• safardia post dagoeblad

Culinair ontdekt: dagoeblad

March 29th, 2022|0 Comments

Duur en veel food miles voor smakeloos gestoofd Chinees gras. Nick Trachet stuurt je liever de berm in. Voor het eerst sinds lang terug naar de Chinese supermarkt. Er is er maar één meer [...]

  • safardia post healthwashing

Healthwashing: claims op ongezonde producten

March 4th, 2022|0 Comments

Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Van ‘bron van vezels’ op zoete koek tot ‘rijk aan vitamine C’ op frisdrank. Daardoor lijken ze gezonder. Trap er niet in, want zulke producten blijven [...]

  • safardia post gezond eten

Herkomst voeding regelmatig raadselachtig

February 22nd, 2022|0 Comments

De herkomst informatie over producten in de supermarkt laat nog veel te wensen over. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond. Regelmatig ontbreekt de verplichte informatie of is die te vaag. Fruit en [...]

  • safardia post witte kleurstof E171

Europees verbod op additief E171

January 24th, 2022|0 Comments

Witte kleurstof E171 potentieel kankerverwekkend Alle Europese lidstaten willen eindelijk een verbod op het additief 'titaniumdioxide' of E171 in voedingsmiddelen. Ze keurden het voorstel van de Europese Commissie om E171 vanaf 2022 te verbannen [...]

  • safardia-post-atrose-en-gewichttoename

Zo voorkomt u gewichtstoename bij artrose

December 8th, 2021|0 Comments

Bij artrose is het belangrijk om af te vallen om de druk op de knieën en heupen te verminderen. Dit zorgt voor minder pijn en remt de slijtage van het kraakbeen af. Maar eenmaal [...]

  • safardia post walnoten

Walnoten verlagen risico op hart- en vaatziekten

December 7th, 2021|0 Comments

Met succes uw cholesterol verminderen? De Amerikaanse hartstichting raadt u dan aan om elke dag een handvol walnoten te eten. Een onderzoek heeft aangetoond, dat na twee jaar de ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed [...]

  • safardia post brug tussen voedsel en medicijnen

De brug tussen voeding en medicijnen

December 5th, 2021|0 Comments

Na een omvangrijke literatuurstudie stelden Utrechtse farmacologen een lijst van celreceptoren op die zowel werken met bepaalde medicijnen als met voedingsstoffen. Dat lijkt even logisch als nuttig, maar gek genoeg bestond zoiets nog niet. [...]

  • safardia post airfryer gezond 1

Hoe gezond is een airfryer?

December 2nd, 2021|0 Comments

Airfryers worden als zoete broodjes verkocht. Je kan er voedsel in frituren, grillen of bakken. Hoewel niet iedereen dol is op de smaak van frietjes uit de airfryer, zou het een gezond alternatief zijn [...]

  • safardia post thee_drinken

Een waas op de thee: is dat wel gezond?

November 9th, 2021|0 Comments

Iedere theedrinker kent het fenomeen: er lijkt een vreemd waas op je thee te drijven. En heb je je thee op, dan blijft er soms zo’n vies bruin laagje achter in je theeglas. Wat [...]

  • safardia post vitamin-d

Vitamine D in de herfst

November 7th, 2021|0 Comments

Vitamine D in de herfst Het is overduidelijk herfst met vallende blaadjes, meer bewolking, wind en regen. We zien amper zon, wat niet goed is voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. [...]

  • safardia post (on)bekende citrusvruchten

(on)bekende citrusvruchten

October 27th, 2021|0 Comments

1. Sinaasappel Al het citrusfruit is rijk aan vitamine C en foliumzuur, maar sinaasappels spannen de kroon. Met één sinaas­appel krijg je bijna 90 procent binnen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine [...]

  • safardia_post_ijzerpillen_ijzergebrek

IJzertekort komt vaak voor en is slecht voor het hart

October 26th, 2021|0 Comments

Normaal gesproken levert gezonde voeding voldoende ijzer voor allerlei lichaamsfuncties, maar wat is normaal? Recent onderzoek en een WHO-programma richten zich op ijzertekort bij vooral kinderen en vrouwen in arme landen. Maar ook welvarende [...]

  • safardia post Wereld Osteoporose Dag

Wereld Osteoporose Dag: 20 oktober 2021

October 20th, 2021|0 Comments

Op 20 oktober is het Wereld Osteoporose Dag. Dit jaar ligt de focus op preventie, diagnose en behandeling. Ook Bewegen zonder Pijn besteedt op deze dag veel aandacht aan het behoud van een goede [...]

  • safarida post vis en spinazie

Is vis met spinazie kankerverwekkend?

October 7th, 2021|0 Comments

In vis zitten zogeheten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan [...]

  • safardia post appels in gerechten

Welke appel gebruik je in welk gerecht?

