector zuivel. De ACM heeft deze sector gekozen omdat zij bij vooronderzoek hier veel mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims zag. Bovendien speelt duurzaamheid [...]
Grondstofprijzen lokken nationalisme uit
De flink hogere grondstofprijzen dit jaar gaan voor meer zogenoemd resource nationalism van de grondstofrijke landen zorgen. In goed Nederlands heet dit grondstofnationalisme. De spurt in industriële metaalprijzen en de sterk gestegen olie- en [...]
Wat is onbewerkt eten en waarom is het zo gezond?
Veel diëtisten en artsen geven tegenwoordig het advies om te kiezen voor ‘onbewerkt eten’. Maar wat bedoelen ze daar nou precies mee? En waarom is onbewerkt eten gezonder dan bewerkt eten? Onbewerkt eten betekent [...]
Hier zit schokkend veel zout in
Een beetje zout is goed, maar de meeste mensen krijgen te veel zout binnen. Dat is slecht voor je bloeddruk en dus je hart- en bloedvaten, maar ook voor de nieren. Ruim 85 procent [...]
Onderzoekers verhogen de prijzen van 8 Coop-winkels om de buurt gezonder te maken
Gaan klanten gezonder eten als hun supermarkt ongezond eten duurder maakt? Dat kun je alleen maar in de praktijk ontdekken. Onderzoekers van het Amsterdamse UMC mogen daarom het komende jaar in 8 Coop-filialen spelen [...]
Wat is het belang van een gezonde stoelgang?
“Je ogen zijn de spiegel van je ziel, je ontlasting is de spiegel van je gezondheid.” Aan je stoelgang kun je vaak al snel zien of alles soepel in het lichaam loopt of niet. [...]
Het is Tijd voor Gezonde Voeding
Eigenlijk weten we het allemaal. De schappen in de supermarkt staan vol met ongezond eten en drinken. Er zit te veel suiker in. Te veel zout. En te veel ongezond vet. En ongezond eten [...]
Engelse artsen vragen om vitamine C als Covid-behandeling
Meer dan 5.000 Engelse artsen en 20 medische instituten voeren campagne om toestemming te krijgen voor het gebruik van vitamine C als primaire behandeling voor Covid-19. De campagne, Vitamine C voor Covid (www.vitaminc4covid.com), volgt [...]
Kan je het AstraZeneca-vaccin weigeren en een ander vaccin krijgen?
Donderdag maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat het alleen nog mensen boven de zestig vaccineert met het AstraZeneca vaccin. Maar is dit middel dan minder gevaarlijk voor ouderen? En wat als je het [...]
DE BODEM BEREIKT?!
De kwaliteit van de rurale bodems gaat achteruit. Wat is op de lange termijn nodig om te komen tot duurzaam bodembeheer? Aanleiding en adviesvraag Rurale bodems zijn belangrijk voor meerdere functies. Naast landbouw, bosbouw [...]
Test: de beste jong belegen kaas
Veel Nederlanders eten bijna dagelijks een boterham met kaas. De laatste jaren is er een trend om de volvette kaas te vervangen door 30+ kaas, die minder verzadigd vet bevat. De lekkerste 30+ jong [...]
Verwarring alom: wie is nou de duurzaamste supermarkt?
Verwarring alom: wie is nou de duurzaamste supermarkt? Albert Heijn? Nee toch Plus. Oh nee, ook SPAR, Jan Linders en Boni. Durk Bosma heeft zijn levensgrote twijfels bij twee bekende rankings. De afgelopen weken [...]
Groente en fruit: afspoelen of juist niet?
Groente en fruit eten is het hele jaar door gezond. Een lekkere maaltijdsalade op tafel! Maar moet je ze wassen voordat je ze rauw opeet? En hoe zit het met zakjes voorgesneden sla of [...]
Eieren. Gezond of niet?
Eieren. Gezond of niet? Feiten en fabels op een rij Gebakken, gekookt en gepocheerd: een eitje kan zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij. Eieren zijn [...]