October 1st, 2021|0 Comments

De appel komt in vele soorten en maten, en niet iedere appel is geschikt voor hetzelfde gerecht. Van welke appels maak je de beste appelmoes? En welke appel is het beste voor een ouderwetse [...]

  • safardia post hoe-help-ik-broodverspilling-te-voorkomen

Hoe help ik broodverspilling te voorkomen?

September 29th, 2021|0 Comments

Steeds vaker lees ik over duurzaamheid en initiatieven om verspilling van voedsel tegen te gaan. Wat kan ik daarmee in mijn bakkerijwinkel? “We zien inderdaad dat er meer aandacht komt om zuiniger met ons [...]

  • safardia post low carb strikes back

Low carb strikes back

September 21st, 2021|0 Comments

Zwaargewichten uit de voedingswetenschap staken de koppen bij elkaar en verdedigen de koolhydraat-insuline hypothese die al ten grave leek gedragen. Niets daarvan, vinden ze. De low carbtheorie moet aangescherpt worden en beter onderzocht omdat [...]

  • gezonde-voeding-vermindert-kans-op-dementie

Gezonde voeding vermindert kans op dementie

September 9th, 2021|0 Comments

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Volgens het onderzoek kan dementie al jaren van tevoren opgespoord worden op hersenscans van [...]

Fruit: goed voor je (darm)gezondheid

September 8th, 2021|0 Comments

Fruit: goed voor je (darm)gezondheid Dit fruit bevat de meeste vezels Fruit eten is gezond omdat fruit bol staat van de voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Benieuwd wat fruit voor je doet en [...]

  • safardia post fruit en frisdranken

Suikers uit frisdranken en suikers uit fruit

September 7th, 2021|0 Comments

Suikers uit frisdranken en suikers uit fruit: verschil op cardiometabole risicofactoren? Het verhogen van de suikerinname bij mensen met overgewicht, in de vorm van toegevoegde suikers in frisdranken of in de vorm van nature [...]

  • safardia post recepten-met-broccoli

Makkelijke recepten met broccoli die iedereen lust

September 6th, 2021|0 Comments

Gevarieerd koken met broccoli, het is makkelijker dan je denkt. Deze veelzijdige groente is heerlijk bij kip en heel wat soorten vis en vlees. Maar je kan perfect ook vegetarische gerechten met broccoli maken. [...]

  • safardia post palmolie

Palmolie

September 5th, 2021|0 Comments

Palmolie is een eetbar, plantaardige en goedkope olie met een enorme verscheidenheid aan toepassingen: van koekjes en babyvoeding tot shampoo en biobrandstof. Helaas kan de productie van palmolie ook tot ontbossing, vervuiling en uitbuiting [...]

  • safardia post eten volgens vegan schijf

Is eten volgens de Vegan Schijf gezond?

August 26th, 2021|0 Comments

Eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gezond. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme vindt de Schijf van Vijf niet goed bruikbaar voor veganisten. Daarom ontwikkelde zij de Vegan Schijf. Helpt deze [...]

  • safardia post app huidaandoening

App helpt patiënten om juist te smeren bij huidziekte

August 22nd, 2021|0 Comments

Dermatologen van het UZ Gent hebben een app ontwikkeld die patiënten helpt bij de behandeling van een huidaandoening. De Cream Calculator berekent precies hoeveel je van een voorgeschreven zalf moet smeren. Een oplossing voor [...]

  • safardia post melatoninie

Melatonine: bewaker van uw ritme

August 19th, 2021|0 Comments

Het slaaphormoon Zodra het donker wordt, komt er melatonine vrij in uw lichaam. Wordt het licht, dan stopt de productie. Kortom, melatonine regelt uw dag- en nachtritme. Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, [...]

  • safardia_post_komkommer

Komkommer: langwerpige dorstlesser

August 17th, 2021|0 Comments

Het is een van de populairste en meest gegeten groenten in Nederland: de komkommer. En dat is ook niet zo vreemd, want dankzij zijn neutrale smaak kun je komkommer eigenlijk overal bij eten. Veel [...]

  • safardia post mug

Wat je moet weten over de Aziatische tijgermug

August 15th, 2021|0 Comments

Hoe gevaarlijk is de tijgermug? De Aziatische tijgermug wordt steeds vaker in ons land aangetroffen. Oorspronkelijk kwam hij voor in Zuidoost-Azië, maar nu rukt hij op naar andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa [...]

  • safardia post 9 mythes plantaardig eten

Top 9 mythes over plantaardig eten

August 12th, 2021|0 Comments

Er bestaan in Nederland nog veel misvattingen over plantaardig eten. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Upfield. Zo denken veel Nederlanders ten onrechte dat plantaardige alternatieven voor vlees, vis of zuivel altijd [...]

  • safardia post gezonde-hersenen-vs-dementie

De plek van dementie in de hersenen

August 10th, 2021|0 Comments

Dementie wordt veroorzaakt door tientallen verschillende ziekten. Alle ziekten hebben met elkaar gemeen dat ze de hersenen beschadigen. Welke gedeeltes van de hersenen worden beschadigd, verschilt vaak per ziekte. Zeker in het begin van [...]

  • safardia post reizen is goed voor je

10 REDENEN WAAROM REIZEN GOED VOOR JE IS

August 9th, 2021|0 Comments

Werkstress, net een pandemie overleefd, kinderen, nergens tijd voor en nood hebben aan een vakantie. Je zal het vast wel herkennen. Dan is het tijd om je vertrouwde omgeving te verlaten en rustigere oorden [...]

  • safardia post Chinees-restaurant-syndroom

Het Chinees-restaurant-syndroom

August 8th, 2021|0 Comments

Over het Chinees-restaurant-syndroom is al veel gezegd en geschreven. Zowel door mensen die in het bestaan er van geloven als door mensen die zeggen dat het onzin is. Toch zijn er veel mensen die [...]

  • safardia post Zo goed ben je beschermd na volledige vaccinatie

Zo goed ben je beschermd na volledige vaccinatie

August 5th, 2021|0 Comments

Helaas stijgen de coronabesmettingen, ondanks dat er al 18 miljoen vaccins zijn uitgedeeld. Beschermen de vaccins wel goed genoeg? Zoek hier je vaccin op. Volgens deskundigen is het onvermijdelijk – ook al ben je [...]

  • safardia post schurende bovenbenen

Zes tips tegen schurende bovenbenen

August 5th, 2021|0 Comments

Schurende bovenbenen die zorgen voor pijnlijke schaafwondjes zijn een veel voorkomende 'zomerkwaal'. Met deze zes tips bescherm je de huid van je dijen. Vooral als het warm is hebben veel vrouwen last van schurende [...]

  • safardia post urine verlies

6x eten tegen urineverlies

August 4th, 2021|0 Comments

Er is geen dieet dat urineverlies geneest. Maar wat je eet of drinkt, kan het probleem wel verergeren of juist verminderen. Zes keer eten dat helpt tegen urineverlies (en gewoon in je keuken te [...]

  • safardia post watermeloen

Zo gezond is watermeloen

July 14th, 2021|0 Comments

Zo gezond is watermeloen Rijk aan kalium, vitamine C en ijzer Tegenwoordig kun je watermeloenen bijna het hele jaar door kopen, maar het lekkerst blijven ze natuurlijk in de zomer. Wist je dat de [...]

  • safardia post supermarkten

Vervaldata: wanneer moet je voedingsmiddelen weggooien

July 9th, 2021|0 Comments

Er bestaan twee soorten vervaldata op de verpakkingen van voedingsmiddelen: de minimale houdbaarheidsdatum (THT) en de uiterste gebruiksdatum (TGT). Voor een aantal consumenten zorgen deze data voor verwarring en veel voedingsmiddelen die nog perfect [...]

  • safardia post omgaan zacht fruit

Omgaan met zacht fruit

July 8th, 2021|0 Comments

Zacht fruit, heerlijk en ook gezond. Maar hoe houdt u dit kwetsbare fruit lekker en vers? Hier vindt u kooptips en bewaartips, maar ook de waarheid over fruit in blik, pot of diepvries. Kooptips [...]

  • safardia post blauwe_bessen

Waarom je blauwe bessen altijd moet wassen

July 7th, 2021|0 Comments

Blauwe bessen zijn lekker en zitten vol vitamine A, vezels en antioxidanten, wat ze ontzettend gezond maakt. Toch kun je beter oppassen wanneer je ze zo uit het bakje zou willen snacken. Het is [...]

  • safardia post zacht fruit

Zacht fruit: boost voor uw gezondheid

July 6th, 2021|0 Comments

Iedere dag twee stuks fruit, want dat is gezond. Maar waarom? Hier leest u wat steenvruchten (nectarines, perziken, pruimen en abrikozen) en zacht fruit (aardbeien, bessen, bramen en frambozen) doen voor uw gezondheid. Geniet [...]

  • safardia_supermarkt_keuzes

Huismerkmakers supermarkten moeten geheim blijven

June 28th, 2021|0 Comments

Huismerken zijn goedkoper dan A-merken en dat moet zo blijven. Daarom mag niemand weten wie ze maakt, zeker niet als de huismerkproducten bij dezelfde fabrikant worden gemaakt als de A-merken. Het is een regelmatig [...]

  • safardia post tonijn

Geen tonijn op je Subway ‘broodje tonijn’

June 27th, 2021|0 Comments

Een Amerikaanse journalist kocht anderhalve meter aan Subway-tonijnsandwiches en liet de vis analyseren in een gespecialiseerd laboratorium. Wat er ook in zat, het was geen tonijn, aldus The Guardian. "Het is een van de [...]