7 vragen over corona-zelftesten
In april is het zover: dan kunnen we onszelf testen met een coronatest die we in de supermarkt, bij de drogist of apotheek kopen. Wat zijn dit precies voor testen? En hoe betrouwbaar zijn [...]
Vaccineren? Informeren, informeren, informeren!
08 Feb, 2021 Door: Karlien Bongers Reikhalzend is ernaar uitgezien: een vaccin tegen Covid-19. Toen in de loop van de herfst het ene vaccin na het andere werd aangekondigd, was de vaccinatiebereidheid groot. Maar [...]
Wat is er anders aan het vrouwenhart?
Dagelijks sterven meer vrouwen dan mannen aan een hartziekte. Wat weten we over de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart? Vaten verstopt of verkrampt Normaal gesproken krijgt je hartspier zuurstofrijk bloed via de kransslagaders. [...]
HOE SNEL SMELT IJS?
Een journalist van een regionaal dagblad vertelde me eens dat hij een enorme ijsliefhebber is en iedere dag wel een ijsje weglikt. Toen de thermometer echter tegen de 40°C aanliep, kon hij het smelten [...]
Foodwatch lanceert voedselstemwijzer en gezondheidsoffensief
Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen lanceert foodwatch een voedselstemwijzer waarin je per partij ziet wat ze beloven over zaken rondom gezondere voeding. Om ervoor te zorgen dat partijen zich aan hun beloftes houden, start [...]
Maak jij de goede zout keuzes
Doe deze leuke en leerrijke quiz over zout. Bron: https://nierstichting.nl/goedofzout/
17% van al het voedsel wordt verspild
Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Om precies te [...]
Let op met servies van bamboe en melamine
Gebruik geen servies gemaakt van melamine met bamboe of mais. Via dit servies kun je mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen. Ander servies van melamine (zonder bamboe of mais) kun je wel veilig gebruiken. Voor kinderen [...]
Stappenplan voor veilige overstap naar biosimilar insuline
Volgens berichten in o.a. de Telegraaf van dinsdag 9 april, zijn er mensen met diabetes die zonder overleg en nadere informatie worden overgezet van Lantus insuline met de stofnaam glargine op Abasaglar insuline (een [...]
Voedingsnormen voor eiwitten
Meer willen weten over eiwitten en voeding. Samenvatting-Voedingsnormen-voor-eiwitten-referentiewaarden-voor-de-inname-van-eiwitten
WWF: Een derde zoetwatervissen met uitsterven bedreigd
De zoetwatervis heeft het moeilijk. Volgens het 'vergeten vissen'-rapport wordt een derde met uitsterven bedreigd. Dit rapport werd 23 februari gepubliceerd door verschillende natuurorganisaties waaronder het WWF. Volgens het rapport leeft 51 procent van [...]
Meer leren over zout
Lees hier meer over zout uit de gezondheidgids van de consumentenbond. Consumenten gids zout
Hoe vaak plas jij? En wat is normaal?
Sommigen gaan maar een à twee keer per dag naar de wc, terwijl anderen om het uur een bezoekje aan het toilet brengen. Hoe vaak plas jij gemiddeld en wat is eigenlijk normaal? Genoeg [...]
Gezondheidsfondsen pleiten voor wetgeving gezonder eten en drinken
82% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt. Ze vinden dat frisdranken met veel suiker duurder moeten worden (63%) en 72% zegt dat er een verbod moet komen op [...]
Een optimaal voedseletiket voor allergie-informatie
Loop een willekeurige supermarkt binnen en je wordt overspoeld door een diversiteit aan producten en etiketten. Voor de meeste mensen is dat geen probleem maar als je rekening moet houden met een voedselallergie wel. [...]
Consumentenbond blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen
In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken. België, [...]