  • safardia post oertijd eten

Indirect archeologisch bewijs: de oermens at niet paleo

June 25th, 2021|0 Comments

De ideeën over wat de menselijke soort in de oertijd at moeten herzien worden nu uit oude opgravingen nieuwe informatie bovenkomt. Zetmeelrijke voedingsmiddelen, niet alleen vruchten, knollen en planten, maar ook granen, maakten altijd [...]

  • safardia post eiwrap_met_ham_en_groentjes_0

Eieren bewaren doe je zo

June 11th, 2021|0 Comments

Moeten eieren in de koelkast bewaard worden? Hoelang kan je eieren bewaren? En eieren invriezen, mag dat? In deze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart. Eieren bewaren in de koelkast: wel [...]

  • safardia post pillen nieuws

Verbod op levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171)

June 7th, 2021|0 Comments

Uit een nieuw onderzoek van EFSA, de Europese Voedselveiligheidsautoriteit, blijkt dat het levensmiddelenadditief titaniumdioxide (E 171) mogelijk niet veilig is. Er zijn onzekerheden over de genotoxiciteit van de stof. Op basis van het EFSA-advies, [...]

  • safardia post 7 ziekten

7 ziekten waarbij je hart gevaar loopt

June 6th, 2021|0 Comments

Een ongeluk komt nooit alleen, en dit geldt ook voor sommige aandoeningen. Bepaalde ziekten kunnen een bedreiging zijn voor hart en bloedvaten. Reden om er extra alert op te zijn, volgens kaderhuisarts hart- en [...]

  • De indruk bestaat dat steeds meer mensen in Nederland zeewierproducten eten. Sushi is de bekendste vorm, maar zeewier zit in verschillende producten. Er was nog weinig bekend over om hoeveel mensen het gaat. Het RIVM heeft dat nu voor het eerst onderzocht. Daaruit blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking regelmatig producten met zeewier eet.

Zeewierconsumptie in Nederland

June 5th, 2021|0 Comments

Samenvatting De indruk bestaat dat steeds meer mensen in Nederland zeewierproducten eten. Sushi is de bekendste vorm, maar zeewier zit in verschillende producten. Er was nog weinig bekend over om hoeveel mensen het gaat. [...]

  • Valt je haar uit of heb je niet meer zo’n volle bos? Dat kan komen door het ouder worden, maar ook door een ziekte of verkeerde voeding. Dermatoloog in opleiding Tristan van Dongen vertelt wat je kunt doen om je haar in optima forma te houden.

Feiten en fabels over haar

May 26th, 2021|0 Comments

Feiten en fabels over haar Mooi haar voor hem en haar Valt je haar uit of heb je niet meer zo’n volle bos? Dat kan komen door het ouder worden, maar ook door een [...]

  • safardia post sardines

Wekelijks sardines eten helpt type 2-diabetes voorkomen

May 23rd, 2021|0 Comments

Uit een recent gepubliceerde Spaanse studie blijkt dat regelmatige consumptie van sardines helpt om de ontwikkeling van type 2-diabetes te voorkomen. Meerdere nutriënten uit sardines zoals taurine, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D lijken daartoe [...]

  • safardia post keurmerken

De zin en onzin van keurmerken

May 22nd, 2021|0 Comments

Wie duurzaam boodschappen wil doen, krijgt te maken met een oerwoud aan keurmerken. Maar wat betekenen die labels en logo’s op ons voedsel eigenlijk? En welke kletskeurmerken kun je beter negeren? Op voedingsmiddelen kun [...]

  • safardia post zwangerschap

Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes

May 21st, 2021|0 Comments

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 van negenduizend naar ruim twaalfduizend. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken die zijn onderzocht door het NIVEL, in opdracht van het Diabetes [...]

  • safardia post brood

Brood: bruin of wit? Volkoren bevat veel vezels

May 19th, 2021|0 Comments

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven een vol gevoel. Ze zitten bijvoorbeeld in groente, fruit en noten, maar ook brood is een leverancier van voedingsvezels. Welke broodsoort bevat de meeste vezels? Kunt [...]

  • safardia post reisinformatie covid-19

reisinformatie

May 17th, 2021|0 Comments

Bekjik hier laatste reisinformatie mbt Covid-19 . Ga naar https://www.skyscanner.nl/reisbeperkingen

  • safardia post zalm

Culinair ontdekt: zalmcontract

May 17th, 2021|0 Comments

Contractueel laten vastleggen dat je maar maximaal drie keer per week zalm voorgezet zult krijgen. Ken je dat vreemde verhaal? Nick Trachet zocht uit hoe het echt zit. Kennen jullie dat verhaal uit lang [...]

  • safardia post Etiket-lezen

De ingrediëntenlijst van een voedingssupplement

May 16th, 2021|0 Comments

Op het etiket van een voedingssupplement vind je naast het gebruiksadvies en de aanbevolen dosering ook altijd een ingrediëntenlijst. Deze lijst beschrijft alle ingrediënten die het product bevat. Maar hoe is deze lijst precies [...]

  • safardia post corona bijwerkingen

Zo zit het met de bijwerkingen van coronavaccins

May 14th, 2021|0 Comments

Heb je een coronavaccin gehad? En wat waren de bijwerkingen? Iedereen heeft het erover, maar wat weten we inmiddels over de bijwerkingen van deze nieuwe vaccins? Het bijwerkingencentrum Lareb houdt de meldingen over de vier [...]

  • safardia post additieven-en-e-nummers

Additieven en e-nummers

May 13th, 2021|0 Comments

Wat is er aan de hand? Als je wel eens voedseletiketten leest in de supermarkt, kom je ze ongetwijfeld tegen: E-nummers. Voedselproducenten voegen deze hulpstoffen of additieven toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld [...]

  • safardia post rood-vlees-heet-weer-even-gezond

Rood vlees heet weer even gezond

May 8th, 2021|0 Comments

Is rood vlees nu wel of niet gezond? Het Voedingscentrum adviseert een gematigde inname van 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Voedingswetenschappers ebben liefst wetenschappelijke feiten boven adviezen, maar [...]

  • safardia post ACM start onderzoek naar misleidende claims zuivel

ACM start onderzoek naar misleidende claims zuivel

May 6th, 2021|0 Comments

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start onderzoeken naar misleidende duurzaamheidsclaims in de sector zuivel. De ACM heeft deze sector gekozen omdat zij bij vooronderzoek hier veel mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims zag. Bovendien speelt duurzaamheid [...]

  • safardia post Grondstofprijzen lokken nationalisme uit

Grondstofprijzen lokken nationalisme uit

May 5th, 2021|0 Comments

De flink hogere grondstofprijzen dit jaar gaan voor meer zogenoemd resource nationalism van de grondstofrijke landen zorgen. In goed Nederlands heet dit grondstofnationalisme. De spurt in industriële metaalprijzen en de sterk gestegen olie- en [...]

  • safardia post onbewerkt voedsel

Wat is onbewerkt eten en waarom is het zo gezond?

May 2nd, 2021|0 Comments

Veel diëtisten en artsen geven tegenwoordig het advies om te kiezen voor ‘onbewerkt eten’. Maar wat bedoelen ze daar nou precies mee? En waarom is onbewerkt eten gezonder dan bewerkt eten? Onbewerkt eten betekent [...]

  • safardia post veel zout

Hier zit schokkend veel zout in

April 26th, 2021|0 Comments

Een beetje zout is goed, maar de meeste mensen krijgen te veel zout binnen. Dat is slecht voor je bloeddruk en dus je hart- en bloedvaten, maar ook voor de nieren. Ruim 85 procent [...]

  • safardia post gezond eten

Het is Tijd voor Gezonde Voeding

April 19th, 2021|0 Comments

Eigenlijk weten we het allemaal. De schappen in de supermarkt staan vol met ongezond eten en drinken. Er zit te veel suiker in. Te veel zout. En te veel ongezond vet. En ongezond eten [...]

  • safardia post Waarom-ik-vitamine-C-gebruik

Engelse artsen vragen om vitamine C als Covid-behandeling

April 18th, 2021|0 Comments

Meer dan 5.000 Engelse artsen en 20 medische instituten voeren campagne om toestemming te krijgen voor het gebruik van vitamine C als primaire behandeling voor Covid-19. De campagne, Vitamine C voor Covid (www.vitaminc4covid.com), volgt [...]

  • safardia post bodem bereikt

DE BODEM BEREIKT?!

April 11th, 2021|0 Comments

De kwaliteit van de rurale bodems gaat achteruit. Wat is op de lange termijn nodig om te komen tot duurzaam bodembeheer? Aanleiding en adviesvraag Rurale bodems zijn belangrijk voor meerdere functies. Naast landbouw, bosbouw [...]

  • safardia post kaas

Test: de beste jong belegen kaas

April 11th, 2021|0 Comments

Veel Nederlanders eten bijna dagelijks een boterham met kaas. De laatste jaren is er een trend om de volvette kaas te vervangen door 30+ kaas, die minder verzadigd vet bevat. De lekkerste 30+ jong [...]

  • safardia post groente afspoelen

Groente en fruit: afspoelen of juist niet?

April 7th, 2021|0 Comments

Groente en fruit eten is het hele jaar door gezond. Een lekkere maaltijdsalade op tafel! Maar moet je ze wassen voordat je ze rauw opeet? En hoe zit het met zakjes voorgesneden sla of [...]

  • safardia post eieren

Eieren. Gezond of niet?

April 6th, 2021|0 Comments

Eieren. Gezond of niet? Feiten en fabels op een rij Gebakken, gekookt en gepocheerd: een eitje kan zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij. Eieren zijn [...]