Gebruik van pijnstillers kan mogelijk leiden tot vitamine- en mineraaltekorten
Gebruik jij al voor langere tijd pijnstillers, zoals NSAID’s? Of ken je iemand die deze pijnstillers gebruikt? Dan is de volgende informatie belangrijk voor jou. Bepaalde medicijnen zoals NSAID’s kunnen je goed helpen wanneer [...]
Ben je beter beschermd met twee mondkapjes?
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Ben je beter beschermd met twee mondkapjes? In Amerika dragen steeds meer mensen twee mondkapjes in plaats [...]
7 Europese landen vastbesloten de inzet van Nutri-Score te vergemakkelijken
De bevoegde autoriteiten van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland kondigen een internationaal gecoördineerde samenwerking aan, waarmee het gebruik van het voedingslabel Nutri-Score op de voorzijde van verpakkingen gefaciliteerd wordt. Deze samenwerking [...]
Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels
De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel [...]
Landbouw haalt 1,5 miljard euro omzet uit korteketenverkoop
Nederlandse landbouwbedrijven behaalden in de periode van het tweede kwartaal van 2019 tot en met het eerste kwartaal van 2020 ongeveer 1,5 miljard euro omzet uit de zogenoemde korteketenverkoop. Dit is bijna een derde [...]
Nieuwe frituurlijn moet Belgische friet nog beter maken
Duurzame productie van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vraagt heel wat kennis, ontwikkeling en samenwerking door onderzoekers en bedrijven. Daarom neemt Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de voedingsindustrie in Vlaanderen, het voortouw met [...]
11 nieuwe vragen over het coronavaccin
Een oproep onder Pluslezers heeft veel vragen opgeleverd over het coronavaccin. In een college voor de Universiteit Utrecht en Tivoli beantwoordt hoogleraar vaccinologie Cécile van Els veel van deze vragen. Lees hier hoe het [...]
Ons afweersysteem is niet ingesteld op schoon voedsel en nieuwe stofjes
(Te) veilig voedsel kan voedselallergieën veroorzaken. Al langer wordt gedacht dat de afwezigheid van natuurlijke pathogenen (zoals parasieten) ons ingebouwde afweersysteem hypersensitief heeft gemaakt. Daardoor zou het overactief reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Maar die overgevoeligheid [...]
Is visolie even goed als gewone vis?
Is visolie even goed als gewone vis? Een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren eten is een gezonde gewoonte. Vis eten is in verband gebracht met een lager risico op [...]
Nederlanders vaker online voor gezondheid en lifestyle
Nederlanders vaker online voor gezondheid en lifestyle Bijna 80 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder was in de eerste helft van 2020 online op zoek naar informatie over gezondheid, maakte [...]
Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond
Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond Veel maaltijdvervangers bevatten weinig eiwit en veel suikers. Deze combinatie maakt de shakes en repen ongezond om mee af te vallen. Dat constateert de Consumentenbond na het bekijken [...]
‘Nutri-Score in 2021 in Nederland’ – maar daar lijkt het niet op
‘Nutri-Score in 2021 in Nederland’ - maar daar lijkt het niet op De consument wil duidelijkere etiketten over de gezondheid van producten in de supermarkt. Dat bleek onder meer uit een nieuw onderzoek van [...]
Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten
Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten Elbrich Postma, die op 15 januari promoveert aan de Wageningen University & Research (WUR), zocht uit of je eetpatroon verandert als je je reuk- en smaakvermogen [...]
Welke supermarkt maakt gezond de makkelijke keuze?
Supermarkten spreken zonder uitzondering de intentie uit om de gezonde keuze te vergemakkelijken. Bij Lidl, Dirk, Coop en Ekoplaza is die ambitie het best vertaald in beleid en praktijk.Lees hier het hele document [...]
De Bristol Stoelgangschaal
De Bristol Stoelgangschaal Ontlasting in zeven categorieën De Bristol Stoelgangschaal is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in categorieën wordt verdeeld. Gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten worst te zijn, dus niet [...]