  • safardia post corona zelftesten

7 vragen over corona-zelftesten

April 1st, 2021|0 Comments

In april is het zover: dan kunnen we onszelf testen met een coronatest die we in de supermarkt, bij de drogist of apotheek kopen. Wat zijn dit precies voor testen? En hoe betrouwbaar zijn [...]

  • safardia post insuline

Vaccineren? Informeren, informeren, informeren!

March 29th, 2021|0 Comments

08 Feb, 2021 Door: Karlien Bongers Reikhalzend is ernaar uitgezien: een vaccin tegen Covid-19. Toen in de loop van de herfst het ene vaccin na het andere werd aangekondigd, was de vaccinatiebereidheid groot. Maar [...]

  • safardia post vrouwenhart

Wat is er anders aan het vrouwenhart?

March 28th, 2021|0 Comments

Dagelijks sterven meer vrouwen dan mannen aan een hartziekte. Wat weten we over de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart? Vaten verstopt of verkrampt Normaal gesproken krijgt je hartspier zuurstofrijk bloed via de kransslagaders. [...]

  • safardia post hoe smelt ijs

HOE SNEL SMELT IJS?

March 21st, 2021|0 Comments

Een journalist van een regionaal dagblad vertelde me eens dat hij een enorme ijsliefhebber is en iedere dag wel een ijsje weglikt. Toen de thermometer echter tegen de 40°C aanliep, kon hij het smelten [...]

  • safardia post voedlverspilling

17% van al het voedsel wordt verspild

March 15th, 2021|0 Comments

Naar schatting ging in 2019 zo'n 931 miljoen ton, ofwel 17%, van het voedsel dat beschikbaar is voor consumenten de prullenbak in. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Om precies te [...]

  • safardia post melanine

Let op met servies van bamboe en melamine

March 12th, 2021|0 Comments

Gebruik geen servies gemaakt van melamine met bamboe of mais. Via dit servies kun je mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen. Ander servies van melamine (zonder bamboe of mais) kun je wel veilig gebruiken. Voor kinderen [...]

  • safardia post eiwitten

Voedingsnormen voor eiwitten

March 2nd, 2021|0 Comments

Meer willen weten over eiwitten en voeding. Samenvatting-Voedingsnormen-voor-eiwitten-referentiewaarden-voor-de-inname-van-eiwitten

  • safardia post zoetwatervissen

WWF: Een derde zoetwatervissen met uitsterven bedreigd

March 2nd, 2021|0 Comments

De zoetwatervis heeft het moeilijk. Volgens het 'vergeten vissen'-rapport wordt een derde met uitsterven bedreigd. Dit rapport werd 23 februari gepubliceerd door verschillende natuurorganisaties waaronder het WWF. Volgens het rapport leeft 51 procent van [...]

  • safardia post zout

Meer leren over zout

March 2nd, 2021|0 Comments

Lees hier meer over zout uit de gezondheidgids van de consumentenbond. Consumenten gids zout

  • safardia post plassen

Hoe vaak plas jij? En wat is normaal?

February 28th, 2021|0 Comments

Sommigen gaan maar een à twee keer per dag naar de wc, terwijl anderen om het uur een bezoekje aan het toilet brengen. Hoe vaak plas jij gemiddeld en wat is eigenlijk normaal? Genoeg [...]

  • safardia post voedseletiketten

Een optimaal voedseletiket voor allergie-informatie

February 23rd, 2021|0 Comments

Loop een willekeurige supermarkt binnen en je wordt overspoeld door een diversiteit aan producten en etiketten. Voor de meeste mensen is dat geen probleem maar als je rekening moet houden met een voedselallergie wel. [...]

  • safardia post kamala 2 mondkapjes

Ben je beter beschermd met twee mondkapjes?

February 14th, 2021|0 Comments

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Ben je beter beschermd met twee mondkapjes? In Amerika dragen steeds meer mensen twee mondkapjes in plaats [...]

  • safardia post gezonde belgische friet

Nieuwe frituurlijn moet Belgische friet nog beter maken

February 11th, 2021|0 Comments

Duurzame productie van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vraagt heel wat kennis, ontwikkeling en samenwerking door onderzoekers en bedrijven. Daarom neemt Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de voedingsindustrie in Vlaanderen, het voortouw met [...]

  • safardia_post_coronavragen

11 nieuwe vragen over het coronavaccin

February 10th, 2021|0 Comments

Een oproep onder Pluslezers heeft veel vragen opgeleverd over het coronavaccin. In een college voor de Universiteit Utrecht en Tivoli beantwoordt hoogleraar vaccinologie Cécile van Els veel van deze vragen. Lees hier hoe het [...]

  • safardia_post_foodlog

Ons afweersysteem is niet ingesteld op schoon voedsel en nieuwe stofjes

February 9th, 2021|0 Comments

(Te) veilig voedsel kan voedselallergieën veroorzaken. Al langer wordt gedacht dat de afwezigheid van natuurlijke pathogenen (zoals parasieten) ons ingebouwde afweersysteem hypersensitief heeft gemaakt. Daardoor zou het overactief reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Maar die overgevoeligheid [...]