Nutri-Score halverwege 2021 op producten
Nederlandse voedselproducenten mogen naar verwachting halverwege 2021 Nutri-Score als logo gebruiken. Het logo is dan ook geschikt voor online gebruik. Bijvoorbeeld in webwinkels die voedingsmiddelen aanbieden. Gebruik voedselkeuzelogo door producenten Is het voedselkeuzelogo Nutri-Score [...]
Slechte adem in je mondkapje? Deze 5 tips helpen
Door het dragen van een mondkapje word je geconfronteerd met je eigen adem. Prima als je net je tanden gepoetst hebt, maar minder lekker als je iets met ui op hebt of je kapje [...]
Hoe werkt het RNA-vaccin van Pfizer?
De EMA staat op het punt om het RNA-vaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren. Er zijn nog twee RNA-vaccins aangekocht door de overheid. Lees hier alles over dit nieuwe vaccintype, dat ervoor zorgt dat [...]
Te weinig diversiteit bij Amerikaanse diëtisten; niet in Nederland
Een jonge generatie Amerikaanse diëtisten komt in beweging tegen het witte, vrouwelijke middle class bolwerk van hun beroepsgroep. De culturele diversiteit van de samenleving is onvoldoende vertegenwoordigd onder de collega’s en dat heeft gevolgen [...]
Voedingssupplementen: al die pillen en shakes… nergens voor nodig!
Wie heeft extra vitamine D nodig? Moet je als veganist B12 bij slikken? Heb je per se eiwitsupplementen nodig? Wetenschapsjournalist Diana de Veld zet de feiten op een rij. Bij ons thuis zijn ze [...]
De 8 meestgestelde vragen over invriezen
Gaan bacteriën dood in de vriezer? Onlangs gaven we het antwoord op de goede vraag: 'Mag je ontdooid eten nog een keer invriezen?' Als reactie op dit artikel ontvingen we nogal wat vragen over [...]
Zorgverzekering en apotheek 2021
Bekijk hier het document: Zorgverzekering en apotheek: Zorgverzekering en apotheek
Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel
In 2019 registreerden de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018. Of er afgelopen jaar minder uitbraken waren of dat [...]
Thema Leefomgeving | Voedselomgeving
Onze voedselomgeving stimuleert ongezond en niet duurzaam eetpatroon De voedselomgeving omvat de beschikbaarheid, informatie, prijs, promotie en zichtbaarheid van voedselverkooppunten en voedingsmiddelen, maar ook de heersende sociale normen en voedselcultuur en voedselrichtlijnen en wetgeving [...]
Zijn smoothies even gezond als een stuk fruit?
Een smoothie van vers fruit is lekker en gezond - op voorwaarde dat er geen extra suiker is toegevoegd – maar tijdens het blenden gaan er wel een aantal vezels verloren. En zo'n drankje [...]
Hoe werken vaccinaties?
Hoe voorkomt een vaccin dat je ziek wordt? En waarom vinden sommige mensen het toch nog een eng idee? In deze video legt Internist-infectioloog Meta Roestenberg (Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC) je precies [...]
Speculaaskoekjes
Ingrediënten 115 g ongezouten boter, in kleine stukjes 180 g witte basterdsuiker 2 eetlepels karnemelk 5 g dubbelkoolzure soda (of baking soda)* 200 g patent bloem, gezeefd 50 g Zeeuwse bloem, gezeefd 1 eetlepel [...]
Zo veel calorieën zitten er in sinterklaassnoepgoed
Sinterklaas is weer in het land en met hem ook weer bergen snoepgoed. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in al dat lekkers? Taai-taai 15 kcal per minipoppetje Kruidnoten 50 kcal per 10 stuks [...]
Het meest ‘neppe’ product van 2020
Vijf supermarktartikelen zijn door de organisatie foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei, de 'prijs' voor het meest misleidende voedselproduct. Nutella Cups van Ferrero en Appelsientje Vers geperst sinaasappel van Riedel maken kans op de [...]