  • safardia_post_ovenschotel_met_wijting_en_winterse_groenten_2

Is visolie even goed als gewone vis?

January 27th, 2021|0 Comments

Is visolie even goed als gewone vis? Een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren eten is een gezonde gewoonte. Vis eten is in verband gebracht met een lager risico op [...]

  • safardia_post_consumentenbond_Artikel_shakes_ongezond

Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond

January 24th, 2021|0 Comments

Veel maaltijdvervangende repen en shakes ongezond Veel maaltijdvervangers bevatten weinig eiwit en veel suikers. Deze combinatie maakt de shakes en repen ongezond om mee af te vallen. Dat constateert de Consumentenbond na het bekijken [...]

  • safardia_post_reukverlies

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten

January 17th, 2021|0 Comments

Van tijdelijk reukverlies ga je niet anders eten Elbrich Postma, die op 15 januari promoveert aan de Wageningen University & Research (WUR), zocht uit of je eetpatroon verandert als je je reuk- en smaakvermogen [...]

  • safardia_supermarkt_keuzes

Welke supermarkt maakt gezond de makkelijke keuze?

December 30th, 2020|0 Comments

Supermarkten spreken zonder uitzondering de intentie uit om de gezonde keuze te vergemakkelijken. Bij Lidl, Dirk, Coop en Ekoplaza is die ambitie het best vertaald in beleid en praktijk.Lees hier het hele document [...]

  • safardia post stoelgang

De Bristol Stoelgangschaal

December 22nd, 2020|0 Comments

De Bristol Stoelgangschaal Ontlasting in zeven categorieën De Bristol Stoelgangschaal is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in categorieën wordt verdeeld. Gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten worst te zijn, dus niet [...]

  • safardia post nutri-score

Nutri-Score halverwege 2021 op producten

December 21st, 2020|0 Comments

Nederlandse voedselproducenten mogen naar verwachting halverwege 2021 Nutri-Score als logo gebruiken. Het logo is dan ook geschikt voor online gebruik. Bijvoorbeeld in webwinkels die voedingsmiddelen aanbieden. Gebruik voedselkeuzelogo door producenten Is het voedselkeuzelogo Nutri-Score [...]

  • safardia post corona

Hoe werkt het RNA-vaccin van Pfizer?

December 18th, 2020|0 Comments

De EMA staat op het punt om het RNA-vaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren. Er zijn nog twee RNA-vaccins aangekocht door de overheid. Lees hier alles over dit nieuwe vaccintype, dat ervoor zorgt dat [...]

  • safardia post invriezen

De 8 meestgestelde vragen over invriezen

December 13th, 2020|0 Comments

Gaan bacteriën dood in de vriezer? Onlangs gaven we het antwoord op de goede vraag: 'Mag je ontdooid eten nog een keer invriezen?' Als reactie op dit artikel ontvingen we nogal wat vragen over [...]

  • safardia post Avoedselomgeving

Thema Leefomgeving | Voedselomgeving

December 10th, 2020|0 Comments

Onze voedselomgeving stimuleert ongezond en niet duurzaam eetpatroon De voedselomgeving omvat de beschikbaarheid, informatie, prijs, promotie en zichtbaarheid van voedselverkooppunten en voedingsmiddelen, maar ook de heersende sociale normen en voedselcultuur en voedselrichtlijnen en wetgeving [...]

  • safardia post vaccinaties

Hoe werken vaccinaties?

December 4th, 2020|0 Comments

Hoe voorkomt een vaccin dat je ziek wordt? En waarom vinden sommige mensen het toch nog een eng idee? In deze video legt Internist-infectioloog Meta Roestenberg (Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC) je precies [...]

  • safardia_speculaaskoekjes

Speculaaskoekjes

November 29th, 2020|0 Comments

Ingrediënten 115 g ongezouten boter, in kleine stukjes 180 g witte basterdsuiker 2 eetlepels karnemelk 5 g dubbelkoolzure soda (of baking soda)* 200 g patent bloem, gezeefd 50 g Zeeuwse bloem, gezeefd 1 eetlepel [...]

  • safardia_neppe_product

Het meest ‘neppe’ product van 2020

November 21st, 2020|0 Comments

Vijf supermarktartikelen zijn door de organisatie foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei, de 'prijs' voor het meest misleidende voedselproduct. Nutella Cups van Ferrero en Appelsientje Vers geperst sinaasappel van Riedel maken kans op de [...]

  • safardia post mandarijen

Mandarijn citrusfruit vitamine C vezels

November 11th, 2020|0 Comments

Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 4 kilogram van deze citrusvrucht. Logisch, want ze zijn lekker zoet en ook nog eens een gezonde en slanke snack. Van oktober tot en met februari zijn [...]