Mandarijn citrusfruit vitamine C vezels
Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 4 kilogram van deze citrusvrucht. Logisch, want ze zijn lekker zoet en ook nog eens een gezonde en slanke snack. Van oktober tot en met februari zijn [...]
Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen
Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, wordt vaak gebruikt in frisdranken en bewerkt voedsel. Deze zoetstof zorgt voor veel maagproblemen, van een lekkende darm tot leverkanker. Volgens onderzoek van [...]
Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument
Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label [...]
Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout
Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten veel zout, gemiddeld bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Dat blijkt uit [...]
Superlijst gezondheid 2020
Hoe kunnen we mensen helpen gezond te eten? Een supermarkt kan zijn klanten niet gezonder maken. Wel kunnen supermarkten gezond voedsel de makkelijkste keuze te maken. Met Superlijst Gezondheid laten we zien welke supermarkten [...]
Wat eet en drinkt Nederland
Bekijk hier wat Nederland eet en drinkt!
Kiezen voor gezond iets makkelijker bij Lidl, Dirk, Coop en Ekoplaza
Kiezen voor gezond iets makkelijker bij Lidl, Dirk, Coop en Ekoplaza Vandaag is het onderzoek Superlijst Gezondheid gepubliceerd. Het laat zien dat supermarkten veel meer kunnen doen om de gezonde keuze makkelijker te maken. [...]
Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel
Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling is aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten [...]
Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten?
Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten? Chilipeper is een van de favoriete voedingsmiddelen van veel consumenten. Voor sommige mensen geldt dat hoe pittiger de chili is, hoe beter hij is; andere mensen geven [...]
Herstellen na sportprestatie gaat mogelijk sneller met visolie
Een hoge hoeveelheid visolie kan helpen bij sneller herstel na een sportieve inspanning. Ook ervaren sporters die voorafgaand aan hun inspanning visolie slikten vaak minder spierpijn. Dit concluderen onderzoekers uit Amerika die onderzoek deden [...]
Zeven praktische zaken die geregeld moeten worden als u in quarantaine gaat
Steeds meer mensen moeten uit voorzorg thuisblijven omdat ze klachten hebben. Het is behoorlijk ingrijpend om het huis niet meer uit te mogen. Wie regelt bijvoorbeeld de boodschappen en mag de thuishulp nog wel [...]
NVWA laat sesamzaad met kankerverwekkende stof per direct uit de schappen halen
Ook in Nederland worden producten verkocht waarin sesamzaad uit India is verwerkt dat verontreinigd is met ethyleenoxide. Op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten de producten onmiddellijk uit de schappen en [...]
Groente en fruit goedkoopst bij Lidl en duurst bij Spar
Dat blijkt uit de prijspeiling van de Consumentenbond. Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Bij Spar liggen de prijzen 18% boven het gemiddelde. Zo moest je in juli voor [...]
Hoe vaak moet je naar de oogarts?
De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je [...]
Reactie van de neus op geuren is complexer dan gedacht
Of je nou aan een roos, een kop vers gezette koffie of een kliekje dat al dagen in de koelkast staat ruikt, elke geurervaring begint in je neus. Daar binden de verschillende moleculen waar [...]
Gif van honingbij doodt agressieve borstkankercellen
Honing wordt al eeuwen gebruikt voor wondheling, maar ook het gif van honingbijen heeft geneeskrachtige eigenschappen. De gifcomponent melittine, die zorgt voor het pijnlijke gevoel na een bijensteek, kan namelijk borstkankercellen doden. Het bijengif [...]
Zoetstoffen, feiten & fabels
Diëtist Ismay Wiggers en wetenschapper Ralf Hartemink zoeken antwoorden op vragen over zoetstoffen.Zoetstoffen vervangen suiker in ons voedsel. Ze bevatten geen calorieën en verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Fijn bij het afvallen en prettig voor mensen [...]
Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener
Ziek geworden na het eten van kip? Grote kans dat campylobacter, het onbekendere stiefbroertje van salmonella, de boosdoener is. Goed doorbakken en handen wassen verkleint de kans op een sprintje naar de toiletpot aanzienlijk. [...]
Meer over suiker
Lees hier dit artikel van "suiker in perspectief": https://www.kenniscentrumsuiker.nl/suikerinperspectief/49/10/
Leven op Venus? Alles wat je moet weten over de mogelijke ontdekking
Astronomen hebben met twee enorme telescopen tekenen van fosfine gevonden op Venus. Dit gas wordt op aarde alleen geproduceerd door levende wezens en menselijke technologie. We kennen geen enkele niet-biologische manier waarop dit gas [...]
Voorkom besmetting met legionella: 5 tips
In de zomer is de kans op besmetting met de legionellabacterie groter, omdat veel mensen op vakantie gaan. Hoe voorkom je dat je besmet raakt? En hoe gevaarlijk is legionella? Gezondheidsnet vroeg het aan Monique [...]
Handenwassen bestrijdt corona maar kan op termijn immuniteit aantasten
Handenwassen bestrijdt corona maar kan op termijn immuniteit aantasten Handen wassen, handen wassen, handen wassen: een hygiënemaatregel die nu misschien wel belangrijker is dan ooit. Toch zit er ook een keerzijde aan, volgens de [...]
De OCU waarschuwt voor het potentiële gevaar van het consumeren van gekiemde aardappelen
De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft een waarschuwing afgegeven voor de mogelijke toxiciteit van aardappelen met spruitjes of vlekken door de aanwezigheid van solanine. De OCU heeft zijn waarschuwing uitgegeven op basis van [...]
Fabel: Aardappelen zijn dikmakers
Net als rijst staan aardappelen bij sommigen bekend als dikmakers. Ten onrechte. Aardappelen bestaan voor maar liefst driekwart uit water en voor slechts eenvijfde uit zetmeel. Hierdoor leveren ze een relatief kleine hoeveelheid calorieën. [...]
Waarom worden aardappels niet gaar in zeewater ?
Aardappels bevatten zetmeel in zogenaamde zetmeelkorrels. Bij het gaar worden gaan die korrels kapot en gaat het zetmeel verstijfselen. Hierdoor wordt het beter toegankelijk en wordt het geheel zacht, gaar dus. De zetmeelkorrels worden [...]
Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes voor kinderen
Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze niet gezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of [...]
14 Natural Ways to Improve Your Insulin Sensitivity
14 Natural Ways to Improve Your Insulin Sensitivity Insulin is an essential hormone that controls your blood sugar levels. It's made in your pancreas and helps move sugar from your blood into your cells [...]
Linking calorie restriction, body temperature and healthspan
Linking calorie restriction, body temperature and healthspan by The Scripps Research Institute Credit: CC0 Public Domain Cutting calories significantly may not be an easy task for most, but it's tied to a host of [...]
Insulineresistentie voorspeller
Insulineresistentie voorspeller voor hart- en vaatziekten bij diabetes type 1 Minder gevoelig zijn voor insuline: dat gebeurt niet alleen bij diabetes type 2, maar het overkomt ook mensen met type 1. Italiaanse onderzoekers bekeken de [...]
Lidl gaat voedselverspilling tegen
Verspilling tegengaan is goed, maar voedselbanken raken steeds meer in het nauw In de strijd tegen voedselverspilling bieden steeds meer supermarkten hun producten goedkoop aan. Na de stickers met 35 procent korting van Albert [...]
Herhaalrecepten voor medicatie van twijfelachtige waarde komen aan het levenseinde regelmatig voor
Herhaalrecepten voor medicatie van twijfelachtige waarde komen aan het levenseinde regelmatig voor Van alle personen die in 2017 overleden in Nederland, stierf drie kwart aan een aandoening die veelal gepaard gaat met een ziekbed [...]