  • safardia post fructose maagproblemen

Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen

November 9th, 2020|0 Comments

Fructose, een grote oorzaak van maagproblemen Fructose, ook bekend als vruchtensuiker, wordt vaak gebruikt in frisdranken en bewerkt voedsel. Deze zoetstof zorgt voor veel maagproblemen, van een lekkende darm tot leverkanker. Volgens onderzoek van [...]

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

November 8th, 2020|0 Comments

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label [...]

  • safardia post gezondheid 2020

Superlijst gezondheid 2020

November 4th, 2020|0 Comments

Hoe kunnen we mensen helpen gezond te eten? Een supermarkt kan zijn klanten niet gezonder maken. Wel kunnen supermarkten gezond voedsel de makkelijkste keuze te maken. Met Superlijst Gezondheid laten we zien welke supermarkten [...]

  • Safardia post Gewasbescherming

Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel

October 29th, 2020|0 Comments

Gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen via voedsel vormt geen gezondheidsrisico voor zenuwstelsel Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling is aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten [...]

  • safardia post peper

Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten?

October 24th, 2020|0 Comments

Hoe het capsaïcine-gehalte van chilipepers te meten? Chilipeper is een van de favoriete voedingsmiddelen van veel consumenten. Voor sommige mensen geldt dat hoe pittiger de chili is, hoe beter hij is; andere mensen geven [...]

  • safardia post oogarts

Hoe vaak moet je naar de oogarts?

October 2nd, 2020|0 Comments

De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je [...]

  • safardia post bijen

Gif van honingbij doodt agressieve borstkankercellen

September 30th, 2020|0 Comments

Honing wordt al eeuwen gebruikt voor wondheling, maar ook het gif van honingbijen heeft geneeskrachtige eigenschappen. De gifcomponent melittine, die zorgt voor het pijnlijke gevoel na een bijensteek, kan namelijk borstkankercellen doden. Het bijengif [...]

  • safardia post sfeer- foto-ismay-wiggers-en-ralf-hartemink-1220x684-001

Zoetstoffen, feiten & fabels

September 24th, 2020|0 Comments

Diëtist Ismay Wiggers en wetenschapper Ralf Hartemink zoeken antwoorden op vragen over zoetstoffen.Zoetstoffen vervangen suiker in ons voedsel. Ze bevatten geen calorieën en verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Fijn bij het afvallen en prettig voor mensen [...]

  • safardia post kip

Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener

September 22nd, 2020|0 Comments

Ziek geworden na het eten van kip? Grote kans dat campylobacter, het onbekendere stiefbroertje van salmonella, de boosdoener is. Goed doorbakken en handen wassen verkleint de kans op een sprintje naar de toiletpot aanzienlijk. [...]

  • safardia post intelligent

Meer over suiker

September 17th, 2020|0 Comments

Lees hier dit artikel van "suiker in perspectief": https://www.kenniscentrumsuiker.nl/suikerinperspectief/49/10/

  • safardia post legionella

Voorkom besmetting met legionella: 5 tips

September 16th, 2020|0 Comments

In de zomer is de kans op besmetting met de legionellabacterie groter, omdat veel mensen op vakantie gaan. Hoe voorkom je dat je besmet raakt? En hoe gevaarlijk is legionella? Gezondheidsnet vroeg het aan Monique [...]

  • safardia post aardappel

Fabel: Aardappelen zijn dikmakers

September 14th, 2020|0 Comments

Net als rijst staan aardappelen bij sommigen bekend als dikmakers. Ten onrechte. Aardappelen bestaan voor maar liefst driekwart uit water en voor slechts eenvijfde uit zetmeel. Hierdoor leveren ze een relatief kleine hoeveelheid calorieën. [...]

  • safardia post aardappel in zeewater koken

Waarom worden aardappels niet gaar in zeewater ?

September 14th, 2020|0 Comments

Aardappels bevatten zetmeel in zogenaamde zetmeelkorrels. Bij het gaar worden gaan die korrels kapot en gaat het zetmeel verstijfselen. Hierdoor wordt het beter toegankelijk en wordt het geheel zacht, gaar dus. De zetmeelkorrels worden [...]

  • safardia post insuline

Insulineresistentie voorspeller

September 10th, 2020|0 Comments

Insulineresistentie voorspeller voor hart- en vaatziekten bij diabetes type 1 Minder gevoelig zijn voor insuline: dat gebeurt niet alleen bij diabetes type 2, maar het overkomt ook mensen met type 1. Italiaanse onderzoekers bekeken de [...]

  • safardia oude perzik

Lidl gaat voedselverspilling tegen

September 8th, 2020|0 Comments

Verspilling tegengaan is goed, maar voedselbanken raken steeds meer in het nauw In de strijd tegen voedselverspilling bieden steeds meer supermarkten hun producten goedkoop aan. Na de stickers met 35 procent korting van Albert [...]